Sylväällä nuoret kysyivät ja piispa vastasi: ”Elämän tarkoitus on siinä, että oppii pikkuhiljaa tulemaan siksi mitä on”

Matti Repo vastaili Sylväällä nuorten kysymyksiin, mutta kysyi myös nuorilta yllättävän kysymyksen.

Päivän luku Sylväällä perjantaina 16. syyskuuta: 493. Niin monta yläkoulun oppilasta on kokoontunut juhlasaliin katsomaan ja kuulemaan arvovaltaista vierasta. Hälinä salissa vaimenee, kun Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo astelee porukan eteen haastateltavaksi.

Ennen kuin 9C-luokan Meeri Pajala ja 9E:n Veikka Vieras ehtivät aloittaa kysymyspatterinsa parissa, pomppaa Repo tuolistaan ylös ja ottaa käteensä tumman salkun. Hän yllättää yleisön kysymyksellä: Tiedättekö mitä minulla on salkussa?

”Rahaa! Postimerkkejä! Pommi! Isäsi! Pirtua! Raamattu!” raikaavat nuorten ehdotukset.

Piispa hymähtää. ”En ole viinatrokari ja isäni on jo mullan alla. Mutta tuo viimeinen ehdotus osui melko lähelle.”

Hän pyytää yleisöstä kahta vapaaehtoista avaamaan salkkua. Alkaa supina. Käsiä ei nouse yhtään, kunnes 8D:n Emil Mattila ja 9C:n Anniina Junttila suostuvat tehtävään.

Pian selviää, että piispalla on salkussa piispansauva – kokoontaitettavaa mallia. Toimittaja tuskin on ainoa asiasta yllättynyt.

Mitä minulla on salkussa? kysyi Matti Repo. Piispaa haastattelivat Veikka Vieras ja Meeri Pajala.

Minkä takia olet piispa? Mitä kuuluu piispan työhön?

”Ensin toimin pitkään pappina, ja se tie on vienyt lopulta tähän. Piispa valitaan piispanvaalissa, eli sen äänestyksen tuloksena olen nyt toiminut tässä työssä 14 vuotta”, vastaa Matti Repo nuorten kysymykseen. Ja lisää työhön sisältyvän hallinnollisia ja hengellisiä asioita, oman alueen seurakuntien toiminnan johtamista. Puheenjohtajakin piispa on – ainakin tuomiokapitulissa Tampereella.

Kaksi ensimmäistä kysymystä olivat selvästi lämmittelyä. ”Mikä on käsityksesi hyvästä ja pahasta?”

Hyvää pitää tavoitella ja pahaa välttää, toteaa Repo. Mutta toisinaan hyvä ja paha ovat limittäin, ja monessa asiassa on kääntöpuolensa.

”Se, mistä minulle olisi eniten hyötyä, ei välttämättä olekaan hyvä kaikille. Hyvä ja paha taistelevat meissä ihmisissä. Kumpi voittaa, se riippuu sinusta itsestäsi”, hän sanoo.

Nuoret kysyvät evankelis-luterilaisen kirkon sanomasta sekä siitä, miksi joillekin tietyille ihmisille on annettu enemmän voimaa ja valtaa kuin toisille. Sitten tulee kysymysten kysymys: Mikä on elämän tarkoitus?

”Ehkä tarkoituksia on monia, koska meillä on monia elämänvaiheita. Minun tarkoitukseni on olla esimerkiksi vaari lapsenlapsilleni”, Repo vastaa.

”Elämän tarkoitus on siinä, että oppii pikkuhiljaa tulemaan siksi mitä on.”

Nuoria kiinnostaa tietää, saako piispan mielestä sanoa mitä haluaa ja mieleen juolahtaa.

”Sananvapaus on arvo ja kuuluu demokratiaan. Mutta siitä seuraa myös vastuu. Eli saa sanoa, mutta mieti ennen kuin sanot. Edistävätkö sanasi hyvää?” Repo ohjeistaa.

Entä mitä piispa ajattelee Ukrainan sodasta?

”Sodat ovat kauheita katastrofeja koko maailmassa. Venäjän presidentti tuhoaa paitsi Ukrainaa myös omaa maataan. Toivon Ukrainaan rauhaa ja vapautta”, hän sanoo.

Piispan vierailusta Sastamalassa lisää myöhemmin verkkosivuillamme ja 21.9. printtilehdessä. 

Piispalla on Sastamalassakin mukana piispansauva. Matkaversio tietysti, kokoonlaitettavaa mallia. Salkun avasivat Anniina Junttila ja Emil Mattila.
Kaikki koulun oppilaat olivat perjantaina juhlasalissa seuraamassa piispan vierailua.
Tilaisuudessa musisoivat Elisabet Rantasen johdolla Miihkali Kerkkänen, Sofia Murtojärvi, Annika Passi sekä kuvasta puuttuva rumpali Kasperi Nieminen.

Jätä kommentti