Susi tappoi koiran Sammaljoella – “Ensimmäinen tapaus alueella”, petoyhdysmies sanoo

Sammaljoella on liikkunut susia ennenkin. Kuvituskuva.
Sastamalan Sammaljoella tapahtui ensimmäinen koiratappo, kun susi vei koiran talon pihapiiristä. Koira oli vapaana omassa pihassa.
Koira löytyi raadeltuna läheiseltä pellolta tänään tiistaina. Kyseessä oli lunnikoira, joka on vanha norjalainen rotu ja kuuluu maailman harvinaisimpiin koirarotuihin.
Petoyhdysmies on käynyt paikan päällä toteamassa tilanteen ja tapahtuneesta on tehty ilmoitus poliisille.
Petoyhdysmies Kari Kumpulainen kertoo, että susista on tehty havaintoja Illo-Sammaljoki -alueella aiemminkin ja noin kuukausi sitten tehtiin myös näköhavainto, kun sudet olivat raatelemassa peuraa.
“Tämä oli kuitenkin alueen ensimmäinen koiratappo”, Kumpulainen toteaa.
Lisätty myöhemmin saatu tieto siitä, että koira oli vapaa omassa pihassa.
 • avatar Juhannuskoivu

  Tällä hetkellä kannanhoidollisia lupia ei myönnetä. Viherkommunistinen vaikutus näkyy. Mitä enemmä äänestätte vihreitä sitä enemmän sudet juoksentelevat nurkissa ja tappavat kotieläimiä.

 • avatar Jerry

  Eikä pelkästään kotieläimet ole vaarassa. On vain ajan kysymys, kun sudet raatelevat ihmisen. Uhkaavia tilanteitahan on jo ollut.
  Susien määrä on saatava laskemaan rajusti, kun se vielä on hallittavissa.

   • avatar Jerry

    Käytännössä sen takia, että susia ei ole ollut ennen kuin nyt viime vuosina.
    Faktaa sen sijaan on se, että ainakin pariin otteeseen susilauma on piirittänyt ihmistä. Onneksi ainakin toisessa tapauksista raivaussaha on pelastanut katastrofilta.

   • avatar sepekantonen

    Vuonna 2006 susia arvioitiin olleen Suomessa 250 – 270. Vuonna 2022 maaliskuussa arvio oli 290 sutta.

    Onko näitä mainitsemiasi tapauksia dokumentoitu jonnekin?

   • avatar sepekantonen

    Tuo on vuodelta 2008, ei tämä ihan jatkuvaa taida siis olla? Vai tarkoititko, että vuoden 1882 jälkeen sudet piirittäneet ihmisen kahdesti?

 • avatar jaaha

  Kesätoimittajako asialla. Susi vei koiran pihapiiristä? Veikö? Poliisille tehty ilmoitus. Miksi? Onko rikottu koirien kiinnipito asetusta/lakia? Tietääkö toimittaja että suomessa ns asiantuntija statuksella kulkevat petoyhdysmiehistä ei ole monikaan kuunaan sutta luonnossa edes tavannut. Sudet raatelivat peuraa on iltalehtikieltä. Oikeasti sudet söivät luontaista ruokaansa. Sitä samaa jota ihmiset pyssyllä tappavat ruoakseen.

  • avatar Jerry

   Miksi petoyhdysmiehen pitäisi tavata susi luonnossa?
   Poliisille kannattaa ilmoittaa koiran raatelutapauksesta sen takia, että koiranomistajat osaavat olla varuillaan, eikä enää lisää koiria joutuisi raadelluiksi.
   Elämme tilanteessa, että sudet hallitsevat normaalia elämää. Koiran ulkoilutus, marjastus, lenkkeily, ym. ovat monilla alueilla toiveajattelua.

   • avatar sepekantonen

    “Koiran ulkoilutus, marjastus, lenkkeily, ym. ovat monilla alueilla toiveajattelua.”

    Mielenkiinnosta asiaan kysyn – missä nämä alueet ovat?

   • avatar Jerry

    Siellä missä susia on. Erityisesti siellä missä ne ovat napanneet kotieläimiä. Tämän kyseisen tapauksen koiranomistaja kertoi, että ei uskalla enää päästää koiriaan edes omaan pihaansa.
    Sudet pakottavat ihmiset eristäytymään luonnosta ja lähialueilta.

   • avatar sepekantonen

    Susiahan on ympäri Suomen, ainakin minun tuttavani marjastavat kuten ennenkin. Yksittäisen ihmisen päätöksestä kuitenkin melkoisen pitkä matka tilanteeseen jossa “Sudet pakottavat ihmiset eristäytymään luonnosta ja lähialueilta.”.

