Viranhaltija ilmoitti Sastamalan uimahallille uuden aikataulun – Valtuutetut pillastuivat: ”Kävelläänkö täällä valtuuston päätöksen yli?”

Kuvituskuva.

Tiistaina aamupäivällä järjestettyä koululaisten uimahallifoorumia käsittelevä Alueviestin artikkeli sai muutamat kuntalaiset ja kaupunginvaltuutetut hieraisemaan silmiään.

Jutussa kerrottiin kaupungin teknisen johtajan tilaisuudessa esittämä uimahallihankkeen aikataulu. Tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi kertoi uimahallin rakentamisen ajoittuvan vuosille 2026 – 27.

Valtuusto teki kuitenkin viime syksynä päätöksen, jonka mukaan uimahallin rakentaminen alkaa jo vuonna 2025 ja mahdollisesti jatkuu vuonna 2026.

Toimitukseen tulleiden yhteydenottojen perusteella moni lukijamme miettii, aiotaanko uimahallihanketta jälleen kerran siirtää. ”Ei olisi ensimmäinen kerta tämän paikkakunnan historiassa”, tuumailee toimitukseen soittanut iäkkäämpi henkilö.

”Kävelläänkö täällä valtuuston päätöksen yli? Halutaanko hanke lykätä seuraavien kuntavaalien jälkeiseen aikaan”, kysyy demarivaltuutettu Heljä Leppäniemi.

”Syyskuussa valtuustolle järjestetyssä seminaarissa aikataulu oli vielä valtuuston päätöksen mukainen. Ihmettelen tätä touhua”, kokoomuksen Kari Kaaja sanoo.

”Harmittaa, että sain lukea tästä uimahallin päivitetystä aikataulusta lehdestä. Jos on ilmennyt seikkoja, joiden vuoksi uimahallin rakentamisaikataulua pitäisi muuttaa, asia pitää valmistella ja tuoda hallituksen kautta valtuuston päätettäväksi”, tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja Mauri Tuominen (sd.) sanoo ja korostaa, että valtuuston päätöstä voi muuttaa vain valtuusto.

”Valtuuston päätös pitää”

Uimahallifoorumiin osallistuivat myös kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jari Andersson (kok.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pertti Hakanen (kesk.).

Eivätkö he kiinnittäneet huomiota koululaisille esitellyn uimahallihankkeen aikatauluun?

”Kiinnitin kyllä siihen huomiota, mutta oletin sen viranhaltijan kömmähdykseksi, sillä esitetty hankeaikataulu ei ollut valtuuston päätöksen mukainen. Kaikille pitäisi olla selvää, että valtuuston linjauksen mukaan uimahallin rakentaminen alkaa tämän valtuustokauden aikana”, Andersson vastaa.

Myös Pertti Hakanen sanoo huomanneensa eron valtuuston linjaukseen. Hän korostaa, että kuten muidenkin kaupungin isojen rakennushankkeiden yhteydessä, aikataulu täsmentyy suunnittelun edetessä.

”Kenenkään ei tarvitse olla asiasta huolissaan. Valtuuston päätös pitää. Sastamalan uimahalli on yhteinen hanke, ja se etenee kyllä, tässä on kyse vain aikataulun tarkentumisesta”, Hakanen rauhoittelee.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pertti Hakanen haluaa, että myös nuorten ääni kuuluu uimahallihankkeessa. Kuva tiistain uimahallifoorumista: Anne Heikkilä.

Rakentamaan viimeistään vuonna 2026?

Tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi sanoo, että hänen tarkoituksensa ei ole peukaloida valtuuston päätöstä tai siirtää hanketta.

”Korostin tilaisuudessa, että rakentamisen aikataulu täsmentyy myöhemmin. Pyrin foorumissa välittämään koululaisille ajantasaisimman tiedon hankkeesta.”

Toukoniemen mukaan uimahalli etenee tismalleen samalla prosessilla kuin kaupungin muutkin isot hankkeet. Sastamalan kaupunginvaltuusto tekee rakentamispäätöksen hankesuunnitelman hyväksymisen yhteydessä, ja hankesuunnitelman tekemiseen on linjattu aikaa vuosi 2024.

”Hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen uimahalli tarvitsee suunnitella ja suunnittelijat kilpailuttaa, urakoitsijat pitää kilpailuttaa, hankkia altaat ja muu uimahallitekniikka. Hankkeen suunnittelua ei voida aloittaa ennen kuin valtuusto on tehnyt rakentamispäätöksen hankesuunnitelman hyväksymisen myötä, joten suunnittelu ja hankinnat ottavat oman aikansa”, Toukoniemi selvittää.

Rakentaminen tontilla voidaan aloittaa, kun suunnitelmat ovat valmiina ja urakoitsijat tiedossa.

