Kauneutta pihaan ja puutarhaan – Merja Kalliosalolle ala ei ole ”pelkkä kukkajuttu”, vaan paljon enemmän

Merja Kalliosalo on puutarha-alan pitkäaikainen ammattilainen. Luonnon kauneus on aina puhutellut häntä.

Sastamalalaisella Merja Kalliosalolla tulee ensi vuonna kunnioitettavat 30 vuotta mittariin yrittäjänä. Viherrakennus Rosalin Oy on saanut vuosikymmenien varrella palvella lukuisia asiakkaita. Yksi menestyksen salaisuus on ollut se, että Merja on pystynyt uudistamaan toimintaansa tarpeen mukaan.

Tämänhetkinen uudistus ovat nykyaikaistetut tilat, jotka on rakennettu yrityksen omistamalle tontille Vammalan Itsenäisyydentielle. Myymälä on ollut auki jo kahdentoista kesän ajan, mutta nyt se on entistä toimivampi.

”Ostin tontin pari vuotta sitten, sitä ennen se oli minulla vuokralla. Tonttikauppojen ansiosta rakentaminen mahdollistui ja laajensin myymälää niin, että nyt meillä on lämmintäkin tilaa. Se on hieno asia sekä asiakkaiden että henkilökunnan kannalta, ja jatkaa sesonkia molemmista päistä. Keväällä pystymme avaamaan myymälän aikaisemmin ja syksyllä pitämään pidempään auki”, Merja taustoittaa.

Henkilökunnan määrä vaihtelee sesongin mukaan. Kesä on vilkkainta aikaa.

”Kiireisimpinä aikoina meillä saattaa olla kymmenenkin henkilöä töissä, ja olen aina palkannut myös nuoria kesätöihin.”

Myymälätiloissa on kattava valikoima kesäkukkia.

”Olen saanut paljon hyvää palautetta kasvien laadusta ja se on yksi tärkein valintakriteeri itsellenikin, kun teen hankintoja. Hinta-laatusuhde on kohdallaan. Toinen, mihin satsaamme on hyvä ja yksilöllinen palvelu”, kertoo Merja.

Kesäkukkien lisäksi myymälästä saa taimia, multaa, lannoitteita ja torjunta-aineita. Pihakoristeitakin löytyy ja erilaisia, persoonallisia ruukkuja. Merja on halunnut panostaa mahdollisimman paljon kotimaiseen ja ennen kaikkea aivan lähiseutujen tuotantoon.

”Meiltä saa sellaisia tuotteita, joita ei ihan joka paikasta saa. Halumme erottua joukosta ”, sanoo Merja.

Puutarha-ala on tuntunut Merjasta juuri siltä ihan omalta alalta. Intohimo näkyykin kaikessa tekemisessä.

”Lukion jälkeen hakeuduin opiskelemaan tälle alalle, ja sen monipuolisuus yllätti minut täysin. Tämä ei ole mikään ”pelkkä kukkajuttu”, vaan hyvin monimuotoinen ala. Koulussa koneiden käyttö, viherrakennus ja esimerkiksi kirjanpito tulivat tutuiksi. Työ vaihtelee vuodenaikojen mukaan ja tässä pääsee toteuttamaan luovuutta”, kuvailee Merja.

Merja Kalliosalon asiakkaina viherrakennuspuolella on ollut pienen pienistä mökkikohteista aina suuriin tehdaskiinteistöihin. Hänen kädenjälkensä näkyy Sastamalassakin monissa, monissa pihoissa.

Suunnittelu ja toteutus etenevät kohteen ja asiakkaan toiveiden mukaan.

”Budjetti vaihtelee sen mukaan, minkälaisia toimenpiteitä tehdään. Ympäristön omia materiaaleja, kuten kiviä hyödynnän mielelläni. Kaikkea ei tarvitse ostaa. Haluan saada jokaisen kohteen kauneuden ja omaleimaisuuden parhaalla mahdollisella tavalla esille”, esteetikoksi tunnustautuva Merja kertoo.

Merjalle yrittäjyys on elämäntapa.

”Jotkut rentoutuvat kuopsuttamalla puutarhaa, minä saan tehdä tätä työkseni ja olla jakamassa itselleni rakkaita asioita asiakkaideni kanssa. Minusta meidän ihmisten tehtävä on tehdä tästä maasta kaunis. Siksi hakeuduin tälle alalle.”

Orvokki on monen kotipuutarhurin kevätostos.
Merja Kalliosalo ja vastaavana myyjänä toimiva Elina Savijoki panostavat hyvään palveluun. Asiakkaiden toiveita kuunnellaan ja kunnioitetaan.
Puutarhamyymälä sijaitsee Vammalassa Itsenäisyydentien varrella.