”Avuntarve ei ole kadonnut minnekään” – Lauttakylän lukiolla kerätään lahjoituksia Ukrainan hyväksi

Oppilaskunnan hallitukseen kuuluvat Johannes Laineenoja, Aada Koivuranta, Sofia Salminen, Perttu Kannisto (takana), Martti Niemelä ja Malgorzata Beniak ovat suunnitelleet Ukrainen värinen taivas -haasteen toteuttamista Lauttakylän lukiossa.

Lauttakylän lukion oppilaat muodostivat lokakuussa koulun viereiselle kentälle valtavan peace-merkin. Samanlaisia rauhanmerkkejä on tehty tänä syksynä lukioissa ympäri Suomen.

Taustalla on Karkkilan lukion kaikille Suomen lukioille jakama Ukrainan värinen taivas -haaste.

”Karkkilalaisten haasteessa korostettiin, että vaativat ajat vaativat inhimillisiä tekoja. He haastoivat kaikki lukiolaiset tekemään konkreettisia tekoja Ukrainan ja ukrainalaisten hyväksi”, Lauttakylän lukion oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Malgorzata Beniak kertoo.

Haasteessa on kolme osiota: kuorohaaste, auttamishaaste ja rauhanmerkkihaaste. Lauttakylän lukio on rauhanmerkkihaasteen lisäksi mukana myös auttamishaasteessa.

”Auttamishaasteessa toteuttamistapa on varsin vapaa. Ideana on kerätä rahaa tai lahjoitustavaraa Ukrainaan ja huolehtia siitä, että ne toimitetaan perille”, Beniak summaa.

Pulaa hygieniatarvikkeista, lääkkeistä ja talvivaatteista

Lauttakylän lukiolla päädyttiin keräämään lahjoitustavaraa. Keräys alkoi maanantaina ja se jatkuu marraskuun 24. päivään asti.

Lahjoitustavarat kerätään lukiolle, josta ne lähtevät tammikuussa Ukrainaan.

”Olemme järjestäneet sopivan tilan alakerrassa olevasta oppilaskunnan hallituksen huoneesta. Se on lahjoitusten jättämistä varten avoinna arkipäivisin aamupäivällä kahdeksan ja yhdentoista välillä. Lukion pääovilla on opasteet tilaan, niin kaikki varmasti löytävät paikan”, Beniak sanoo.

Lukiolaiset toivovat lahjoitukseen ensisijaisesti hygieniatarvikkeita, lääkkeitä ja talvivaatteita.

”Olemme selvittäneet, mitä Ukrainassa tällä hetkellä tarvitaan kaikista eniten ja erityisesti vaipoille, terveyssiteille, pesuaineille ja sidontavälineille on tarvetta”, Beniak tietää.

Alkaneen talven myötä tarvitaan myös lämmintä vaatetta.

”Kesävaatetta ei nyt kannata tuoda, sillä tällä hetkellä esimerkiksi villasukat ovat paljon tarpeellisemmat”, Beniak sanoo.

Lauttakylän lukion rehtori Timo Mäkinen kertoo, että lahjoitukset vie perille huittislainen, useita kertoja aiemminkin Ukrainassa vieraillut taho.

”Näin varmistamme, että apu menee varmasti juuri sinne, missä sitä tarvitaan.”

Make peace, not war! Rauhanmerkkihaasteessa koulun opiskelijoiden tuli muodostaa jättimäinen rauhanmerkki, joka kuvataan ylhäältä päin. Lauttakylän lukiolla merkki muodostettiin ja kuvattiin lokakuussa.

Lauttakylän lukiolla ollaan todella tyytyväisiä siitä, että Karkkila heitti heille hyväntekeväisyyshaasteen.

Moni opiskelija oli miettinyt, miten ukrainalaisia voisi auttaa ja Ukrainan värinen taivas -haaste antoi siihen sopivia ideoita.

”Tällaiseen oli helpompi tarttua, kun oli ikään kuin valmis pohja, mistä lähteä rakentamaan. Tietysti se tuo myös vähän kilpailuhenkeä, kun näkee, mitä muut tekevät.”

Lauttakylän lukion oppilaat eivät osaa sanoa suoranaista määrää, paljonko he toivovat saavansa lahjoituksia.

”Mitä enemmän sitä parempi, toivottavasti niin paljon, että oikeasti pystyisimme auttamaan johonkin puutteeseen”, Beniak muotoilee.

