”Koneita huolletaan, mutta ihmisestä ei välttämättä muisteta pitää huolta” – Sinikka Lakkisen tilalle tunnustus työturvallisuudesta

Tekomaan tilalla eläimiä rapsutellaan paljon. Maatalousyrittäjä Sinikka Lakkisen mukaan kaikenlaisella käsittelyllä on positiivinen vaikutus työturvallisuuteen.

Hei, tämähän voisi olla minun juttuni, tuumasi sastamalalainen maidontuottaja Sinikka Lakkinen törmätessään netissä Turvallinen maatila 2020 -kilpailuun. Siinä Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela etsi maatiloja, jotka panostavat erityisesti työturvallisuuteen ja sitä tukevien toimintatapojen käyttöönottoon.

Lakkinen päätti osallistua, ja se kannatti. Hänen Tekomaan tilansa palkittiin perjantaina kilpailun kunniamaininnalla yhdessä kolmen muun tilan kanssa. Kilpailun voitto meni Liperiin maitotila Maitotaipale Oy:lle.

”Tuntuu ihan mahtavalta, olen tosi otettu. Tämä on osoitus siitä, että olen tehnyt asioita oikein”, Lakkinen kiittelee.

Melan hallituksen jäsen Jarmo Mäntyharjun mukaan kaikille palkituille tiloille yhteistä on tahto viedä toimintaa eteenpäin omista lähtökohdista, parantaa työn sujuvuutta ja ottaa kokemuksista opikseen.

”Palkituilla tiloilla korostuu ennen kaikkea myönteinen työturvallisuusasenne ja suhtautuminen omaan työhön.”

Eläimet ja kaatumiset tapaturmien syitä

Sinikka Lakkinen kertoo olleensa kiinnostunut työturvallisuudesta jossain määrin aina, mutta erityisen paljon sen merkitys on korostunut hänen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa varten tekemänsä opinnäytetyön jälkeen.

Lypsykarjatilojen riskit haltuun -nimisessä opinnäytetyössä pari vuotta sitten Lakkinen selvitti Facebook-kyselyllä tuottajien käsityksiä riskienhallinnasta. Suurimmaksi huolenaiheeksi nousivat omaan ja puolison jaksamiseen ja terveyteen liittyvät asiat.

”Koneita huolletaan, mutta ihmisestä ei välttämättä muisteta pitää huolta”, hän summaa.

Tapaturmia maatiloilla sattuu tuhansia vuodessa. Lakkisen mukaan useimpiin niistä liittyy eläin.

”Naudat ovat painavia ja niillä on sarvet. Ne saattavat puskea tai potkaista.”

Melan tietojen mukaan kolmasosa maatalousyrittäjille sattuvista tapaturmista johtuu kaatumisesta tai liukastumisesta. Vaaranpaikkoja on siis monia, ja yrittäjän itsensä lisäksi vastuu on kannettava tilalla työskentelevästä lomittajasta.

Palkintosumma omaan hyvinvointiin

Putajantien varrella Vammalassa sijaitseva Tekomaan tila on Sinikka Lakkisen kotitila. Hänen vanhempansa ostivat tilan vuonna 1967. Lakkisen hoteisiin se siirtyi vuonna 2006.

”Se oli aika selvä jatkumo. Minulla oli sisaruksistani ainoana alan koulutus ja kiinnostusta jatkaa toimintaa”, agrologin koulutuksen saanut nainen kertoo.

Tekomaan tila on Hämeenlinnan osuusmeijerin tuottaja. Tilalla on vajaa 50 lypsylehmää ja nuorta karjaa noin 20-30 päätä. Tilansa kokoa Lakkinen kuvailee hyvin keskimääräiseksi.

”Eläinten määrä elättää yhden ihmisen, mutta mahdollistaa myös muut harrastukset. Itseään ei tarvitse vetää ihan piippuun, vaan elämään mahtuu muutakin”, kuvailee Lakkinen, jonka vapaa-aika kuluu muun muassa kuntapolitiikan ja järjestötoiminnan parissa. Hän on Sastamalan Keskustan sihteeri ja MTK-Vammalan jäsen.

Sinikka Lakkisen Tekomaan tila sai kunniamaininnan lisäksi palkinnoksi 2 000 euroa. Miten maatalousyrittäjä aikoo käyttää summan?

”Itseeni ja omaan hyvinvointiini. En vielä tiedä miten, mutta ihan varmasti keksin jotakin”, nainen hymyilee.

Alueviestin jakelualueelle tuli kilpailusta toinenkin kunniamaininta. Sen sai kasvinviljeljytila Kylä-Köönikkä Kokemäeltä.

Poimintoja