Vammalan seudun mielenterveysyhdistys VoiMia järjestää matalan kynnyksen toimintaa, jota leimaa luottamuksellisuus – Toimintaan kaivataan lisää jäseniä

Raimo Haapamäki, Hannu Välimäki ja Salme Heopokorpi valmistelemassa lounastarjoilua.

Toiminta voi olla terapeuttista ja hoivaavaa, vaikka ei terapiaa olisikaan.

”Kun arki on kunnossa, ollaan jo aika pitkällä”, toteaa Vammalan seudun mielenterveysyhdistys VoiMia ry:n veteraaniksikin itseään tituleeraava Hannu Välimäki, joka aikanaan toimi yhdistyksen puheenjohtajanakin 15 vuotta.

40 vuotta toiminut yhdistys on mielenterveyden häiriöitä kokeneiden ja heidän läheistensä järjestö. Sen tarjoaa psykiatrisille kuntoutujille vertaistukea sekä mahdollisuuksia yhteistoimintaan.

”Olemme kiitollisia perustajajäsenille ja toimijoille kauaskatseisuudesta ja aktiivisuudesta yhdistyksessä”, Välimäki toteaa ja muut haastattelussa mukana olevat yhtyvät hänen toteamukseensa.

”Järjestämme tällaista matalan kynnyksen toimintaa, jota leimaa luottamuksellisuus. Täällä puhutut asiat jäävät näiden seinien sisään”, vakuuttaa yhdistyksen varapuheenjohtaja Mona Lehto.

”Itse tulin aikoinani toimintaan mukaan ystäväni innostamana, ja aloin pikku hiljaa ottaa vastuuta erilaisista tehtävistä, kuten emännöinnistä. Nyt olen sitten jo varapuheenjohtaja”, hän naurahtaa ja toteaa saaneensa toiminnan kautta paljon hyviä ystäviä.

”Tämä on piiri, joka kannattelee. Ilman tätä olisin varmaan jämähtänyt neljän seinän sisälle kotiin”, hän miettii.

Mona Lehto muistuttaa, että mielenterveysongelmat voivat koskettaa jossakin elämänvaiheessa ketä tahansa. Yhdistyksen toimitilojen seinälle on koottu monenlaista informaatiota ja yhteystietoja.

Emännän hommia hoiteleva Salme Hepokorpi luonnehtii, että porukasta löytyy kuuntelevia korvia ja näkeviä silmiä.

”Vertaistuki on äärettömän tärkeää”, hän vakuuttaa.

VoiMian tiloissa Sastamalan Marttilankatu 16:ssa on ovet avoinna kolmena päivänä viikossa; maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Ruokaa on tarjolla maanantaisin ja keskiviikkoisin pientä korvausta vastaan, ja se valmistetaan aina vapaaehtoisvoimin.

”Maanantaisin kokoontuu lauluryhmä seurakunnan kanttorin johdolla, keskiviikkoisin on mielipäivä, jolloin mukana on erilaisiin teemoihin johdattamassa Mielipisteen työntekijä ja perjantaisin siivoillaan ja leivotaan porukalla, ja lauletaan joskus karaokeakin. Toisinaan kokoontuu myös oma keskusteluryhmä ”, Lehto luettelee.

”Tänne voi poiketa juttelemaan ja syömään vaikka ei kuuluisikaan yhdistykseen”, hän lisää.
Yhdistyksellä on myös virkistyspäiviä ja -retkiä, sekä orastavaa yhteistä toimintaa muiden vastaavien yhdistysten kanssa.

VoiMiassa kannetaan huolta jäsenmäärän vähenemisestä, kuten monissa muissakin yhdistyksissä. Parhaimmillaan jäseniä oli 250, nyt noin 90.

”Suurempi jäsenmäärä mahdollistaisi myös laajemman aukiolon ja ehkä useamman ruokailun viikossa. Lisäksi saisimme muutaman uuden vapaaehtoisen päivystäjän mukaan toimintaamme.Kannattaa tulla tutustumaan tänne paikan päälle, koska ainakin itse koemme saaneemme tästä porukasta paljon apua elämän erilaisiin haasteisiin”, toteaa Raimo Haapamäki ja kertoo esimerkin, miten itselle saatu tuki ja apu on auttanut jakamaan sitä omassa arjessa eteenpäinkin.

”Näin kerran nuoren henkilön maantiesillalla vaarallisen näköisissä touhuissa ja pysähdyin juttelemaan ja sain käsityksen, että henkilö oli itsetuhoinen. Juttuhetkemme jälkeen sain hänen päänsä ainakin sillä kerralla käännettyä. Jokainen ihminen ansaitsee kuuntelijan”, Haapamäki muistuttaa.

VoiMia on jäsenenä valtakunnallisessa Mielenterveyden keskusliitossa, josta on mahdollista saada myös asiantuntijapalveluita erilaisiin tilanteisiin.

”Sekin pitää muistaa, että mielenterveysongelmat voivat koskettaa jossakin elämän vaiheessa ihan ketä tahansa meistä”, korostaa Lehto ja lisää, että toimitilan seinältä löytyy monien eri tahojen yhteystietoja, joista apua on mahdollista hakea tarpeen ilmetessä.

Ylihuomenna keskiviikkona VoiMian tiloissa on avoimet ovet kello 12-16 ja samalla juhlitaan yhdistyksen 40-vuotispäivää. Ohjelmassa on kahvitarjoilu ja täytekakkua ilmaiseksi.
Kello 15.00 Sastamalan kaupungin liikuntaneuvoja Maria Liuksiala-Tuomisto pitää taukojumpan.