Huittisten vastavalittu kaupunginjohtaja Viveka Lanne: ”Sydämeni sykkii maaseudulle”

Viveka Lanne siirtyy Huittisten kaupunginjohtajaksi Siikaisten kunnanjohtajan tehtävästä. Lanne on johtanut Siikaisten kuntaa vuodesta 2015 lähtien.

Siikaisten kunnanjohtajana tällä hetkellä toimiva Viveka Lanne seurasi Huittisten kaupunginvaltuuston maanantaista kokousta jännittyneenä kotonaan Porissa.

”Istumaan en pystynyt, oli se niin valtavan jännittävää. Huulilta yritin lukea, mitä ääntenlaskijat laskivat ja sitten arvailla kumman ääniä he kävivät läpi”, Lanne naurahtaa.

Tiistaina puolenpäivän aikaan Huittisten uusi kaupunginjohtaja on ennättänyt sulatella uutista yön yli. Suurin tunnekuohunta on ennättänyt laantua ja ajatukset ovat nopeasti kääntyneet käytännönasioihin.

”Olo on yhtä aikaa haikea ja innostunut. Olen viihtynyt Siikaisissa hyvin, mutta samaan aikaan odotan valtavalla mielenkiinnolla, mitä Huittisilla on tarjottavanaan”, hän summaa tuntojaan.

Aktiivisen ja rohkean kunnan johtoon

Lanne kertoo, että Huittisten kaupunginjohtajan pestin aukeaminen tuli hänelle kuin tilauksesta.

”Olin jo jonkin aikaa miettinyt omaa työtäni ja paikkaani. Jollain tavalla koin, että minulla olisi virtaa ja paukkuja, joita haluaisin päästä käyttämään jonkin uuden suhteen. Sitten Jyrki Peltomaa melko yllättäen ilmoitti jättävänsä tehtävänsä ja minulle oli välittömästi selvää, että haen hänen paikkaansa.”

Huittisissa Lannetta kiehtoo erityisesti maaseudun ja kaupungin yhdistyminen ja sula liitto. Lanne on toiminut aiemmin Satakuntaliiton aluekehitysasiantuntijan tehtävissä.

”Sydämeni sykkii maaseudulle, mitä Huittinenkin aidoimmillaan on. Samaan aikaan kaupunki on kuitenkin tehnyt vahvaa työtä elinvoiman eteen ja pitänyt siitä hienosti myös ääntä. Tämä yhdistelmä viehättää minua kovasti”, hän sanoo.

Huittinen on näyttäytynyt Lanteelle aktiivisena ja rohkeana kuntana, jossa on hyvät lähtökohdat kehittämiselle, myös vuodenvaihteessa tapahtuvan maakuntauudistuksen jälkeen.

Jyrki jättää suuret saappaat

Lanne myöntää, että Peltomaa jättää jälkeensä suuret saappaat, joihin astuminen ei ole aivan helppoa.

”Jyrki on ollut virassaan pitkään ja hän omistaa sellaisen hallintokokemuksen ja lakiosaamisen, että se luo väistämättä jonkinlaisia odotuksia myös minulle. Huittisissa on totuttu asiantuntevaan johtajuuteen ja sitä aivan varmasti odotetaan myös minulta.”

Uusi kaupunginjohtaja näkee, että hyvin hoidettuun tehtävään on kuitenkin lopulta helppo siirtyä.

”Kun asiat ovat järjestyksessä ja edeltäjä on tehnyt hyvää työtä, minulla ei ole mitään tulipaloja sammutettavana, vaan saan keskittyä jatkamaan eteenpäin edeltäjäni työssä.”

Lanne uskoo, että uuden johtajan myötä halutaan nähdä myös jonkinlaista muutosta.

”Näen asian niin, että valtuusto on parhaillaan valmistellut strategiaa ja se on työkalu, jota kunnioittaen minun pitää lähteä Huittista johtamaan. Muutokset pitää tehdä lihaksi valtuuston päättämän strategian mukaan, sillä se on Huittisissa demokratialla tehty. Toki kaupunginjohtajuus tulee varmasti olemaan myös raakaa taloutta, mutta avaimet kaikkeen löytyvät lopulta strategiasta.”

Kommentointi ei ole käytössä.