Käsi sydämellä: 13-vuotias 4H-yrittäjä pitää seuraavaksi konsertin, jolla kerätään varoja kiusaamisen vastaiseen työhön

1. Kuka olet?

Olen Melina Laaja, 13-vuotta. Tulen isosta perheestä, ja asun Vammalan Nälkälänmäessä.

2. Nuoresta iästäsi huolimatta olet ehtinyt jo tehdä kaikenlaista, perustanut muun muassa oman yrityksen. Kerro lisää.

Keväällä 2023 kävin 4H- yrityskurssin. Tein toimintasuunnitelman ja lähdin toteuttamaan sitä. Yritykseni Tapahtumapalvelu Melina vie buffettia tapahtumiin, piti omaa kahvilaa ja menin esiintymään viululla, laululla ja omilla tankotanssi -tangoillani tapahtumiin ja perhejuhliin.

Sain Joutsentenreitiltä tuen telttoihin, ja vein buffettia erilaisiin tapahtumiin. Harjoittelin myös useita kappaleita, ja soitin niitä myös kotipihan asiakkaille. Loppukesästä sainkin useita tilauksia esiintymään tai kahvituksiin. Olin myös muutamassa kukkien kasteluhommassa ja tarjoilijana.

3. Soitat myös viulua ja pianoa. Miten aikasi riittää kaikkeen?

Olen aloittanut soittamisen jo todella pienenä. Ajattelin, että kun soitan asiakkaille, tulee samalla harjoiteltua ja taidot pysyy hyvinä. Kesällä aika riitti kaikkeen oikein hyvin, kun ei ollut koulua. Äiti suunnittelee aikataulun ja isä kuskaa.

4. Viime kesänä pidit kesäkahvilaa Pyhän Marian kirkolla. Millainen kokemus oli ja mitä opit?

Oli hieno kokemus olla Mikko Ollilan Aitassa pitämässä kahvilaa. Asiakkaita kävi aika paljon ja he pitivät siitä, että lauloin tai soitin. Ja sain sille viikolle muutamia vakioasiakkaitakin. Oli aikaisia aamuja ja myöhäisiä iltoja.

Opin sen, että erittäin hyvä valmistautuminen kannattaa, ettei tarvitse ravata koko ajan hakemassa jotain. Illalla pakattiin auto, ja aamulla lähdettiin. Olisi se vaan kätevää, jos ajokortin saisi jo 13-vuotiaana.

5. Pidit kahvilaa myös Sastamala Gregorianassa, ja soitit asiakkaille viulua ja lauloit. Millaista palautetta sait?

Gregorianan kahvila oli iso juttu. Asiakkaita oli paljon. Palautetta sain tuotteiden hyvästä laadusta, hyvästä valikoimasta ja siitä, että kahvitus sujui jouheasti myymällä kahvilippuja etukäteen. Asiakkaat yllättyivät laulusta ja soitosta maalaismaisemassa, ja konsertin jälkeinen loppusoittoni, kun kuuntelijat kävelivät autoilleen, oli hyvä jatko konsertille ja monet pysähtyivät kuuntelemaan ja vielä ostamaankin jotain.

6. Sinulla on 1.12. Sylvään koululla pienimuotoinen konsertti, jossa kerätään varoja kiusaamisen vastaiseen työhön koululla. Kerro hieman konsertin ohjelmasta.

Konsertti on ilmainen, mutta halussaan voi ostaa käsiohjelman, jonka tuotto menee kiusaamisen vastaiseen työhön. Konsertin sisältöön kuuluu viulu- ja lauluesityksiä pianosäestyksellä. Kotimaista musiikkia on luvassa, muun muassa Johanna Kurkelaa, Chisua ja Juha Tapiota.

Mukana konsertissa on henkilöitä, joiden kanssa olen tehnyt yhteistyötä, esimerkiksi seurakunnan kanttori Anu Mattila, viulunsoiton opettajani Pauliina Lehtinen, pianonsoiton opettajani Sakari Lipasti sekä Sylvään koulun VY:n puheenjohtaja Elina Tiainen. Muutamia yllätysnimiäkin voi vielä tulla. Ja toivon tietysti, että konserttiin tulisi kuunteljoita.

7. Oletko itse havainnut koulukiusaamista?

Tönimistä näkee koulun käytävillä. Ja opettaja on tehnyt kirjallisen kuulustelun havainnoista.

8. Mitkä asiat huolettavat sinua?

Lehdet ovat kirjoittaneet paljon, että etenkin tyttöjen mielenterveysongelmat ovat kasvaneet, koska kaikilla asiat eivät ole hyvin. Se tietysti huolestuttaa.

9. Millaisia tulevaisuuden haaveita sinulla on?

Isona haluaisin työskennellä musiikin tai liikunnan parissa. Ja haluaisin kultaisennoutajan. Jatkan yritystoimintaa ja katsotaan mitä seuraavaksi keksin.

10. Mikä on parasta Sastamalassa ja omilla kotikulmillasi?

Rantamaisemat, pieni rauhallinen kaupunki, lyhyet välimatkat, harrastusmahdollisuudet ja yhdessä tekemisen meininki.