Ukrainalaiset lapset aloittavat keskiviikkona koulun Huittisissa – ”Alkuvaiheessa tärkeintä vain tutustua oppilaisiin ja luoda turvallisuuden tunnetta”

Maarit Malmberg (edessä) kiittelee, että muun muassa pulpetit ja muut kalusteet on saatu paikoilleen kirjastolle hyvässä yhteistyössä. Opettajat Irina Vatanen ja Sari Kursi aloittivat ukrainalaisten opetuksen tänään keskiviikkona. Kuva: Anni Tormas.

Huittisissa on reagoitu nopeasti Ukrainan kriisin myötä kaupunkiin saapuneisiin ukrainalaisiin. Lauttakylän koulussa aloitti tänään keskiviikkona toimintansa kaksi kouluikäisille tarkoitettua opetusryhmää.

7-12 -vuotiaille tarkoitettu ryhmä kokoontuu kirjaston Hermanni-salissa ja 13-16 -vuotiaiden ryhmälle löydettiin opetustila nuorisoklubilta.

”Pienempien lasten ryhmää opettaa opettaja Irina Vatanen ja isompien ryhmän otti johdettavakseen opettaja Sari Kursi. Opettajat siirtyvät näihin ryhmiin muista työtehtävistä ja heidän tilalleen on palkattu sijaiset. Molemmilla opettajilla on kokemusta valmistavan luokan ja suomi toisena kielenä -oppilaiden opetuksesta”, Lauttakylän koulun rehtori Maarit Malmberg kertoo.

Lauttakylän koulussa on jo ennestään yksi valmistava opetuksen ryhmä.

Tavoitteena oppia suomen kieli

Nyt perustetuista opetusryhmistä pienempien oppilaiden ryhmä on jo täynnä, sillä siihen tuli heti 10 oppilasta. Isompien ryhmässä oli maanantain tilanteen mukaan viisi oppilasta.

”Kouluun voivat tulla ne lapset, jotka ovat ilmoittautuneet kaupungin nettisivuilla olevan ilmoittautumislomakkeen kautta. Tilanne siis elää koko ajan”, Malmberg sanoo.

Ainakin alkuvaiheessa koulu alkaa aamuisin puoli yhdeksältä ja päättyy iltapäivällä puoli yhdeltä.

”Valmistavassa opetuksessa tutustutaan suomen kieleen ja suomalaiseen yhteiskuntaan: kouluun, ympäristöön ja tapoihin. Opetusta annetaan suomen kielellä ja ukrainaa, englantia, venäjää käytetään vain apukielinä, sillä tavoitteena on oppia suomea”, Malmberg kertoo.

Rehtori korostaa, että opetuksen alkuvaiheessa koulussa on tärkeintä kuitenkin vain tutustua oppilaisiin ja luoda heille turvallisuuden tunnetta sekä sellaista mielekästä tekemistä, johon yhteisen kielen puuttuminen ei vaikuta.

Malmberg myöntää, että nopeat järjestelyt ovat aiheuttaneet koululla suurta päänvaivaa.

”Opetuksen käynnistäminen näin lyhyellä aikataululla on vaatinut mittavaa työpanosta ja joustavuutta monilta eri tahoilta. Tilojen etsiminen sekä työväline- ja materiaalihankinnat ovat vaatineet lukuisia puheluita ja etsimistä ympäri kaupunkia”, hän huokaa.

Erityisesti kirjaston ja nuorisotilojen väki saa Malmbergiltä kiitosta toiminnastaan.

”He ovat auttaneet todella paljon. Ymmärrystä tilanteen vaativuudelle on onneksi löytynyt kaikilta tahoilta.”

Saapuneet majoitettu yksityiskoteihin ja maatiloille

Sivistysjohtaja Eija Mattilan mukaan tarkkaa kokonaiskuvaa Huittisiin kriisin alkamisen jälkeen saapuneista ukrainalaisista ei ole.
Viime viikon loppupuolella kaupungilla oli tiedossa vajaa 100 Ukrainasta saapunutta.

”Osa heistä on maatiloilla ja osa yksityismajoituksessa. Kestävämpiä ratkaisuja majoitukseen tarvitaan ja niitä etsitään parhaillaan”, Mattila toteaa.

Elinvoimajohtaja Riikka Peipon mukaan maahanmuuttovirastoa on tiedotettu Huittisten tilanteesta ja palveluiden, kuten majoituksen, tarpeesta.

”Lisäksi olen käynyt keskusteluja Satakunnan SPR:n kanssa mahdollisesta yhteistyöstä. Maahanmuuttovirasto ja SPR käyvät nyt keskusteluja asiasta ja odotamme heiltä tietoja lopputuloksesta”, Peippo kertoo.