Servi tarvitsee puoli miljoonaa euroa taloutensa tervehdyttämiseen – Myöntääkö Sastamalan kaupunki pääomalainan?

Servin ruokapalveluiden piirissä on tuhansia ihmisiä. Kuvituskuva kouluruokailusta: Alueviestin arkisto.

Sastamalan ruoka- ja puhtauspalvelut Oy:n (Servi) taloudellisia haasteita ollaan selättämässä puolen miljoonan euron pääomalainalla. Asia on tulossa päätöksentekoon ensi viikolla.

Servin toimitusjohtaja Raine Nuolikosken mukaan yhtiön kannattavuus on heikentynyt vuodesta 2017 vuoteen 2021 saakka.

”Vaikka myönteinen käänne saatiin viime vuonna aikaan, on taloustilanne edelleen miinuksella. Koska takana on tappiollisia vuosia, uhkaa pääoma jäädä negatiiviseksi tänä vuonna”, Nuolikoski kertoo.

Servi on niin sanottu in-house -yhtiö, josta kaupunki omistaa 95 prosenttia ja Pirkanmaan hyvinvointialue 5 prosenttia.

Nuolikoski korostaa, että yhtiö ei saa tehdä suurta voittoa, mutta talouden pitäisi olla tasapainossa.

Kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg toteaa Servin olevan merkittävä palveluntuottaja Sastamalan kaupungille, sillä se vastaa kaupungin tarvitsemista ruoka- ja puhtauspalveluista. Lisäksi yhtiö vuokraa toimitiloja kaupunkikonsernilta lähes 700 000 euron arvosta vuosittain.

”Kaupungin myöntämä laina ratkaisisi tilanteen heti, sillä se luettaisiin yhtiön taseessa sen omaan pääomaan. Laina voidaan maksaa takaisin, kun yhtiön oma pääoma on vahvistunut”, Malmberg sanoo.

Malmbergin mukaan yhtiön pääomistaja, eli kaupunki, edellyttää, että Servin talouden tasapainottamista jatketaan.

Kaupunginjohtaja Malmberg, mitä jos tasapainottaminen ei onnistu?

”Kyllä me nyt lähdemme siitä, että se onnistuu. Jos se ei onnistu, yhtiö menee selvitystilaan. Hinnat on tähän saakka asetettu vuodeksi kerrallaan, mutta jos tulee inflaatiovaikutuksia, pitää hinnantarkistuksia jatkossa miettiä kesken vuoden”, Malmberg vastaa.

Raine Nuolikosken mukaan yhtiön taloustilannetta ja kannattavuutta on jo kohennettu muun muassa tuotantoverkon yhdenmukaistamisella, eli kaikki ruuanvalmistus on keskitetty Hopunkalliolle. Lisäksi tappiollista toimintaa on karsittu, esimerkkinä hän mainitsee Pukstaavin kahvilan.

Taustalla monia syitä

Servin taloudellisen ahdingon taustalla on toimitusjohtaja Nuolikosken mukaan useita tekijöitä. Yhtiön kannattavuus laski vuosien 2017 – 2020 välillä johtuen yleistä kustannuskehitystä alemmista hinnankorotuksista omistajille ja samaan aikaan vähentyneestä myynnistä.

”Koronavuonna 2021 yhtiö teki merkittävän tappion johtuen viruspandemian aiheuttamista myynnin menetyksistä. Yhtiönä Servin ei ollut mahdollista saada koronatukia”, Nuolikoski kertoo.

”Vaikka taloutta on tasapainotettu ja toimintaa tehostettu, on maailmalaajuinen inflaation kiihtyminen, ja erityisesti elintarvikkeiden sopimushintojen huomattava kallistuminen vaikuttanut siihen, että kuluvan vuoden tulos uhkaa jäädä negatiiviseksi.”

Sastamalan kaupungin konserni- ja elinvoimajaosto päättää kokouksessaan ensi tiistaina, esittääkö se kaupunginhallitukselle ja edelleen -valtuustolle, että se myöntää 500 000 euron suuruisen pääomalainan Serville.