35 vuotta Huittisten Kivirannassa toiminut puutarha häviää maisemasta ennen vuodenvaihdetta

Vuosikymmeniä Huittisten Kivirannan maisemaan kuuluneet kasvihuoneet häviävät vuodenvaihteeseen mennessä. Tuotteiden loppuunmyynti on jo käynnistynyt ja myymälä on näillä näkymin avoinna syyskuun loppuun.

Vuosikymmeniä Huittisten Kivirannassa olleen puutarhan toiminta päättyy lähiviikkoina.

Ellän Kukka ja Taimi Ky:n yrittäjät Jutta ja Matti Ellä ovat luotsanneet myymälän ja kasvihuoneiden kokonaisuutta Huittisissa vuodesta 2007 lähtien.

”Olisimme halunneet jatkaa toimintaa edelleenkin, mutta olemme toimineet tässä vuokratontilla ja sen vuokra-aika päättyy”, Jutta Ellä kertoo.

Puutarha on Kivirannan Kartanon omistamalla tontilla. Ellät kertovat, että paikasta on aikoinaan tehty 35 vuoden vuokrasopimus. Tämän samaisen sopimuksen alla myös Ellien toiminta jatkui.

”Vaikka vuokra-asian on aina tiennyt, niin ei sitä ole oikein osannut edes ajatella. Kun toiminta on jatkunut niin pitkään, sen on ajatellut jatkuvan myös tulevaisuudessa”, Jutta Ellä sanoo.

Ellät korostavat ymmärtävänsä tontin omistajan ratkaisun.

”Aika aikaansa kutakin. Pyrimme kehittämään Huittisten puutahran toipmintaa ja ajattelen, että siinä olisi ollut hyvä konsepti myös jatkajalle. Nyt tilanne on kuitenkin se, että muita vaihtoehtoja ei ole, vaan toiminta loppuu.”

Purkaminen on valtava urakka

Tällä hetkellä myymälässä on käynnissä loppuunmyynti, joka jatkuu muutaman viikon ajan. Sen jälkeen ovet suljetaan ja aloitetaan kasvihuoneiden purkaminen.

”Työtä on aivan valtavasti, sillä vuosien aikana nurkkiin on kertynyt hirvittävä määrä tavaraa. Eikä isojen rakennusten purkaminen tietenkään koskaan ole mikään pikkujuttu, kallistakin se on”, Jutta Ellä toteaa.

Ellän Kukka ja Taimi Ky:n toiminta on alkanut Uudestakaupungista, jossa Ellät edelleen pitävät puutarhaa, puutarhamyymälää sekä marja- ja vihannestilaa.

”Tulevaisuudessa toiminta keskittyy pelkästään Uuteenkaupunkiin. Toisaalta tämä siis myös helpottaa omaa arkeamme, kun yritys toimii yhdellä paikkakunnalla.”

Huittisten puutarhalla on työskennellyt yksi kokopäiväinen ja yksi osa-aikainen työntekijä. Lisäksi puutarha on työllistänyt merkittävän määrän sesonkityöntekijöitä.

”Valitettavasti työsuhteet päättyvät tähän”, Ellä harmittelee.

Vakioasiakkaille kukkia tulevaisuudessakin

Jutta Ellän mukaan Huittinen on ollut yritykselle hyvä paikka toimia.

”Valitettavasti puutarhan siirtäminen ei ole yhtä yksinkertainen operaatio kuin pelkän myymälän liiketilan vaihtaminen. Uusien kasvihuoneiden rakentaminen uuteen paikkaan olisi tällä hetkellä aivan liian suuri investointi”, hän tietää.

Vuosien aikana puutarha on kerännyt mittavan määrän vakioasiakkaita, joita Ellät haluaisivat palvella jatkossakin.

”Olemme muokanneet omaa valikoimaamme paljon sen mukaan, mitä meidän asiakkaamme ovat toivoneet ja millaisia kukkia heille on mennyt”, Jutta Ellä kertoo.

Mikäli keinot keksitään, vakioasiakkaat voivat tulevaisuudessakin saada kukkia Huittisista.

”Onhan tässä ehtinyt jo miettiä paljon eri vaihtoehtoja. Ehkä voisin tulla torille tai jonnekin muualle keskustaan myymään meidän kukkiamme. Nyt pää on kuitenkin vielä niin pyörällä kaikesta, että mitään selkeitä suunnitelmia en osaa tehdä.”

Suurin osa Ellän kasvihuoneissa kasvavista kukista lähtee isompina tilauksina kunnille ja seurakunnille.

”Tässä kohtaa on helpotus, että kilpailutukset tehdään vuosittain ja pystymme rauhassa miettimään, mihin kapasiteettimme riittää ensi keväänä ilman Huittisten kasvihuoneita.”

Jätä kommentti