Ompelukonekeskus Koivu 50-vuotias: ”Joku niissä koneissa kiinnosti”

Ompelukonekeskus Koivu Oy:n toiminta käynnistyi Erkki Koivun toimesta kodinkonehuoltona syksyllä 1967. Vuodesta 2006 yritystä on luotsannut Petri Koivu. Erkin kädessä kehystettynä yrityksen ensimmäinen lasku.

”Sulake uusittu, jalat säädetty. Kone tarkastettu.”

Näillä sanoilla käynnistyi Ompelukonekeskus Koivun historia melko tarkkaan 50 vuotta sitten, 17. lokakuuta 1967. Pyykinpesukoneen sulakkeen uusiminen on kirjattu Huoltoedustaja Erkki Koivun ensimmäiseen laskuun. Vammalan 5. piirissä toiminut yritys oli perustettu virallisesti pari päivää aiemmin, 15.10.1967.

”Kävin vuoden 1962 alussa Hooverin kursseilla, missä koulutettiin miehiä myynti- ja huoltotöihin. Hoover lopetti pian edustajanhommat pienillä paikkakunnilla, sen jälkeen menin myyjäksi ja huoltomieheksi Kosken Radio ja TV -liikkeeseen. Siellä ollessani päätin perustaa oman yrityksen”, taustoittaa Erkki Koivu.

Yrityksen ensimmäiset varsinaiset liiketilat valmistuivat Koivun kotiin Vammalan Asemanmäkeen Vänninkadulle 1980. Siihen saakka mies kulki pitkin maakuntaa varaosat auton perässä.

Ompelukoneista kiinnostui Petri

Ompelukoneet yritykseen toi 80-luvun lopussa poika Petri. Mies opiskeli sähköinsinööriksi Porissa, ja kertoo kiinnittäneensä huomionsa Porin Sanomissa olleeseen ompelukoneilmoitukseen.

”Joku niissä koneissa kiinnosti. Samoihin aikoihin isältä alettiin kysellä ompelukoneiden huoltoa. Niinpä päätimme ottaa yhteyttä Husqvarnaan.”

Yhteistyö käynnistyi ja muutamat ensimmäiset koneet saapuivat Vänninkadulle. Petri viimeisteli opintonsa ja valmistui 1991.

”Työskentelin sähkösuunnittelijana pari vuotta ja tein sivutoimisesti ompelukonehuoltoja ja -kauppaa.”

Vuonna 1993 valmistui Asemakadun liikerakennus ja samalla Petri siirtyi kokopäiväisesti yrityksen palvelukseen.

”Ei suunnittelijan homma ollut oikein itseäni varten.”

Välineitä ja tarvikkeita ympäri Suomen

Nykyään Ompelukonekeskus Koivu Oy:ssä, joka myös Ompelijanmaailmana tunnetaan, on Suomen monipuolisin valikoima ompelualan tarvikkeita ja -välineitä. Asemakadulla ja Pispalan valtatiellä Tampereella sijaitsevien myymälöiden lisäksi tuotteita myydään verkkokaupassa. Nettikaupan idea on tarjota laaja valikoima käsityöalan tuotteita yleistä hintatasoa edullisemmin. Sen mahdollistavat hyvät yhteistyösopimukset, isot ostoerät ja oma maahantuonti.

”Lisäksi toimitamme ompelualan tarvikkeita, välineitä ja koneita kuluttajille, yrityksille ja erilaisille julkishallinnon yksiköille ympäri Suomen. Tänä vuonna meidät valittiin kilpailutusten jälkeen muun muassa Siikalatvan kunnan ja Lahden kaupungin viralliseksi ompelutarvikkeiden hankintapaikaksi. Jo aiemmin olemme toimineet mm. Tampereen kaupungin sekä Tampereen kehyskuntien virallisena sopimustoimittajana”, Petri Koivu kertoo.

Asiakaspalvelu sydämen asia

Sukupolvenvaihdos yrityksessä tehtiin 2006. Kodinkonehuollon liiketoiminnan oli vuotta aiemmin ostanut Erkki Koivun leivissä työskennellyt asentaja. Petri kertoo, ettei hänen juurikaan tarvinnut miettiä yritystoiminnan jatkamista.

Nykyään Ompelukonekeskuksen toiminnassa on mukana jo kolmas sukupolvi Koivuja. Petrin ja niin ikään yrityksessä työskentelevän Tarja-vaimon tytär Eveliina toimii ’someagenttina’ ylläpitäen yrityksen Facebook-sivuja ja Instagram-tiliä. Tietotekniikan DI:ksi valmistunut poika Eetu taas on ollut aiempina kesinä huoltotöissä, minkä opinnoiltaan on ehtinyt.

Asiakaspalvelu on aina ollut Petri Koivulle sydämen asia. Hän ei piiloudu takahuoneeseen pyörittelemään papereita, vaan nauttii ihmisten kohtaamisesta.

”On aina yhtä mukavaa, kun asiakkaan kanssa löytää yhteisen aallonpituuden.”

Lämpimiä kohtaamisia Erkki ja Petri Koivu toivovat myös ensi viikon keskiviikkoon 18.10., jolloin Vammalan myymälässä juhlitaan 50-vuotista taivalta kahvitarjoilun merkeissä.