Kenet lukiolaiset haastavat mukaan?

”Aivan kaikki huittislaiset, joilla on mahdollisuus auttaa millään tavalla. Osallistua voi vaikka sillä yhdellä vaippapaketilla tai shampoopullolla. Lahjoitusten ei tarvitse olla suuria, jos mukana on paljon ihmisiä.”

Avuntarve ei saisi unohtua

Ukrainan sodasta on keskusteltu lukiossa paljon, mutta Beniak harmittelee, että viime aikoina aihe on painunut vähän taka-alalle.

”Niin surullista kuin se onkin, asiaan on jollain tavalla turruttu. Alkuun siitä puhuttiin jatkuvasti ja ihmisillä oli valtava halu auttaa, nyt aihe ei ole enää yhtä vahvasti esillä. Avuntarve ei kuitenkaan ole kadonnut minnekään.”

Juuri tämä onkin suurin syy, miksi Lauttakylän lukion oppilaat kokivat tarpeelliseksi ottaa osaa avustuskampanjaan.

”Koimme tärkeäksi herätellä ihmisiä, että sota on edelleen käynnissä ja ihmiset tarvitsevat edelleen apua. Sodan keskelle syntyy edelleen lapsia ja siellä elää vanhuksia, sitä ei saisi hetkeksikään unohtaa”, Beniak painottaa.

Lahjoitustavaraa voi jättää Lauttakylän lukiolle 13.11.-24.11 arkipäivisin kello 8-11.
Keräykseen toivotaan: hygieniatuotteita, lääkkeitä ja talvivaatteita.

 • Tuntematon

  Hienoa että apua menee Ukrainaan. Huittisissa asuu isänmaallisia ihmisiä. Samaa ei voida sanoa ruotsalaisen kansanpuolueen toimista Suomen itärajan hybridihyökkäyksessä jossa Venäjä syöttää turvapaikanhakijoita Suomeen.
  Rkpn ministeri Adlercreutz on omaksunut Moskovan kannan omakseen ja aiheuttaa maahan sisäistä eripuraa.
  Mikä on miehen motiivi? Sitä sietää kysyä. Varmistella vaimon yrityksen kauppoja Venäjälle vai onko hän kommunisti joiden tarkoitus on aina heikentää yhteiskunnan kriisinkestävyyttä?
  Näihin kysymyksiin on vaikea saada totuutta selville .
  Rkp on aina pelannut poliittisia pelejä. Heillä on rahaa joka mahdollistaa sen.
  Meillä on kansalaisina mahdollisuus taloudelliseen boikotointiin. Älä osta tuotteita joiden valmistajilta valuu tukea rkplle.
  Se ei maksa mitään, pitää vain tehdä valintoja eri tuotteiden valillä.
  Raha ratkaisee. Siispä follow the money.

 • Tuntematon

  Uutiset kertovat järkyttävistä pakkovenäläistämistoimista Venäjän miehittämillä alueilla Ukrainassa. Mm. Pakko ottaa venäjän kansalaisuus.
  Mikäli venäjä saisi samanlaisen otteen Suomesta, olisi täällä sama venäläistämispolitiikka käynnissä. Mitenkäs sitten rkpssa suu pantaisiin? Arlelevatko he että he jäisivät koskemattomiksi ja vain tsuhnia orjuutettaisiin? Epäilen että Biaudetinkin laulut olisi laulettu.
  Mutta kyllä täällä miehityksenkin toivojia on ollut ja on edelleenkin. Varsinkin pääkaupunkiseudun taistolaiseliitti laittoi lapsensa suomalais venäläiseen kouluun motiivina se, että miehityksen jälkeen tarvittaisiin venäjää taitavia hallintovirkailijoita miehitetyssä Suomessa. Joillain on edelleenkin toiveajattelua tästä.
  Emme saa olla naiiveja Venäjän tavoitteiden suhteen. Heillä on asiamiehensä keskuudessamme. Osa heistä on periaatteellisesti lojaaleja Venäjälle ja osa on ns. hyödyllisiä idiootteja jotka huutavat kurkku suorana mutku ihmisoikeudet. Venäjä luokitellaan turvalliseksi maaksi, sieltä ei ole tarvetta ottaa ketään tänne kolmannesta maasta.

Jätä kommentti