Joulunavaus Huittisissa – Joulupukki: ”Rekat ja hepat lahjatoivelistan kärjessä vuodesta toiseen”

Joulukiireiltään joulunavaukseen ennättäneet joulumuori ja joulupukki olivat Huittisissa hyvissä tunnelmissa. Joulupukki iloitsi, että joulunavauksessa oli liikkeellä paljon väkeä. ”Paljon lapsia, ja kyllä jokunen aikuinenkin on käynyt oman toiveensa esittämässä. Keskimäärin yhdellä lapsella tuntuu olevan 26 toivetta”, pukki jutteli. Perinteiseen tapaan suosituimpia lahjatoiveita ovat tänäkin vuonna rekat ja hepat. Huittisten uusi tori sai joulupariskunnalta vuolaat kehut. ”Hienoa, että tori on otettu näin ahkeraan käyttöön”, muori kehui.

Joulukuun ensimmäisen päivän iltana järjestetty Huittisten joulunavaus tarjosi uudella elämystorilla, kirjastolla, uimahallissa, wanhalla meijerillä ja museolla monenlaista mukavaa nähtävää ja koettavaa.

Valot, elävät tulet ja lumi muuttivat kirkkopuiston ja sen ympäristön lähes satumaisen kauniiksi. Jäälyhdyt tuikkivat kauniisti myös lukion kohdalla, kun ihmiset siirtyivät tapahtumapaikalta toiselle.

7-vuotias Aada Potila askarteli Huittisten kirjaston Tallin piparipajassa jo neljättä piparia. Vuoreksessa asuva pikkuneiti oli tullut koko viikonlopuksi kylään huittislaiselle mummille, jotta he pääsivät yhdessä joulunavaukseen. ”Seuraavaksi menemme museolle askartelemaan kortteja”, leikkaamisesta ja piirtämisestä pitävä Aada suunnitteli.

Useat yhdistykset ja paikalliset ruoantuottajat esittäytyivät uudelle torille pystytetyissä markkinakojuissa ja Huittisten maatalousnaiset tarjoilivat perinteiseen tapaan joulupuuroa.

Elämystorin lavalla nähtiin esiintymässä musiikkiopiston tanssi- ja rumpuryhmät, Hvolin voimisteluryhmä ja Laulukoulu Preston lapsia, nuoria ja aikuisia.

Laulukoulu Preston lapset, nuoret ja aikuiset toivat torille joulutunnelmaa tutuilla joululauluilla. Lavalla nähtiin myös muutama viikko sitten Laila ja Olavi -laulukilpailun voittanut Tytti Pihlajamäki.

Musiikkiesityksiä kuultiin myös kirjastolla, mutta joulupukkia ja muoriakin odotetummaksi vieraaksi osoittautui lukukoira Ihqu.

Tallin piparipajassa pikkuväki pääsi askartelemaan piparkakkuja ja museon alakertaan oli perustettu joulukorttipaja.

Wanhan Meijerin yksilövalmentaja Raija Möttönen kertoi, että meijerillä piipahti joulunavauspäivänä todella paljon asiakkaita. Kauppansa tekivät etenkin ekologiset, kankaiset lahjapussit, joita voi käyttää vuodesta toiseen. ”Näin joulunaikaan suosittuja tuotteita ovat tietenkin myös villasukat, erilaiset joulutekstiilit, havutyöt ja tuikkualustat”, Möttönen luetteli.

Tunnelmallisen illan saattoi huipentaa uimahallin kynttiläuinnissa tai kulkemalla joulukulkueessa torilta kirkkoon, jossa järjestettiin seurakuntien yhteinen joululaulutilaisuus.

Huittisten museonystävät myivät museolla arpoja. Sirpa Peltoniemen (kuvassa) mukaan kauppa kävi perjantaina mukavasti. Hannele Isakson iloitsi, että tapahtuma toi museolle paljon uusia kävijöitä, jotka toivottavasti poikkeavat tutkimaan kokoelmaa toistekin. ”Huittisilta on ollut erinomainen idea järjestää joulunavaus tällaisena monen toimijan tapahtumana. Näin jokaiselle kävijälle on tarjolla jotain ja ihmiset pääsevät välillä myös sisätiloihin lämmittelemään”, naiset kehuivat.