Elli Puntolle kultaa! – Suomen joukkue voitti 18-vuotiaiden naisten viestin nuorten EM-kisoissa

Elli Punto. Arkistokuva.

Suunnistuksen nuorten EM-kilpailut päättyivät Unkarissa suomalaisittain komeasti 18-vuotiaiden naisten viestin Euroopan mestaruuteen.

Yhtenä ennakkosuosikkina kilpailuun startannut kolmikko Virna Pellikka, Elli Punto ja Eeva-Liina Ojanaho hallitsi kuuman kelin, hankalat hajonnat ja peitteisen maaston. Pellikka ja Punto pitivät Suomen mukana kärkiryhmässä kaksi ensimmäistä osuutta, ja ankkuri Eeva-Liina Ojanaho kiiruhti muilta karkuun viestin viimeisillä rasteilla.

”Oli stressaava ja vaikea paikka lähteä ratkaisemaan viestiä, mutta olen todella iloinen, että klaarasin tilanteen”, Ojanaho tiivisti tunnelmansa.

Hopealle suunnisti Tšekki 15 sekuntia suomalaisvoittajia perässä. Norja otti pronssia 29 sekuntia Suomelle hävinneenä. Mukana voittotaistossa oli myös Sveitsi, joka lopulta hylättiin väärällä rastilla käynnin vuoksi. Nelikko eteni ankkuriosuuden alkupuolen saamatta toisiinsa suurta eroa.

”Rata oli tiukka ja mäkinen. Pystyin siitä huolimatta keskittymään omaan suoritukseen ja välillä hyötymään kilpakumppaneista”, Sastamalan Kaltsilasta kotoisin oleva Elli Punto totesi toisesta osuudesta.

Plakkarissa myös nelossija

Lauantain henkilökohtaisella pitkällä matkalla Punto jäi niukasti mitalien ulkopuolelle sijoittuen neljänneksi.

Hän jäi kolmanneksi suunnistaneesta Norjan Ingeborg Roll Moslandista 50 sekuntia. Kisan voittaneeseen ruotsalaiseen Alma Svennerudiin eroa tuli vajaat kuusi minuuttia.

”Täytyy olla erittäin tyytyväinen. Kisa oli rankka, enkä ollut tottunut tällaisiin korkeuseroihin. Pari huonoa reitinvalintaa tuli, mutta en tiedä olisiko tänään ollut mahdollisuuksia norjalaisen aikaan”, tyytyväinen Punto kertoi.

Lauantain kilpailupäivänä lämpömittari näytti 32 astetta. Lisäksi ratamestari oli arvioinut voittajien käyttämät ajat pahasti alakanttiin, joten lauantaipäivä oli nuorille suunnistajille erittäin raskas.

Suomi sai nuorten EM-kilpailuista kolme mitalia, jotka kaikki tulivat 18-vuotiaiden sarjassa.

Nuorten arvokisat jatkuvat heti ensi viikolla, kun MM-kilpailut kisataan Portugalissa.