   • avatar Jerry

    Eipä taida olla yksittäinen tapaus. Huonosti seuraat asioita, kun et ole huomannut uutisointia asiasta.
    Viimeisen kymmenen vuoden aikana suurpedot ovat aiheuttaneet noin 500 kotieläinvahinkoa joka vuosi. Noista suurin osa on susien tekosia.
    Susivaaran takia koululaisille on järjestetty (onneksi) koulukyydityksiä ainakin Varsinais-Suomessa ja luultavasti muuallakin.
    En puhuisi yksittäisen ihmisen päätöksestä enää tässä tilanteessa yhtään mitään.

   • avatar sepekantonen

    “Viimeisen kymmenen vuoden aikana suurpedot ovat aiheuttaneet noin 500 kotieläinvahinkoa joka vuosi. Noista suurin osa on susien tekosia.”

    Ainakin yllä oleva väitteesi on täysin virheellinen. Ilvekset (lampaat) ja ahmat (porot) aiheuttavat enemmän kotieläinvahinkoja kuin sudet.

   • avatar Jerry

    Hyvä huomio. Kurkkasin huolimattomasti tilastoa. Pelkästään susien osuus on mainitsemani noin 500 tapausta vuodessa. Muut pedot sitten vielä päälle.
    Ei puhuta siis pienistä määristä. Ongelma on mittava ja sille pitää tehdä jotain pikaisesti.
    Suomessa oikea määrä susia olisi noin 50 kpl. Niiden kanssa olisi mahdollista elää suurin piirtein normaalia arkea myös syrjäkulmilla.

    Laittaisitko lapsesi odottamaan koulukuljetusta marraskuun pimeänä aamuna metsän reunaan, jossa tiedetään liikuskelevan susia? Tai edes päästäisit koirasi aamutyhjennykselle pihalle?

   • avatar sepekantonen

    Mitä tilastoa luet? https://mmm.fi/documents/1410837/9158100/Suurpetovahingot+yleisesti-160718.pdf/820d8f4b-f02b-4841-a691-7ae78720dcf1/Suurpetovahingot+yleisesti-160718.pdf?t=1531811293000
    Tuon tilaston mukaan susi aiheuttaa alle 200 kotieläinvahinkoa vuodessa pl. porovahingot. Tilastossa ei ole viimeisiä vuosia, joten olisi mukava tietää onko käytössäsi tuoreempi lähde.

    “Suomessa oikea määrä susia olisi noin 50 kpl. Niiden kanssa olisi mahdollista elää suurin piirtein normaalia arkea myös syrjäkulmilla.”
    Miten päädyit tähän lukuun? Geneettisesti tuollainen kanta ei olisi riittävä ja tarkoittaisi käytännössä susien paikallista sukupuuttoa. Harvaan asutun Suomen susikanta on melko pieni verrattuna moneen Euroopan maahan. Esimerkiksi Espanjassa susia arvioidaan olevan yli 2000 yksilöä. Edelliset dokumentoidut ihmisiin kohdistuneet hyökkäykset Espanjassa ovat vuosilta 1954 ja 1881.

    “Laittaisitko lapsesi odottamaan koulukuljetusta marraskuun pimeänä aamuna metsän reunaan, jossa tiedetään liikuskelevan susia? Tai edes päästäisit koirasi aamutyhjennykselle pihalle?”

    Näinhän kymmenettuhannet ihmiset tekevät joka vuosi ja tulevat tekemään ensi syksynäkin. Lapsen loukkaantuminen liikenteessä on huomattavasti paljon todennäköisempää kuin edes suden näkeminen.

   • avatar Mullikuhnuri

    Totta, koiran ulkoilutus siten kuin useimmat koiran palvelijat sen käsittävät, eli vapaana kesäisellä lenkillä, marjastaessa ja ihan vaan ilman isäntää/emäntää vapaaksi päästettynä on toiveajattelua. Se on harmillisella tavalla kielletty metsästyslaissa. Villieläimet saisivat tottua koirien läsnäoloon, eivät ne kaikkia maapesiä ja poikasia löydä.

 • avatar jaaha

  Jotenkin käsittämättömältä tuntuu että yksi Suomen 180 lunnikoirasta kohtaa suomalaisessa metsässä yhden 280 sudesta. Molemmat lienevät suurharvinaisuuksia maassamme. Se on selvää mitä tilanteessa käy jos agressiiviseksi yltyy. Suurempi ei aina ole tapahtuman pahis. Mutta jos sudella reviiri tuolla alueella niin poistaa kyllä kilpailijat.

Jätä kommentti