Juha Kamppi on Lavian Vuoden Yrittäjä – ”Aloitin työni sahalla jo 12-vuotiaana kesätyöntekijänä”

Juha Kamppi. Kuva: Tarja Jansson.

Lavian yrittäjät valitsivat Vuoden Yrittäjäksi Kampin saha Ky:n toimitusjohtajan puutalousinsinööri Juha Kampin.

Tällä hetkellä Susikosken kupeessa oleva saha on Lavian mittapuussa hyvä työllistäjä, sillä on palkkalistoillaan 10 työntekijää. Sahalla tuotetaan lautaa ja lankkua noin 10 000 kuutiota vuodessa.

Sahattava on liki sataprosenttisesti kuusta. Puu tulee pääasiassa Laviasta, Kankaanpäästä, Kiikoisista, Pomarkusta ja Suodenniemeltä. Noin puolet sahan tuotannosta menee vientiin Eurooppaan.

Sahan historiaa

Kampin sahan alkujuuret ovat jo 1800-luvulla. Susikosken virtaus mahdollisti ensin 1862 aloitetun myllyn toiminnan ja kaksikymmentä vuotta myöhemmin rakennettiin kosken alajuoksulle saha.

Vuonna 1937 Lauri ja Fanni Kamppi ostivat sahan sen edellisiltä omistajilta. Sota keskeytti sahan toiminnan hetkeksi Laurin ollessa rintamalla. Mutta jo vuonna 1942 sahalle rakennettiin sähkömuuntaja, joka vakautti sahan toimintaa.

Fanni ja Lauri Kampin poika Pentti aloitti työt sahalla jo murrosikäisenä 1940-luvun lopussa. Vuonna 1965 hän osti vanhemmiltaan kolmanneksen sahasta, perustetun avoimen yhtiön nimeksi tuli Kampin Saha, Lauri Kamppi & Co.

Vuonna 1982 Pentti Kamppi osti vanhempiensa yritysosuudet itselleen.

Juha Kamppi siirtyy sahan johtoon

Vuonna 2011 Juha siirtyi sahan toimitusjohtajaksi isänsä jälkeen.

”Aloitin työni sahalla jo 12-vuotiaana kesätyöntekijänä. Kesätyöpaikka valikoitui varmaan siksi, ettei kesätyötä tarvinnut haeskella monesta paikasta”, naurahtaa Juha.

Poiketen isoisänsä ja isänsä alalle työhön perehtymiseen käytännön kautta, Juha hankki alan koulutuksen Kotkan puutalousopistossa ja valmistui puutalousinsinööriksi. Lisäksi koulutus Pohjanmaan yrittäjäopistossa antoi tukea hänen toimitusjohtajan työlleen.

Perinteikäs sahatoiminta Laviassa Kampin sahalla toi nyt sen toimitusjohtajalle toistamiseen Vuoden yrittäjä -tittelin. Vuonna 1989 tämän kunnianosoituksen sai Pentti Kamppi ja nyt vuorossa oli hänen poikansa Juha.

Toivottavasti sahatoiminta Laviassa työllistää jatkossakin ja pitää yllä kylämme elämää.

Teksti ja kuva: Tarja Jansson