Asuntokauppa jatkuu Sastamalassa kiivaana – ”Varilan vetovoima suurinta, mutta kauppa käy kaikkialla”

Maisemaa Varilan vesitornista Liekoveden suuntaan. Kuva: Minna Isotalo / Alueviestin arkisto.

Kuluva vuosi on ollut asuntokaupan kulta-aikaa Sastamalassa. Kiinteistövälitysalan Keskusliiton mukaan vanhat asuinkiinteistöt sekä -huoneistot vaihtoivat omistajaa alkuvuoden aikana lähes 40 prosenttia sutjakkaammin kuin edellisenä vuonna.

Samankaltaista viestiä kertoivat puolivuotiskatsauksessaan niin Sastamalan Osuuspankki kuin Aito Säästöpankkikin. Perinteisesti kiinteistövälittäjien kiire hieman hellittää kesän jälkeen. Joko asuntokaupassa näkyy hiipumisen merkkejä?

”Kokonaisuudessaan vuosi on todella hyvä. Kauppa käy edelleen mainiosti”, tuumaa SP-Kodin kiinteistövälittäjä Sanna Stenfors-Kouhia.

”Kysyntä jatkuu todella kiivaana edelleen”, sanoo myös OP-Kodin Teppo Oras.

Entä millaiset asunnot ja miltä alueelta menevät parhaiten kaupaksi?

Oraksen mukaan vetovoimaa on eniten kaupungin keskustan ja Varilan alueella, mutta ilahduttavasti koko Sastamala kiinnostaa asunnonostajia.

”Sastamalan alueella on kysyntää ja kauppoja on tehty ja tehdään niin Äetsässä kuin Mouhijärven suunnallakin”, hän kertoo.

Vareliuksen koulun ja uuden Prisman vuoksi Varilan alue on kovimmassa huudossa, Stenfors-Kouhia sanoo. Suurinta kiinnostusta herättävät muuttovalmiit kodit, isompia remontteja selvästi väistellään.

”Millaiset kodit viedään käsistä? Onneksi kattavasti erilaisia, mutta jos jotain pitää nostaa niin uudehko, siisti omakotitalo hyvällä sijainnilla on ehkä se pop”, vastaa Teppo Oras.

Kun asuntokauppa käy kuumana, onko vallalla myyjän markkinat?

”Kesällä hintakilpailua näkyi, nyt suurin innostus on rauhoittunut. Joskus käy hyviä osumia ja asunnot saattavat mennä ensinäytöltä tai jopa aiemmin, koska asunnonetsijöitä on ollut liikkeellä niin paljon”, Sanna Stenfors-Kouhia sanoo.

OP-Kodin Oras on samoilla linjoilla. Joistakin hyvistä asunnoista on tullut hintakilpailua, ja hinnat ovat nousseet pyyntihinnoista.

”Ensinäytöillä on tehty päätöksiä. Ostajat tietävät mitä ovat etsimässä, ja monilla on rahoitus sovittu valmiiksi.”

Entä minkä verran ja mistä päin tulee ulkopaikkakuntalaisia asunnon etsijöitä?

Stenfors-Kouhian mukaan kesän aikana tuli jonkin verran ostajia Nokialta, Tampereelta ja Turunkin seudulta. Enimmäkseen asunnonvaihtajat ovat paikallisia.

”Syyt uuden kodin hankintaan vaihtelevat. Joku on kaivannut etätyön myötä lisätilaa, jonkun lapset on lähteneet pois kodista ja pienemmät tilat palvelevat heitä. Elämähän muuttaa koko ajan muotoaan”, hän tuumaa.

Oraksen kokemusten perusteella ostajia on sekä Sastamalasta että isoin joukoin Tampereen suunnalta, mukana myös paluumuuttajia.

”Tuntuu hienolta, kun saamme myös uusia palveluiden käyttäjiä ja veronmaksia kaupunkiimme koko ajan lisää, ja itse saa olla osa sitä ketjua”, hän innostuu.

Mikä Sastamalassa vetoaa ulkopaikkakuntalaisiin?

”Ehdottomasti upea luonto ja lähikuntia maltillisemmat hinnat. Täällä pääse elämään väljästi ja silti löytyy peruspalveluita”, Stenfors-Kauhia vastaa.

Oras lisää listaan vielä kattavan valokuituverkon, valtatien 12 valaistuksen ja kehittyvät junayhteydet. Ostajat ovat huomanneet myös kauppa- ja ravintolapalveluiden kattavuuden ja tarjonnan kehittymisen.

”Kaikki tuo luo vahvasti uskoa tulevaan. Harrastusmahdollisuudet ovat täällä myös hyvät, tosin uimahallin puuttumista jotkut kovasti kummeksuvat”, Oras lisää.

Stenfors-Kouhia puhuu erilaisten harrastusmahdollisuuksin kehittämisen puolesta. Perheiden, lasten ja nuorten hyvinvointiin satsaaminen on tulevaisuusinvestointi – kuin lattaisi rahaa pankkiin, hän tuumaa.

Millaisissa asunnoissa kysyntä ylittää tarjonnan?

”Hyvätasoisia asuntoja kysytään paljon, ja olen aktiivisesti puhunut sen puolesta, että saisimme tänne uudiskohteiden rakentajia. Hyviä kerros- ja rivitalohuoneistoja hyviltä paikoilta on kysytty paljon”, Teppo Oras sanoo.

”Kohtuuhintaisissa perheasunnoissa kysyntää on valtavasti. Lapsiperheiden talouden pitää kestää asumiskustannusten lisäksi hyvin myös muu eläminen ja harrastaminen”, Stenfors-Kouhia toteaa.

Kuvankaappaus rakennusnosturista syksyllä 2020 kuvatulta videolta. Vasemmalla näkyvä uusi koulu on lisännyt alueen suosiota. Kuva: Minna Isotalo.

Poimintoja