Yöpäivystykset ovat nyt historiaa pitkän linjan kunnaneläinlääkäreille – ”Mieli on paljon iloisempi, kun saa nukkua kunnolla”

Eläinlääkärit Terhi Ihalainen ja Merja Mäkinen kypsyttelivät oman vastaanoton perustamista pitkään. ”Ainakin nyt ratkaisu tuntuu hyvältä ja oikealta”, kaksikko totesi haastatteluhetkellä perjantaina. Kuva napattiin HepoKatin leikkaussalissa, jonka varustelu oli vielä tuolloin hieman kesken.

Pitkään kunnaneläinlääkäreinä Sastamalassa toimineet Terhi Ihalainen ja Merja Mäkinen ovat lyöneet hynttyyt yhteen ja perustaneet Vammalaan uuden eläinlääkäriaseman, HepoKatin. Se avasi ovensa maanantaina Vammaksen teollisuusalueella tiloissa, joissa on aiemmin sijainnut Työterveys Akaasian toimipiste.

Kokenut eläinlääkärikaksikko kuvailee HepoKattia perustason vastaanotoksi.

”Ei mikään hieno klinikka, joka olisi kauheasti varusteltu. Meillä ei ole esimerkiksi röntgeniä, mutta ihan vastaavat palvelut kuin kunnallisella puolella.”

Kiinteistöstä on lohkaistu HepoKatin käyttöön reilun 70 neliömetrin tila. Siihen mahtuu muun muassa toimisto ja tilava toimenpidehuone sekä leikkaussali.

Ihalainen ja Mäkinen hoitavat suur- ja pieneläimiä arkisin ajanvarauksella. Puhelintunti alkaa aamuisin puoli yhdeksältä ja määrittelee pitkälti työpäivän kulun. Kunnallisella puolella eläinlääkäri saa tottua välillä nopeisiinkin lähtöihin, mutta HepoKatissa naiset pyrkivät pitämään kiinni varatuista ajoista.

”Se tuo tekemiseen uudenlaista joustoa, ja voimme tarpeen mukaan tarjota asiakkaille myös ilta-aikoja”, Ihalainen toteaa.

Valvominen käy terveyden päälle

Vaikka perustyö HepoKatissa on hyvin samanlaista kuin kaupungin palveluksessa, muuttuu yksi olennainen asia Ihalaisen ja Mäkisen arjessa: enää heillä ei ole yöpäivystyksiä.

”Olen kohta kuusikymppinen ja ikä alkaa painaa. Yötöitä ei jaksa enää tehdä samalla tavalla kuin nuorena, ja valvominen alkaa käydä terveyden päälle”, Merja Mäkinen myöntää.

Terhi Ihalainen huomauttaa eläinlääkärin ammatin olevan ainoa, jota työaikalaki ei koske. Jos edessä on päivystysviikonloppu, perjantaiaamuna töihin mennyt eläinlääkäri saattaa painaa koko viikonlopun käytännössä samoilla silmillä.

”Lisäksi päivystyskorvaus on mitätön”, hän jatkaa.

Työn raskauden vuoksi sijaisia on ollut viime vuosina miltei mahdoton saada. Sijaispula ei kosketa vain Sastamalaa, vaan on havaittavissa maanlaajuisesti. Kunnaneläinlääkärin työ on sitovaa, eikä monikaan viihdy siinä hetkeä kauempaa.

”Irtisanoin itseni jo tammikuussa, vaikka työsuhde päättyi kesäkuun loppuun. Ajattelin, että pitkällä varoitusajalla tilalleni olisi saatu uusi eläinlääkäri, mutta hakijoita ei vain ole”, Mäkinen kuvaa tilannetta.

Heinäkuun lomailleet ja HepoKattia varustelleet naiset ovat jo huomanneet kunnon yöunien vaikutuksen.

”Mieli on paljon iloisempi, kun saa nukkua kunnolla.”

HepoKatti sijaitsee Vammaksen teollisuusalueella samassa kiinteistössä kuin Ravintola Patruuna.

Yli 30 vuotta nykyisen Sastamalan alueella eläimiä hoitanut Merja Mäkinen ja miltei parikymmentä vuotta kaupungin palveluksessa ollut Terhi Ihalainen ovat toisilleen tuttuja pitkältä ajalta. Kumpikaan ei ihan tarkkaan muista, milloin ajatus yhteisestä vastaanotosta nousi ensimmäisen kerran esiin.

”Usein sitä on puhuttu, mutta alkuun ehkä enemmän vitsillä.”

Viime kesänä ajatus sitten lopulta konkretisoitui, ja sopivat tilat löytyivät keväällä. Ihalainen ja Mäkinen toimivat yhteisen nimen alla, mutta kummallakin on oma praktiikkansa.

”Meillä on omat lääkkeet, mutta yhteiset tilat ja laitteet, mikä on selkeä synergiaetu. Puhumattakaan siitä, kuinka mukava on olla kollegan kanssa saman katon alla. On kiva, kun on vieressä joku, jolta voi tarvittaessa kysyä mielipidettä.”

Palvelusvuosistaan huolimatta kaksikko suhtautuu työhönsä yhä intohimolla. Kaikki osaamisalaan kuuluvat hommat hoidetaan, mutta Mäkiselle erityisen mieluisia tehtäviä ovat kissojen leikkaukset sekä tammojen siemennykset.

”Niitä tehdessä työ ei edes tunnu työltä.”

Ihalainen puolestaan innostuu herkästi uudesta elämästä: pennuista, varsoista ja vasikoista. Toisaalta hänen sieluaan vavisuttaa vanhan eläimen viisaus.

”Iäkkäät eläimet tuntuvat tietävän meistä ihmisistä kaiken.”

HepoKatissa (Vammaksentie 1) on avoimet ovet tänä perjantaina 5.8. kello 11-16. Luvassa kahvi- ja kakkutarjoilu sekä arvontaa.