”Itse näen, että rakentaminen voitaisiin aloittaa viimeistään vuonna 2026, mutta koko prosessi tarkentuu, kun hankesuunnitelman laatiminen käynnistyy toden teolla alkuvuodesta”, Toukoniemi sanoo.

Lapsia ja nuoria on tärkeä kuulla

Tähän juttuun haastatellut valtuutetut ovat kaikki sitä mieltä, että itse foorumi ja koululaisten uimahalli-ideoiden kuuleminen oli hyvä asia.

”Koululaisilla oli kiinnostavia ajatuksia, ja heitä oli tärkeä kuulla. Se oli tapahtuman varsinainen anti, eikä siellä päätetty mitään hankkeen aikataulusta”, valtuuston puheenjohtaja Jari Andersson muistuttaa.

Pertti Hakanen on samaa mieltä.

”Koululaisia on tarkoitus jatkossakin osallistaa uimahalliasiassa. Nuoria kuullaan uimahallin suunnittelussa ja he saavat ajantasaista tietoa hankkeen etenemisestä sen eri vaiheissa”, Hakanen lupaa.

 • paiviturja

  Havaitsin jo keväällä virkamiestahon käyttävän ehdollista ilmaisua (jos se uimahalli rakennettaisiin) uimahallista puhuttaessa.

 • Seppo

  Pitäisikö näihin suojatyö paikkoihin hakea vähän uutta verta ja potkia vanhoja pois? Tänään kun kateellisten listaakin katselin niin Sastamalan kaupungin johtokin on aivan ylipalkattua

  • Mullikuhnuri

   Voisi, jos persut pettävät tämän viimeisenkin vaalilupauksensa. Mutta kun heitä ei velanotto hirvitä valtion tasolla, niin miksi ei Sastamalan taloutta voisi myös rampauttaa velaksi rakennetulla uimahallilla, joka vaatii jatkuvasti verovaroja ylläpitoonsa?

   • Jerry

    Velan oton kruunaamattomat kuningattaret löytyvät kuitenkin vihervasemmiston talousneroista.
    Hetki taitaa mennä, että nykyhallitus ja tulevat hallitukset saavat asian siltä osin hallintaan.
    Tosin vasurit yrittävät kampittaa säästötoimia minkä ehtivät.
    Mikäs siinä velassa toisaalta hankalaa onkaan. Kyllä tuleva sukupolvi ne sitten aikanaan maksaa. Tai luultavasti ainakin korkoja, joissa niissäkin on ihan riittävästi maksamista.

  • jukkakeskinen

   Eikös sitä ole yli 50 vuotta jätetty rakentamatta. Lukuisia kertoja se on päätetty tuona aikana rakentaa, mutta edes paikkaa ei ole saatu vieläkään varmuudella päätettyä aikataulusta puhumattakaan. Nytkin mukamas ”nuorten ja lasten kuuleminen” on syy siirtää ties monennenko kerran rakentamista. Koska nuoria tai ketään on Vammalassa kuunneltu päätöksiä tehdessä. Jos nyt kuunneltaisiin, niin mitä sitten; löytyisi taas kymmeniä ellei satoja perusteita, että miksei sitä ja tätä voida toteuttaa.
   Olisi kiva saada tietää se todellinen syy, että hallia ei ole saatu aikaiseksi. Monissa kaupungeissa on rakennettu useita uimahalleja tuona aikana, mutta täällä ei tosiaan saada aikaiseksi edes tarkkaa aloitus vuotta määriteltyä. Häpeällistä toimintaa ja jo valtakunnallinen vitsi useissa piireissä koko kaupunki halliprojekteineen!
   Tässä olisi Veikkaukselle hyvä vetokohde, että millä vuosikymmenellä halli on valmis. Itse veikkaan, että ei millään ehdi ennenkuin 30-luvun alkupuolella. Silloin voisi tietysti avajaisissa juhlia myös hallin 60 vuotista taivalta!

 • Mullikuhnuri

  Jerry, Kokoomus ja persut hyväksyivät pandemian aiheuttaman velanoton. Kokoomus vaati jopa lisää velkarahaa yritystukiin. Sitten venäläiset aloittivat sodan ja siitä seurasi taas yksimielisesti hyväksytty velanotto yritystukiin. Tuli energiakriisi, kun Olkiluoto kolmosta ei saatu käyntiin. Otettiin lainaa energiatukiin opposition tuella. Nykyhallitus ei ole vielä joutunut tällaisiin vaikeuksiin, Luojan kiitos. Ei osaisi tehdä mitään, paitsi ottaa lisää lainaa yritystukiin. Persujen sosiaali – ja terveysmininisteriltä kysyttiin tämän uuden koronaepidemian hoidosta, eikä hän osannut vastata mitään. Orpon hallitus on jo nyt budjetoinut enemmän uuden velan ottoa kuin Marinin hallitus. Jos kysyy persuilta syytä, heillä on vakiovastaus: edellisen hallituksen syytä. Marinin syytä… Epä-älyllistä kuten koko persuaate. Kokoomus taas haluaa lisää rahaa köyhiltä rikkaille. Käänteinen Robin Hood.
  On myös toinen näkökulma: kun nyt leikataan nuorilta, heillä tulee olemaan onneton aikuisuus. Nuoret kiittävät, että heidän tulevaisuutensa on hyvä. Siksi meidän ei pidä kupata heitä.

