Musiikki yhdisti Pauliinan ja Sakarin duoksi – ”Sastamalassa soittomme ei häiritse naapureita”

Viulisti Pauliina Lehtinen ja pianisti Sakari Lipasti ovat tyytyväisiä lousajalaisia.

Sastamalan Lousajassa sijaitsevassa tiilitalossa asustelee elämäänsä juuri nyt melkoisen tyytyväinen muusikkopariskunta. Viulisti Pauliina Lehtisen ja pianisti Sakari Lipastin muodostama duo lienee musiikin ystäville tuttu, mutta keitä he oikein ovat?

Sastamalaan musiikin yhteen tuomat ja sitomat Pauliina Lehtinen ja Sakari Lipasti muuttivat noin puolitoista vuotta sitten Tampereelta. Paikkakunta oli heille entuudestaan tuttu, sillä Pauliina on kotoisin Kiikasta ja lietolaissyntyinen Sakari on työskennellyt Sastamalan Musiikkiopiston opettajana kymmenen vuotta.

”Minun työmatkani lyheni. Pauliina opettaa Sastamalan lisäksi Parkanossa, joten hän joutuu nyt vähän ajelemaan. Toisaalta moni muu asia on täällä lähellä, ja tämä on kiva pieni kaupunki”, Sakari tuumailee.

Vaikka heidän ostamansa talo ei ollut enää mikään uusi ja vaati hieman remonttia, tuntui se heti ensimmäisellä näytöllä omalta. Ihastusta herätti myös puutarhamainen iso takapiha.

”Ja eikö Lousaja ole vähän boheemin kaupunginosan maineessa? Täällä asuu muitakin kulttuuri-ihmisiä”, Pauliina sanoo.

Maaseutukaupungin mahdollisuuksia muusikoille

Sastamalan erityisyyksiin lukeutuvat myös pariskunnan oppilaat.

”Meillä on niin ihania oppilaita – lapsia, nuoria ja aikuisia”, Pauliina kehuu.

”Sastamalassa on paljon lahjakkaita soittajia”, Sakari täydentää.

Siinä yksi syy, miksi pariskunta on välillä antanut olohuoneensakin konserttikäyttöön. He ovat halunneet antaa mahdollisuuden monenikäisille kyvyille kartuttaa esiintymiskokemusta. Esitykset on striimattu verkkoon.

”Idea syntyi koronapandemian aikana. Olisi ollut todella kurjaa, jos oppilaamme eivät olisi päässeet lainkaan esiintymään.”

Kaksikko myöntää, että kotikonserteissa on omat järjestelynsä ja säätämisensä.

”Ehkä rakkaus musiikkiin tekee meistä masokisteja, kun kaiken muun lisäksi haluamme vapaaehtoisesti tällaista järjestää.”

Pauliinan ja Sakarin mukaan maaseutukaupungissa asuminen on mahdollistanut taiteilijoille luovuuden kukinnan, harjoitustilat ja konserttisalin.

”Asuminen suuressa kaupungissa oli kallista ja tilaa oli vähän. Jouduimme vuokraamaan erikseen treenipaikan, kun naapurit hermostuivat soittoomme.”

Pauliina Lehtinen ja Sakari Lipasti opettavat molemmat Sastamalan musiikkiopistolla. Kuva: Pete Rissanen.

”Soitin valitsee soittajansa”

Pauliina Lehtinen aloitti soittoharrastuksen 4-vuotiaana, Sakari Lipasti 7-vuotiaana. Pauliinan sydän alkoi sykkiä viululle, kun hän kuuli perhepäivähoitopaikassaan Kiikassa talon lasten soittavan. Soiton lumoihin johdatti Sastamalan Musiikkiopiston Vera Mattelmäki, jonka työsarkaa Pauliina on jatkanut lapsuutensa soitonopettajan jäätyä eläkkeelle.

Sakarin innostus sai alkunsa alunperin veljelle hankitusta Hellas-pianosta. Kodin ilmapiiri oli luovuuteen kannustava. Sakarin Valtteri-veljestä tuli kuvataiteilija ja teatterintekijä, Roope-veljestä kirjailija, musiikista olennainen osa Sakarin elämää.

”Usein käy niin, että soitin valitsee soittajansa. Olemme kutsumusammatissa.”

Tässä elämänvaiheessa Pauliinan Marcello Villa -viulu ei enää soi aamuyöllä Laukontorilla Tampere Filharmonian treenitiloissa, mutta yö on soittajalle muutoin hyvää aikaa.

”Edelleen olen yökyöpeli. Toki vuorokausirytmiä olisi pakko muuttaa, jos työt alkaisivat aamukahdeksalta.”

”Olen huomannut, että toisaalta aamulla harjoittelu on tehokkaampaa. Meillä on usein opetusta iltaisin, sekin vaikuttaa siihen, ettemme ole aamuihmisiä”, Sakari täydentää.

Urallaan Pauliina Lehtinen on ehtinyt tehdä paljon. Hän on toiminut viulistina Tampere Filharmonian lisäksi muun muassa Suomen Kansallisoopperassa sekä Turun filharmonisessa orkesterissa. Lisäksi hän on soittanut lukuisissa kansainvälisissä kokoonpanoissa, kuten Britten-Pears Orchestrassa ja Baltic Youth Orchestrassa.

Sakari Lipasti on musiikin maisteri ja valmistunut Sibelius-Akatemian pianomusiikin osastolta, jossa hän opiskeli muun muassa professori Juhani Lagerspetzin johdolla. Hän on konsertoinut paljon ja esittänyt soolo-ohjelmiston lisäksi kamari- ja liedmusiikkia sekä osallistunut menestyksekkäästi useisiin kotimaisiin ja ulkomaisiin pianokilpailuihin.

Match made in music

Pauliinan ja Sakarin kohtaamisessa oli sattumallakin sormensa pelinsä. Moni asia voisi olla nyt toisin, jos Sakari ei olisi mennyt kuuntelemaan konserttia, jossa soitti sastamalalaislähtöinen viulisti Pauliina.

Sakari sai kuulla, että Pauliina etsii pianistia, ja heidän välillään leimahti.

Duo Lehtinen & Lipastin soittoa on luonnehdittu kauniiksi ja persoonalliseksi ja konsertteja sielukkaiksi ja runollisiksi. Kaksikko esiintyy aktiivisesti ja on tehnyt yhteistyötä lukuisten eri yhteistyökumppaneiden ja taiteilijoiden kanssa. Ohjelmisto on laaja sisältäen klassisen musiikin lisäksi esimerkiksi argentiinalaisia tangoja, elokuvamusiikkia sekä muuta kevyemmän tyylilajin musiikkia.

”Meistä on sanottu, että soimme hyvin yhteen ja löydämme aina omanlaisemme yhteisen tulkinnnan teoksiin”, Pauliina sanoo.

”Se ei ole musiikissa mitenkään itsestäänselvää, että soitto natsaa niin hyvin yhteen. Meillä ei ole ristiriitoja”, Sakari lisää.

”Minulla on käynyt tuuri, kun löysin oman pianistin”, Pauliina virnistää.

Match made in music?

”Kyllä!”

Lähiaikoina Duo Lehtinen & Lipastia voi kuulla Tyrvään Pappilan 100-vuotisillallisella lokakuun 8. päivä.