Eeli Kuusisto lähtee pian koulutielle, mutta ei jännitä ekaluokan alkamista – “Rakennus on niin tuttu, ja kaikki luokkakaveritkin”

Eeli Kuusisto esittelee ylpeänä uutta koulureppuaan. Se on komea, mutta myös turvallinen. ”Hain hampaat on heijastimet ja ne loistaa pimeässä”, poika kertoo.

Eeli Kuusisto on pian ekaluokkalainen. Ikalan alueella Sastamalassa asuvan pojan opintie alkaa keskiviikkona 10. elokuuta Vareliuksen koulussa. Ensimmäinen koulupäivä ei juuri Eeliä hermostuta.

”Kävin eskarin Vareliuksessa, joten miksi mua jännittäisi. Koulurakennus on jo niin tuttu paikka ja taidan tuntea kaikki luokkakaveritkin”, poika tuumii.

Vaikka kiinteistö tuttu onkin, ei Eeli ole vielä ihan varma, missä ykkösten tuleva luokkahuone sijaitsee. Opettajat hän sen sijaan on tavannut. Poika kertoo, että uudet ekaluokkalaiset ottavat ensi viikolla vastaan Sanna ja Ulla.

”On meille järjestetty myös kouluun tutustuminen. Siellä tehtiin pieniä tehtäviä”, Eeli muistelee.

Koulun alkamiseen liittyy aina tärkeitä hankintoja, kuten reppu ja penaali. Ne poika on ostanut jo hyvissä ajoin äitinsä kanssa. Komealla hain kuvalla koristettu reppu löytyi paikallisesta marketista, ja Eeli iski siihen silmänsä heti.

”Kato mitkä hampaat! Ja arvaa mitä, ne on heijastimet ja loistaa pimeässä”, hän intoilee reppuaan käännellen.

Yksi hankinta on tehty kotiin; se on uusi työpöytä, johon kuuluu magneettitaulu. Taulu taas on hyvä paikka lukujärjestykselle, poika miettii.

”Lisäksi mulla on puhelin ja oma kotiavain”, hän luettelee koululaisen arkea helpottavia välineitä.

Vareliuksen koulun piha on Eelille tuttu eskarivuodelta. Välitunneilla hän aikoo ainakin kiipeillä, pelata jalkapalloa ja mennä hippaa.

Ennen koulun alkua Eeli on oppinut tärkeitä taitoja: hän osaa nyt lukea ja solmia kengännauhoihinsa rusetin. Molemmista on epäilemättä hyötyä uudessa arjessa. Entä osaako poika sanoa, mikä kouluaine voisi olla mieluisin?

”No matematiikasta ainakin tykkään”, hän vastaa pienen tuumaustauon jälkeen.

Toinen suosikki on varmasti liikunta. Kiekkokoulun käynyt poika aloittaa nyt ensimmäisen kunnon jääkiekkokautensa. Myös pyöräily on mieluisa harrastus.

”Mulla on kolme pyörääkin!” Eeli kehaisee ja jatkaa, että vapaa-ajalla koko perhe tykkää pyöräillä paljon.

Kouluruoista poika nimeää suosikikseen perunamuusin ja kalapuikot. Niitä hän syö aina ison lautasellisen. Salaattikin kuulemma maistuu.

”Kun söi eskarissa ison kasan salaattia, ei sitä tarvinnut syödä enää kotona”, poika selventää.

Kotitehtäviin ja niiden määrään Eelillä on selkeä kanta.

”Tykkään siitä, että ei tule läksyjä.”

Liikunta ja matematiikka tulevat varmasti olemaan Eelille mieluisia kouluaineita.

Eeli Kuusisto on perheensä viimeinen koulunaloittaja. Isosisko Aina täyttää pian 12 vuotta ja menee jo kuudennelle, isoveli Aatu puolestaan aloittaa toisen asteen opinnot. Isommista sisaruksista on tukea ja turvaa sekä aamuisin että koulupäivän jälkeen.

Vanhempien kanssa on suunniteltu, että koulumatka taittuu alkuun aamuisin yhdessä Ainan kanssa, mikäli lukujärjestykset sen sallivat. Lisäksi äiti Erika Kuusisto lomailee ensimmäisen kouluviikon.

”Eeli kyllä vaikuttaa niin reippaalta, että ilmoittaa varmaan pian ettei äidin tarvitse enää saatella”, hän naurahtaa.

Naapurustosta Vareliukseen suuntaavat myös kaverit Miro ja Matias, joten yksin Eelin ei tarvitse kouluun kulkea.

Iltapäiväkerho ei kuulu pojan suunnitelmiin. Mieluummin hän viettää aikaa vaikka isovanhempien tai mumminsa kanssa.

”Niiden luona on kivaa, koska saa herkkuja”, Eeli virnistää.

Vaikka tuleva ekaluokkalainen vaikuttaa varsin valmiilta koulutielle, pitäisi viimeisten lomapäivien aikana saada kuntoon yksi asia – unirytmi.

”Olen valvonut myöhään ja nukkunut aika pitkään. Herääminen voi kyllä olla alkuun vähän vaikeaa”, poika myöntää.

Jätä kommentti