MTV3:n Koko Suomi leipoo -ohjelmassa menestynyt sastamalalainen Ulla Pyymäki mietti pyynnöstämme, millaisella suhteellisen helposti toteutettavalla leipomuksella voisi ilahduttaa äitiä.
Ulla kertoo tulleensa itse muutamankin kerran yllätetyksi leivonnaisilla.
”Omat lapseni leipovat yleensä kanssani. Kerran he yllättivät minut leipomuksillaan. Oli ihana tulla kotiin, kun keittiössä oli sydämin koristeltu mokkapalapelti, joka oli leivottu ihan itse suurella rakkaudella. Ne mokkapalat maistuivat maailman parhaimmilta!”
Toinen mieleenpainuva yllätys oli, kun opettajana työskentelevä Ulla teki ensimmäistä pitkäaikaista sijaisuuttaan Varilan koulussa.
”Oppilaani halusivat yllättää minut syntymäpäivänäni. He olivat kysyneet rehtorilta luvan yllätykseen, ja olivat leiponeet minulle. Se oli mieleenpainuva juttu.”
Alueviestin lukijoille Ulla vinkkaa mukikakusta, joka onnistuu helposti vaikka kouluikäisiltä lapsilta.
Uunia ei tarvita, vaan kypsennys tapahtuu mikrossa.
”Sillä aikaa kun tee tai kahvi on kiehumassa, ehdit valmistaa mukikakun. Tykkääkö äiti enemmän suklaasta vai kanelipullasta? Valitse reseptin äidin mukaan”, Ulla sanoo.
Kanelipullamukikakku äidille:
2 rkl sulatettua voita
½ dl vaaleaa siirappia (myös tumma käy)
1 kananmunan keltuainen
¾ dl vehnäjauhoa
1 mm (maustemitta) leivinjauhetta
1 mm kanelia
1mm kardemummaa
¼ dl maitoa
Voitele muki (esim. Muumimuki) voilla. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi syvällä lautasella. Sekoita siirappi voin joukkoon vispilällä. Erottele valkuainen ja keltuainen. Sekoita taikinan joukkoon keltuainen. Lisää kuivat aineet taikinan joukkoon. Lisää lopuksi maito ja sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina mukiin. Kypsennä mukikakkua mikrossa täydellä teholla 1min 30s. Jos haluat mutakakkumaisen sisuksen, vähennä aikaa noin 15 sekuntia.
Varo kuumaa mukia! Tarjoile mukikakku äidille lämpimänä vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera.
Suklaaversiossa jätä kaneli ja kardemumma pois ja laita 2 rkl tummaa kaakaojauhetta tilalle. Laita tällöin vehnäjauhoa ½ dl.