  • jukkakeskinen

   Kyllä nyt mullikuhnuri on pihalla kuin lintulauta! Kannattaisi lukea muitakin julkaisuja kuin vain Demokraattia.

   • paiviturja

    Mullikuhnuri sanoi hiljakkoin, että Sandroos (kepu) tulee olemaan ainoa kansanedustaja seuraavalla kaudella täältä Sastamalasta. Karisalmi (sdp) kyllä vastustaa uimahallia, mutta pääosin muut vastustajat ovat kepulaisia.

  • Annukka Nummela

   Kyllähän moni asia vaan on Marinin hallituksen syytä. Hyvä että kohta saadaan lukea puolueettoman tahon selvitys Marinin hallituksen toimista korona aikana. Katsotaan sitten miten perusteltuja Marinin hallituksen toimet oli. Perustuslakia ainakin rikkoi. Marinin hallituksen ministereitä ja virkamiehiä on haastettu jopa oikeuteen joka tullaan huomioimaan ympäri maailmaa. Mieletön mainehaitta! Miettikääs kun tavan kansalainen on haastanut valtion oikeuteen syrjinnästä. koronapassista ja perustuslain rikkomuksesta, onko silloin ollut hyvää hallintoa ja lakeja noudatettu?
   Mitään rakenteellisia uudistuksia tai säästöjä Marinin hallitus ei tehnyt. Yli 10 miljardia laittoi kaikkeen ylimääräiseen. Ei ihme jos kutsutaan pikavippihallitukseksi. Nyt olisi asiat huomattavasti paremmin jos olisivat toimineet jo silloin. Hyvä että nyt hallitus alkaa toimimaan että nuorillamme ja heidän tulevilla lapsilla olisi parempi kotimaa. Urakka on niin valtava ettei se heti tehoa mutta parempi myöhään kun ei ollenkaan.
   Sanna Marin petti muuten törkeästi äänestäjänsä ja puolueensa. Valehteli päin naamaa ja ei vaivautunut edes loppuaikoina ilmoittamaan poissaolostaan valtuustossa.
   Arvosanaksi antaisin välttävä.

   Ja hei, kohta nähdään opposition vaihtoehtobudjetit! Nähdään miten he kääntäisivät laivaa ;))))
   Onko kunnon toimia vai pieksevätkö vaan suutaan.

   • sepekantonen

    Muuten en ota kantaa, mutta ”Miettikääs kun tavan kansalainen on haastanut valtion oikeuteen syrjinnästä. koronapassista ja perustuslain rikkomuksesta, onko silloin ollut hyvää hallintoa ja lakeja noudatettu?” sitä lakien noudattamistahan oikeudessa tullaan nimenomaan sitten käsittelemään.

 • Mullikuhnuri

  paiviturja, keräätkö leikekirjaa meistä, jotka paljastamme persujen valheellisuuden? Imartelevaa.

 • paiviturja

  Mustamaalaatte kyllä aika ajoin muitakin. Harmittaako, kun alatte nimimerkin takaa paljastua? Melko keskenkasvuista on teidän kommentointinne tosi monien mielestä.

 • tikapuuhermo

  Tämä on hauskaa, olenkin jo odottanut koska aloitetaan uimahallihöpinät suunnasta jos toisestakin, taikka mistä kautta vaan. Olen tähän kaupunkiin muuttanut vuosikymmeniä sitten ja luullut ihan ilman muuta, että täällä olisi tuollainen yleishyödyllinen asia olemassa. Hämmästykseni oli suuri, kun huomasin että monet muutkin asiat olivat joten kuten miten. Kyllähän niitä syitä sitten ajan mittaan minulle yksinkertaiselle selvisi. Kaikkeen jopa tottuu. Ei sitä uimahallia Sastamalaan koskaan tule, tai ainakaan seuraavaan kuuteenkymmeneen vuoteen. Siis uimahallia, jos tehdään joku pieni allassysteemi Sylvään koulun yhteyteen se ei ole uimahalli.

Kommentointi ei ole käytössä.