Uusi tapahtuma Sastamalaan! – Kirjakorttelin Yö järjestetään elokuussa, taustalla vastaperustettu yhdistys

Kirjakorttelin Yössä kuullaan todennäköisesti elävää musiikkia. Voisiko Pukstaavin puistossa musisoida? Kuva: Salla Yli-Erkkilä.

”Mulla on tästä iso fiilis”, toteaa kirjakauppias Sirkka-Liisa Leino kirjoitettuaan nimensä paperiin.

”Kirja-Sastamalan ja kulttuurin puolesta”, kiteyttää dosentti Mikko Lahtinen.

”Tällaista yhteishenkeä tarvitaan, nyt saadaan Marttilankadulle säpinää. On hienoa olla mukana”, tuumaa Jorma Mäkinen.

”Jokke” Mäkisen antikvariaatissa on juuri päätetty perustaa yhdistys Kirjakorttelin Yö ry, ja nimensä perustamiskirjaan on raapustanut kahdeksan kirjan ystävää.

Yhdistyksen tarkoituksena on avarakatseisesti vahvistaa, kehittää ja luoda kirjallista elämää ja kirjakulttuuria kotipaikkakunnallaan ja koko Suomessa.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää Kirjakorttelin Yö -tapahtumaa ja mahdollisia muita kirjallisuuteen liittyviä tilaisuuksia ja juhlia.

Ensimmäinen Kirjakorttelin Yö näkee päivänvalon ja iltahämärän ensi vuoden elokuussa, 9. – 10.8.2024. Tapahtuman kesto on perjantai-iltapäivästä lauantai-iltapäivään.

Kirjakorttelin Yö -yhdistyksen perustamiskokouksen koolle kutsuneen kustantaja Marko Vesterbackan mukaan monenlaisia asioita on jo idullaan ja ideointi jatkuu.

”Nimikin sen kertoo, että Marttilankadun Kirjakorttelissa tapahtuu kiinnostavia asioita yömyöhään. Ainakin kirjailijavieraita ja haastatteluja, keskusteluja, elävää musiikkia, kenties teatteria. Suunnitelmissa on yhteistyötä Vammalan lukion nuorten kanssa. Lauantaiaamupäivään on alustavasti mietitty jotakin lapsiin ja lapsiperheisiin vetoavaa. Tapahtumia on sekä ulkona että sisätiloissa eri kohteissa.”

Eli kyseessä on Sastamalan oma taiteiden yö -tyyppinen tapahtuma, jossa on tilaa kaikelle kulttuurille, mutta pääpaino on kirjallisuudessa.

”Ainutlaatuinen kirjakulttuurin tihentymä Suomessa”

Vesterbacka toteaa Sastamalan Kirjakorttelin olevan ainutlaatuinen kirjakulttuurin tihentymä Suomessa. Sen keskipisteenä on Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, jonka ympärillä, vain sadan metrin säteellä, on monta muutakin kirjanystävän huippukohdetta: Suomen vanhin kirjakauppa, legendaarisesta Kirjakellaristaan tunnettu Tyrvään Kirjakauppa, Warelia-kustantamon ”tehtaanmyymälä”, Herra Hakkaraisen talo, Lähetyksen Löytötuvan laaja kirjaosasto ja tietysti palvelevuudestaan kiitetty Antikvariaatti Tyrwää.

”Kirjantekijöiden kaupungin historiasta kertoo Sastamalan seudun museo, ja kirjakauppavisiittien lomassa voi käydä kahvilla tai syömässä Funkkistalossa tai Kahvila Pukstaavissa. Funkkistalo on tunnettu myös elävän musiikin esityspaikkana ja vaihtuvista kuvataidenäyttelyistä”, Vesterbacka hehkuttaa.

Kirjakorttelin Yö ry:n hallituksessa on muutamien perustajajäsenten ja toimitusjohtaja Matti Kankaanniemen lisäksi kirjanystäviä muualta Suomesta. Vesterbackan mukaan tämä kertoo paljon Kirja-Sastamalan ja tapahtuman potentiaalista.

Yhdistyksen hallitukseen ovat suostumuksensa antaneet muun muassa helsinkiläinen kustantaja-kirjailija Markku Aalto, nokialainen konkaritoimittaja ja tietokirjailija Matti Kuusela, tamperelainen yhteisötaiteilija Kanerva Kartano, turkulainen opiskelija ja taiteilija Santeri Skofelt ja tamperelainen kustantaja Tommi Wallenius.

Jokke Mäkisen antikvariaatissa päätettiin torstaina 21. syyskuuta perustaa uusi yhdistys, jonka tavoitteena on muun muassa Kirjakorttelin Yö -tapahtuman järjestäminen. Perustamiskokouksessa olivat mukana Jokke Mäkinen, Santeri Skofelt, Marko Vesterbacka, Mikko Lahtinen, Jarkko Mäkipää, Jenni Jokinen ja Sirkka-Liisa Leino sekä tämän jutun kirjoittanut toimittaja.
Kirjakorttelissa sijaitseva Funkkistalo tunnetaan paitsi hyvästä ruuasta myös kuvataiteesta ja musiikista. Kuva: Salla Yli-Erkkilä.
Herra Hakkaraisen talossa saattaa Kirjakorttelin Yössä tapahtua jännittäviä asioita. Kuva: Salla Yli-Erkkilä.