Keinolla millä hyvänsä? – “Susi kuuluu Suomen vanhaan eläinkuntaan, petoja meillä on muutenkin vähän”

Susi. Kuvituskuva.

Alueviestin numerossa 27.7. oli erikoinen kirjoitus. Siinä vaadittiin, että ”Susikantaa on pakko saada rajoitettua konstilla millä tahansa”. Vaatimus on aika vahva. Elleivät jo koetelleet keinot susivahinkojen vähentämiseksi riitä, joudutaan susia jopa tappamaan nykyistä suuremmassa määrin. Ellei eduskunta ja viranomaiset suostu lisävaatimuksiin, niin kirjoittaja tuntuu uhkaavan ryhtyvänsä itse pakkotoimiin ja tappamaan susia salakaadoilla. Laki ei tunnu kirjoittajaa ”OMG” haittaavan, pakko mikä pakko.

Kirjoittaja kirjoittaa pitkästi vakuuttaakseen vaatimuksensa tarpeellisuuden. Hänen mukaansa sudet ovat uhanneet jo Sastamalassakin ihmisiä, tappaneet kotieläimiä ja tehneet muutakin tuhoa. Susia on harvoin tavattu Sastamalassa, mutta kirjoittaja ilmoittaa että se yksikin on liikaa. Tosiasiassa susia on vähän Suomessa ja niiden kulkua seurataan mahdollisuuksien mukaan.

Susi on viimeksi tappanut ihmisen 1800-luvun lopulla. Lisäksi on otettava huomioon, että valtio korvaa susien aiheuttamia tuhoja. Silloin aikoinaan ihmiset elivät enimmäkseen maaseudulla ja susien uhka oli todellinen. Nykyään uhka on erittäin vähäinen ja Etelä-Suomessa jopa olematon.

Susi kuuluu Suomen vanhaan eläinkuntaan. Petoja meillä on muutenkin vähän. Antakaamme niillekin löytää paikkansa maamme luonnonmukaisessa elämässä. Susien vaarasta kirjoittanut OMG ei tuonut nimeään esiin oudossa jutussaan. Sen kyllä ymmärtää, kun kerran uhkaa pakkokonsteilla suomalaisten tunnetusti rauhallista elämänpiiriä.

Matti Nummelin

Alueviestissä aiemmin: Susikantaa pakko saada rajoitettua Sastamalassakin – “Eivät enää pelkää ihmistä”

Jätä kommentti