Kuka hoitaa aurauksesta syntyvät lumivallit ja -kasat? – Jalkakäytävien puhtaanapito kiinteistöjen vastuulla

Lukijan kuva vuodelta 2017: Alueviestin arkisto.

Lumisina talvina Alueviestin toimitukseen tulee perinteisesti yhteydenottoja liittyen aurauksesta syntyviin lumivalleihin ja -kasoihin.

“Asioimme äsken Torikeskuksessa ja jäimme miettimään, paljonko lunta pitää olla, että torialue aurataan. Torikeskuksen edustalta oli siistitty 2 metriä seinästä ja sen jälkeen vallia ja auraamatonta”, kirjoitti lehden verkkosivujen kautta viestiä perjantaina toimitukseen laittanut lukijamme.

Toinen toimitukseen perjantaina tullut palaute tai oikeastaan lukijan kysymys koski Puistokadun varrella olevia parkkipaikkoja:

“Toivottavasti tänä talvena ei käy niin kuin yleensä käy, että lumikasat vievät osan kadunvarsien vähistä pysäköintipaikoista Vammalan keskustassa. Ja onko pakko aurata katuja niin, että autosta kauppaliikkeeseen pyrkiessä joutuu kiipeämään kauhean lumivallin yli? Kenen on vastuu, jos lumivallia ylittäessään kaatuu ja loukkaa itseään?”

Torin putsaaminen kuulunee Sastamalan kaupungin vastuulle, mutta suurin osa esimerkiksi kauppaliikkeiden edustoista on kiinteistön omistajan vastuulla.

Sastamalan kaupungin verkkosivuilla muistutetaan, että tontin omistajilla on lakiin kirjattu kunnossapitovastuu, johon kuuluu muun muassa tontin kohdalla olevan jalkakäytävän puhtaanapito ja liukkaudentorjunta.

Myös aurauksesta syntyvien lumikasojen ja -vallien poisto niin jalkakäytäviltä kuin niiden viereltäkin on tontin omistajan vastuulla. Poistetulle lumelle tulee löytää paikka tontilta. Sitä ei saa aurata jalkakäytävälle tai kadulle. Jos paikkaa ei löydy, tulee lumi viedä lumenkaatopaikalle Vanerikadulle.

Tontin omistaja vastaa myös tontille johtavan kulkutien kunnossapidosta.

Vuonna 2019 Sastamalan kaupungin yhdyskuntatekniikan päällikkö Pasi Lähteenmäki ja kunnossapitomestari Heikki Järvensivu kommentoivat auraus- ja vastuuasioita seuraavasti:

https://alueviesti.fi/2019/02/06/kaupunki-muistuttaa-kiinteistonomistajia-talvikunnossapidosta-lakiin-kirjattu/

Jätä kommentti