Nuorisopassi ei tavoittanut toivotusti, käyttö päättyy – ”Budjetti kohdennetaan jatkossakin nuorten harrastamisen tukemiseen”

Tiina Haronoja esittelee arkistokuvassa nuorisopassia. Kuva: Pauliina Vilenius.

Nuorisopassin käyttö Sastamalassa päättyy heinäkuun loppuun. Yläkouluikäisille erilaisia etuja vapaa-ajalle tarjonnut sovellus ei tavoittanut nuorisoa toivotusti ja edut jäivät käyttämättä.

Liikunta- ja nuorisopalvelupäällikkö Tiina Haronoja kertoo, että passissa oli tarjolla monipuolisesti erilaisia vaihtoehtoja harrastamiseen ja vapaa-ajan viettämiseen. Etuja tarjosivat niin yhdistykset kuin paikalliset yrityksetkin. Lisäksi kaupunki osti ja neuvotteli passiin rahanarvoisia etuja, kuten täysin maksuttomia tai edullisia lippuja eri paikkoihin.

”Nämä niin kutsutut sisäänheittotuotteet olivatkin passin suosituimpia, mutta niitä käytettiin silti melko vähän”, Haronoja toteaa.

Esimerkiksi 10 euron alennus leffalipusta käytettiin vain 12 kertaa. Harrastus- ja seuratoimintaan passi taas ei ohjannut juuri ketään. Haronojan mukaan yksittäiseen treeniin on nuorisopassin tilastoinnin mukaan saattanut ohjautua ainoastaan yksi nuori.

Passin käyttöaktiivisuudessa on ollut selvä ero eri Sastamalan kolkkien välillä.

”Tilastoinnin mukaan aktiiviset käyttäjät ovat pääsääntöisesti Sylvään koulun oppilaita, Mouhijärven yhteiskoulun oppilaita passi ei juuri tavoittanut. Tästä sekä nuorille tehdyistä käyttökyselyistä voidaan päätellä, että välimatkat olivat suurin haaste sovelluksen käytölle.”

Tilastojen mukaan passia käytettiin vuonna 2021 noin 360 kertaa. Etuja oli tarjolla noin 30 erilaista ja kohderyhmään kuului noin 850 nuorta eli alle puolet käytti yhden edun vuoden aikana.

”Yksikin käytetty etu on tietenkin tärkeä, mutta näemme, että nuorten harrastamisen tukemiseen on hyvä miettiä toisenlaisia, meille toimivampia keinoja.”

Harrastamisen Suomen malli laajenee Sylväälle

Nuorisopassiin varattu budjetti kohdennetaan Sastamalassa jatkossakin nuorten harrastamisen tukemiseen. Perhepalveluverkostossa on jo pohdittu, että nuorille tarjottaisiin jatkossa sulkapallo- ja kuntosalietuja kaupungin omille saleille.

”Nämä olivat käytetyimpiä etuja nuorisopassissa. Kuntosalietujen hyvä puoli on, että niistä hyötyvät kaikki nuoret asuinalueesta riippumatta”, Tiina Haronoja näkee.

Lisäksi hyödynnetään Sastamalaan viime lukuvuonna juurrutettua Harrastamisen Suomen malli -hanketta.

”Hanke on kehittynyt, ja sitä on laajennettu tulevalle lukuvuodelle muun muassa Sylvään koululle.”

Yksi hankkeen toimintamalleista on etsivä harrastustoiminta eli sen avulla pyritään löytämään jokaiselle nuorelle mielekäs harrastus koulupäivän yhteyteen. Toimintaa kohdistetaan erityisesti niille lapsille ja nuorille, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet harrastustoiminnan ulkopuolelle.

”Harrastamisen Suomen malliin sisältyy paljon enemmän lasten ja nuorten yksilöllisten tarpeiden ja kiinnostusten huomioimista. Sen vuoksi uskonkin, että mallin kautta löydetään kohderyhmälle mielekästä tekemistä nuorisopassia helpommin.”

Nuorisopassi pilotoitiin Sastamalassa kevään 2020 aikana ensin 7. luokkalaisille ja sen jälkeen kaikille yläkoululaisille. Markkinointia tehtiin muun muassa erilaisten somekilpailujen ja -kampanjoiden, koulujen sekä lehtijuttujen kautta.

  • avatar Seppo

    “Hanke on kehittynyt, ja sitä on laajennettu tulevalle lukuvuodelle muun muassa Sylvään koululle.”

Kommentointi ei ole käytössä.