Anna Harmava pääsee tekemään Huittisten kaupungin hyvinvointikoordinaattorin virasta itsensä näköisen paikan

Huittisten kaupungin hyvinvointikoordinaattori Anna Harmava tietää, että hyvinvointi mielletään helposti terveyskeskukseksi ja liikunnaksi. Hän haluaakin korostaa, että tärkeässä asemassa on myös esimerkiksi kulttuuri. ”Myös se on tärkeää tiedostaa, että hyvinvointia tehdään kaikkialla päiväkodeista kirjastoon.”

Huittisten kaupungin hyvinvointikoordinaattorina elokuun alussa aloittaneen Anna Harmavan työnkuva on laaja.

Huittisissa täysin uuden viran työpaikkailmoituksessa mainittiin, että hyvinvointikoordinaattori huolehtii hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä yhteistyössä kaupungin eri toimijoiden, hyvinvointialueen ja sidosryhmien kanssa.

Siihen liittyen hyvinvointikoordinaattori seuraa eri tietolähteitä hyödyntäen kuntalaisten hyvinvointia ja toimintaympäristön muutoksia, on aktiivinen toimija kaupungin hyvinvointiryhmissä ja vastaa kaupungin hyvinvointikertomuksen ja hyvinvointiraporttien valmistelusta.

Harmava naurahtaa muistellessaan, että jo työhaastattelussa häneltä kysyttiin, eikö laaja työkenttä pelota.

”Mutta juuri se oli syy, miksi tätä tehtävää hain. Oma taustani on sellainen, että olen ollut monenlaisissa tehtävissä ja tämä oikeastaan kokoaan osaamisen niistä kaikista”, viimeksi Turun kaupungilla nuorisopalveluissa toiminnanjohtajana toiminut Harmava kertoo.

Syksyn kuluessa huittislaiset yhdistykset haltuun

Harmava oli kuullut Huittisista paljon hyvää, mutta ensimmäisten puolentoista kuukauden aikana moni asia on myös yllättänyt. Eniten se, miten laaja ja aktiivinen yhdistyskenttä Huittisissa on.

”Minut on kutsuttu kylään vaikka minne ja olen päässyt näkemään jo paljon todella erilaisia yhdistyksiä ja porukoita. Toki se on ollut toiveenikin, että pääsisin tutustumaan mahdollisimman moneen toimijaan.”

Kuluvalle syksylle Harmava onkin ottanut tavoitteeksi, että hän saa otettua huittislaiset yhdistykset haltuun ja pidettyä yhdistysillan.

”Yhdistykset ovat innokkaita osallistumaan ja olen huomannut, että kaupunkiin kaivattaisiin jonkinlaista vuosikelloa siitä, mitä kaikkea tapahtuu ja miten tapahtumiin pääsee mukaan. Ainakin tällainen on tarkoitus rakentaa. Lisäksi niinkin konkreettinen asia, kuin kaupungin nettisivuilla olevien yhdistysten yhteystietojen päivittäminen on tärkeää.”

Huittinen oli Anna Harmavalle entuudestaan tuntematon, mutta hän kertoo kuulleensa kaupungista paljon positiivista. "Jo nyt olen huomannut, miten kaikki on sopivan lähellä ja Huittisissa aktiivinen meno.

Pidemmällä aikavälillä Harmavan tehtävänä on kaikenlaisen hyvinvointitiedon kerääminen ja hyvinvointiraportin koostaminen.

”Pidän todella tärkeänä sitä, että koottu tieto ei jää vain paperin tasolle, vaan hyvinvointiraportista saadaan poimittua asioita, joita oikeasti viedään eteenpäin. Meidän on tiedettävä, mitä ihan konkreettisesti tehdään, että hyvinvointi tulee näkyväksi, eikä jää vain raporttiteksteiksi.”

Kolmas hyvinvointikoordinaattorin tärkeä tehtävä on yhteistyö hyvinvointialueen kanssa.
”Nyt syksyllä meidän on mietittävä ensi vuoden vuosikelloa ja sitä, mitä toiveita meillä on hyvinvointialueelle ja toisaalta millaisia odotuksia hyvinvointialueella on kaupungille.”

Harmava pitää tärkeänä, että palveluita tuotettaessa niitä ei mietitä palvelun vaan käyttäjän näkökulmasta.

”Ja hyvinvoinnista puhuttaessa pitää muistaa, että se tarkoittaa valtavan paljon muutakin kuin terveyskeskusta ja uimahallia. Terveydenhuollon ja liikunnan lisäksi hyvinvointiin kuuluu vahvasti esimerkiksi kulttuuri.”

Hyvä pohjatyö tehtävää varten

Ensimmäisten viikkojen aikana Harmavan puhelin on soinut tiuhaan tahtiin.

”Tähän asti yhdistysasioita ei ole kaupungilla nimetty varsinaisesti kenellekään. Tuntuu, että kaikki ovat olleet helpottuneita siitä, että nyt näitä koordinoi oma ihminen”, Harmava hymyilee.

Koska Huittinen on Harmavalle entuudestaan varsin tuntematon, esimerkiksi kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Helena Kaitasen vinkit ovat olleet korvaamattomia.

”Missään vaiheessa ei ole tullut tunnetta, että asiat olisi vaan kaadettu harteilleni. Pääsen tässä tehtävässä oppimaan valtavasti täysin uutta, minkä vastapuolena on se, että usein on tullut myös sellaisia tilanteita, että en ole osannut heti vastata. Toisaalta tehtävä on sellainen, että minun ei tarvitsekaan tietää kaikkea, vaan tarkoitukseni on koota asioita, joita voidaan yhdessä sidosryhmien kanssa miettiä ja selvittää.”

Hyvinvointikoordinaattori antaa kiitosta siitä, miten hyvä pohjatyö tehtävää varten oli Huittisissa tehty.

”Työryhmät olivat kokoontuneet jo keväällä ja kaupungissa on tehty kattava hyvinvointiraportti. Vaikka tehtävä on uusi, niin minun ei ole tarvinnut aloittaa tyhjästä. Toisaalta tämä on upea mahdollisuus tehdä hyvinvointikoordinaattorin tehtävästä itseni näköinen paikka.”