Susikeskustelu jatkuu yleisönosastolla: ”Tilastoja lukevat eivät tiedä todellisuutta”

Lukija havaitsi pari vuotta sitten loppukesästä suden liikkuvan lähellä asutusta Keikyässä. Lukijan kuva.

Matti Nummelin kommentoi susikannan vähennystä koskevaa kirjoitusta (AV 3.8.) ja vääristelee sitä. Kannattaisi lukea ensin kirjoitus ennen kuin kommentoi vääriä asioita.

Kirjoituksessani ei sanota mitään salakaatoon viittaavaa, eikä siinä sanota että yksikin susi on liikaa. Kysymys oli siitä, että jos tapahtuu hyökkäys ihmiseen, esimerkiksi pieneen koululaiseen tai muuhun, se on liikaa koska vaara on tiedossa. Ei ole myöskään suotavaa, että sudet liikkuvat keskellä kaupungin keskustaa ja yrittävät saalistaa ihmistä.

Tämä tapahtui joitakin kuukausia sitten keskustassa, kun suuri häiriintynyt alfasusi lähti välittömästi juoksemaan kävelijän perään ja seurasi häntä pitkän matkaa, kunnes kävelijä pääsi turvaan kaverinsa autoon. Siinä oli todellinen vaaratilanne. Kuka antaa raadella itsensä? Huonosti siinä olisi käynyt, jos apua ei olisi tullut heti paikalle. Tätä asiaa on turha vähätellä: se oli todellinen vaaratilanne ja sillä on silminnäkijä, eikä vain yksi ihminen. Jäljet varmistettiin myös.

Susi ei karttanut ihmistä, vaan hyökkäsi välittömästi kohti ja lähti juoksemaan perään. Kyllä tällainen susi on vaarallinen ja niiden paikka ei ole ihmisten asuinpaikkojen ja pihojen sisällä, kun ei ihmistä erota eläimestä.

Pitääkö puhua historiaa satojen vuosien taakse, kun ei tunne eläinten käytöstä? Ja pitääkö jotakin todella vakavaa tapahtua, että kirjoittajat (myös Sastamalan ympäristöyhdistyksen edustajat, AV 3.8.) tajuaisivat, että luulevat tuntevansa villin eläimen käytöksen joka tilanteessa? Tilastoja lukevat eivät tiedä todellisuutta.

Kuten sanoin, olen eläinrakas mutta rajansa kaikella. Ei valtion raha korvaa lemmikkiä tai ihmiselle tullutta vauriota, jos susi on häiriintynyt ja käy päälle. Ulkomailla monessa maassa sudet tappavat ihmisiä päivittäin. Susi saa elää alueellaan, jossa se ei aiheuta liikaa vaaraa. Tämä vääristely, mitä Nummelin kirjoitti kommentissaan on väärin. Kuka uhkasi ja kuka puhui salakaadoista, oli kirjoittajalla nimimerkki tai ei? Keksit ihan itse sen. Lue ennen kuin kommentoit – älä vääristele.

Tämä keskustassa liikkunut susi oli myös todistettavasti poikkeavasti käyttäytyvä, oli karkoitettu tai ei. Sitä on turha kommentoida sellaisten, jotka eivät tapausta nähneet. Jos apua ei olisi tullut pikaisesti, varmasti se olisi hyökännyt koska oli kysymys enää metreistä. Mutta aika näyttää ja silloin ei kannata surkutella enää. Pitäkää lemmikkinne ja muutkin eläimenne turvassa, sillä vaara on todellinen.

OMG

  • sepekantonen

    ”Ulkomailla monessa maassa sudet tappavat ihmisiä päivittäin”
    Missä maissa?

  • maijasiuko

    On nimenomaan tärkeää, että asiat ilmaistaan todenmukaisina eikä vääristellen. Prisman liepeillä liikkuneesta sudesta oltiin palaveerattu Sastamalan rhy:n ja poliisin kanssa yhteistyössä ja päädyttiin, että SRVA:n tekemää karkoitusta ei tarvita, sillä eläin häipyi itse nopeasti Myllymaan suuntaan. Sastamalan rhy:n pj:n mukaan kyseessä oli todennäköisesti Punkalaitumen laumasta pois ajettu nuori kenties sukukypsyyden saavuttanut yksilö. ”Laumasta karkotetut voivat olla pöhkääntyneitä,” AV 21.2.2022. Nuori dispersaali susi on täysin eri asia kuin ”suuri häiriintynyt alfasusi”.

Kommentointi ei ole käytössä.