Yli-Kirralla puksuttaa ja pärisee jälleen – Luvassa monen merkkipaalun maatalousnäyttely

Anneli Paija ja kesätyöntekijä Emma Aro laittavat museon nurkkia kuntoon vieraita varten. Arkistokuva.

Kahden vuoden tauon jälkeen Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistys pääsee vihdoin järjestämään Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttelyn heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Museonmäellä on jälleen 2.-3. heinäkuuta tarjolla maatalouskoneiden kavalkadi lukuisine työnäytöksineen. Lähietäisyydeltä pääsee seuraamaan erilaisia kädentaitoja kehruusta puintiin ja vihdanteosta lankojen värjäykseen. Lasten iloksi alueella on kotieläimiä sekä ohjattuja satu- ja leikkituokioita.

Riihikinossa esitetään aidolla projektorilla Punkalaitumella kuvattua Riihenpuinti-dokumenttia. Traktoriparaati on monen odottama näyttelyn pärisevä ja käryävä huipennus. Emäntien keittiössä on ajateltu näyttelyvieraiden vatsoja: tarjolle valmistuu maukasta keittoa ja suussasulavaa ohrankryynipuuroa.

Tapahtumassa ohitetaan tänä vuonna monet merkkipaalut. Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely sai alkunsa 30 vuotta sitten. Lisäksi Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistys on 75-vuotias, ja Yli-Kirra ollut yhdistyksen hallinnassa ja omistuksessa pyöreät 70 vuotta.

Tietoja Kirran talosta on jo 1400-luvulta. Yli-Kirra muodostettiin isojaon yhteydessä. Kunta hankki tilan omistukseensa huutokaupassa 1929 ja luovutti sen museoyhdistyksen käyttöön 1952.