Pirkanmaan ely-keskus: Kärmekallion tuulivoimahankkeen ympäristövaikutukset selvitettävä

Kuvituskuva.

Pirkanmaan ely-keskuksen mukaan Kärmekallion tuulivoimahankkeen ympäristövaikutukset vaativat tarkempaa selvitystä. Päätöksen mukaan hankkeeseen sovelletaan ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA).

Kärmekallion tuulivoimahanke on kooltaan pienempi kuin ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain tarkoittama tuulivoimahanke, johon sovelletaan aina YVA-menettelyä. Hanke ei sen vuoksi automaattisesti kuulu menettelyn piiriin.

Tuulivoimaloiden lähietäisyydellä sijaitsee kuitenkin useita maiseman ja rakennetun ympäristön arvokohteita, minkä vuoksi on todennäköistä, että kulttuuriympäristön ja maiseman arvoihin kohdistuu haitallisia vaikutuksia, ely arvioi.

Hankealueen ympäristöön sijoittuvat muun muassa maakunnallisesti arvokkaat Tervahaudan, Jaaran ja Raudun kulttuurimaisemat luoteessa ja lännessä, valtakunnallisesti arvokkaat Kokemäenjokilaakson ja Rautaveden kulttuurimaisemat lounas-kaakkosuunnalla sekä maakunnallisesti arvokkaat Kilpijoen-Hoipolan-Tyrväänkylän ja Vaunujoen kulttuurimaisemat kaakossa ja idässä. Lisäksi hankealue rajautuu kahden maakunnan välisen rajan läheisyyteen, jonka molemmilla puolilla on useita tuulivoimahankkeita.

Elyn mukaan hankkeiden yhteisvaikutuksia tulee siten arvioida väliin jäävien arvoalueiden ja asutuskeskittymien näkökulmasta.

Menettely jakautuu kahteen vaiheeseen

Vaikutuksiin liittyy myös epävarmuutta etenkin arkeologisen kulttuuriperinnön osalta. Suunnittelualueelta ei tunneta arkeologisia kohteita, mikä johtuu osittain siitä, ettei aluetta ole koskaan arkeologisesti tutkittu. Alustavat tiedot melu- ja välkevaikutuksista sekä arviot vaikutuksista läheisiin luonnonsuojelualueisiin sisältävät elyn mukaan epävarmuuksia. Ely korostaa riittävää tiedottamista ja osallisten kuulemista sekä kuntien suunnitelmien yhteensovittamista.

YVA-menettely jakautuu kahteen vaiheeseen. Arviointiohjelmavaiheessa kuvataan hankkeen toteuttamisvaihtoehtoja ja mitä vaikutuksia suunnittelun aikana tullaan selvittämään. Vaikutusalueella asuvilla on tilaisuus saada tietoa hankkeesta ja esittää mielipiteitä. Elyn viranomainen laatii saamansa kuulemispalautteen sekä oman asiantuntemuksensa pohjalta lausunnon. Sen jälkeen hankkeesta laaditaan arviointiselostus, joka perustuu tehtyihin selvityksiin.

Yhteysviranomainen tekee päätelmän arviointiselostuksen, siitä annettujen mielipiteiden ja lausuntojen sekä oman tarkastelunsa pohjalta. Nämä liitetään myöhemmin lupahakemukseen.

Kärmekallion tuulivoimalat:

  • Eurowind Energy Oy suunnittelee 5–7 tuulivoimalasta koostuvaa tuulivoiman tuotantoaluetta läntiseen Sastamalaan.
  • Hankealue sijaitsee noin 14 kilometriä Vammalan keskustasta luoteeseen. Alustava hankealue on kooltaan noin 740 hehtaaria.
  • Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on korkeintaan 250 metriä ja roottorin halkaisija enintään 150–170 metriä.
  • Hankkeesta vastaavan mukaan tuulivoimaloiden todennäköinen yksikköteho on 6,2 mw, jolloin kokonaisteho maksimissaan seitsemän tuulivoimalan suunnitelmalla on 43,4 mw.
  • Voimajohdon liittämiseksi on suunniteltu neljä erilaista vaihtoehtoa, mikä tarkentuu suunnittelun edetessä.