”Saimme lisää eloa torin laidalle” – Sastamalan taitokeskuksen uudet tilat asiakkaiden ja työntekijöiden mieleen

Sastamalan taitokeskuksen uudet tilat kiinnostivat. Avajaisissa viihtyi noin 250 ihmistä. ”Väkimäärä oli iloinen yllätys”, työntekijät tuumasivat.

Lauantaina aamupäivällä ennen kello kymmentä Sastamalan linja-autoasemalla jonotetaan. Ei bussiin tällä kertaa, vaan taitokeskukseen. Pian iloinen puheensorina täyttää entiset Matkahuollon tilat.

Tuula Hyvätti on tullut rollaattori-avusteisesti paikalle melkein naapurista. Ikänsä käsitöitä tehnyt nainen on Sastamalan taitokeskuksen muutosta hyvillään.

”En ole viime vuosina jaksanut lähteä sillan toiselle puolelle. Enkä olisi niitä meijerin rappujakaan päässyt kulkemaan. Nyt voisin jälleen aloittaa jotakin kevyttä käsityöharrastusta”, hän juttelee.

Pirkko Lujala ihastelee seinälle kiinnitettyä neuletta.

”Olen kutonut paljon villasukkia lastenlapsille, mutta voisin vaihteeksi tehdä itselleni jotain”, hän miettii.

Mitä mieltä Lujala on uusista tiloista?

”Aivan loistavat. Täällä on avaraa ja valoisaa, ja parasta on se, että keskustan tyhjät liiketilat täyttyvät. Saadaan torin laidalle lisää eloa”, Lujala vastaa.

Taitokeskuksen myymälässä Sinikka Lakkinen ihastelee värikkäiden lankojen paljoutta ja torin suuntaan avautuvia suuria näyteikkunoita. Käsitöiden ystäväksi tunnustautuva Lakkinen on pukeutunut neulomaansa villapaitaan, jota koristavat kurjet.

”Hyvältä täällä näyttää. Tuntuu kuin olisi saatu uusi liike paikkakunnalle, onhan tämä myymälä nyt eri tavalla esillä kuin ennen, aivan keskellä kaupunkia”, Lakkinen kiittelee.

Pirkko Lujala (oikealla) bongasi seinältä mieluisen neulemallin. Taitokeskuksen vastaava neuvoja Tiina Jalonen kannusti Lujalaa tarttumaan puikkoihin.

Vähemmän neliöitä, mutta toimivampaa

Sastamalan taitokeskuksen vastaava neuvoja Tiina Jalonen kertoo, että hänen korviinsa on kantautunut myönteistä palautetta juuri uusien tilojen esteettömyydestä ja viihtyisyydestä sekä myymälästä.

”Me työntekijätkin olemme oikein tyytyväisiä, tämä on toimiva kokonaisuus, jonka suunnittelussa saimme olla mukana. Neliöitä on sata vähemmän kuin entisessä paikassa, mutta sitä ei oikeastaan huomaa”, Jalonen sanoo.

Kahden käsityötilan, märkätilan, kutomotilan, toimisto- ja keittiötilan sekä myymälän ja wc-tilojen kokonaisuus palvelee asiakkaita todenteolla syyskuun ensimmäisestä viikosta alkaen, kun taitokeskuksen järjestämät lukuisat kurssit alkavat. Tilojen koeponnistus tosin tapahtui Jalosen mukaan jo lasten kesäkurssilla.

”Sastamalan Opiston kanssa yhteistyössä toteutettavat kurssit ovat täynnä, joillakin omilla kursseillamme on vielä tilaa. Nuorempien lasten käsityökursseille mahtuisi vielä”, päivittää Jalonen syksyn tilanteen.

Hän muistuttaa, että jos kiinnostus käsitöiden tekemiseen kivassa porukassa herää, kannattaa aina ottaa yhteyttä ja kysellä. Joskus suosituimpia kursseja on mahdollista järjestää tuplana.

Taitokeskuksen muuton myötä keskustaan saatiin ”uusi” kivijalkaliike, mietti Sinikka Lakkinen.

Käsityön ilosanomaa jo yli 100 vuotta

Avajaishulinassa Taito Satakunta ry:n toiminnanjohtaja Hanna-Leena Rossilla pitää kiirettä. Työ myymälän tiskin takana maittaa.

Rossi kehuu kaupungin toimintaa tilojen kunnostamisessa.

”Moni on ihmetellyt, ovatko nämä tosiaan ne samat Matkahuollon tilat”, hän toteaa.

Rossin mukaan Sastamalan taitokeskus lukeutuu Suomen vanhimpiin, ensimmäinen käsitöihin erikoistunut neuvonta-asema perustettiin paikkakunnalle 60 vuotta sitten. Taiteen perusopetusta taitokeskuksen seinien sisällä on tarjottu jo kolme vuosikymmentä. Vielä pidempi historia on taustaorganisaatio Taito Satakunnalla, joka perustettiin Tyrväällä vuonna 1920.

”Vuosien saatossa olemme palvelleet useammassa osoitteessa sillan molemmin puolin. Nyt elämme uutta aikaa osoitteessa Puistokatu 11”, Hanna-Leena Rossi tuumaa.

Aula- ja eteistila on myös käsitöiden tekopaikka. Avajaisissa monitoimitila täyttyi kahvittelijoista. Kuvassa taustalla olevassa kulmauksessa näkyy ”märkätila”, jossa sopii tehdä suttaavia töitä, kuten värjäystä ja kynttilänvalua.
Kangaspuutkin löysivät paikkansa. ”Komeat tilat”, avajaisvieraat tuumasivat.
Uudessa paikassa myytävät tuotteet on saatu näyttävämmin ja selkeämmin esille.
Taitokeskus pääsi paraatipaikalle ja myymälä sai näyteikkunat torin ja Puistokadun suuntaan.