”Monet yrittävät viimeiseen saakka selviytyä omin voimin” – Sotesin apuvälinelainaamosta saa monenlaista helpotusta arkeen

Fysioterapeutti Jari Koivumäki on tyytyväinen uudesta pyörätuolipesurista, joka parantaa välineitä puhdistavien laitoshuoltajien työergonomiaa huomattavasti.

Kyynärsauvojen sesonki alkaa olla käsillä. Kun ensimmäiset liukkaat koittavat, pitää kiirevastaanotolla olla tarpeeksi pareja nilkkansa nyrjäyttäneille potilaille, tuumaavat Sotesin fysioterapeutit Jari Koivumäki ja Katariina Tavast, joka työskentelee kuntoutuspalveluiden vs. osastonhoitajana.

Pitkät kyynärsauvojen rivit odottavat tarvitsijoita myös Sastamalan terveyskeskussairaalan apuvälinelainaamossa. Se on nimensä mukaisesti paikka, josta asiakkaat saavat tarvittaessa käyttöönsä erilaisia liikkumisen apuvälineitä.

”Osa on ihan välttämättömiä silloin, kun potilas kotiutuu leikkauksesta. Lonkkaleikkauksen jälkeen tarpeellisia ovat esimerkiksi wc-pöntön korottaja, suihkutuoli, sukanvetolaite ja tarttumapihdit”, Koivumäki esittelee.

Osastonhoitaja Tavastin mukaan monet yrittävät viimeiseen asti selvitä omin voimin kotona, vaikka helpotusta olisi tarjolla.

”Leikkausta valmistelevasta tapaamisesta saadaan yleensä hyvät ohjeet apuvälineistä ja ne ymmärretäänkin hankkia ajoissa. Ne, joilla ei ole asiakkuutta terveydenhuollossa eivät välttämättä osaa ajatella, että olisi olemassa arkea helpottavia apuvälineitä.”

Onneksi monet omaiset ovat valveutuneita.

Kuntoutuspalveluiden vs. osastonhoitaja Katariina Tavast esittelee sukanvetolaitteen toimintaperiaattetta. Apuvälineestä on hyötyä esimerkiksi lonkkaleikkauksen jälkeen, kun ei voi kumartua.

Tutumpia apuvälineitä lainaamossa ovat rollaattorit ja pyörätuolit. Rollaattoria pienempiin apuvälineisiin ei tarvita lääkärin lähetettä tai suositusta, tarve riittää perustelemaan lainauksen. Sen sijaan isommat välineet, kuten pyörätuolit tai pyörälliset suihkutuolit vaativat kuntoutustyöryhmän tekemän myönteisen päätöksen pitkäaikaista lainaa varten.

Kuntoutustyöryhmässä päätökset tehdään valtakunnallisiin lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteisiin pohjautuen, terveydenhuollon ammattilaisen tekemän suosituksen perusteella.

Entä kuinka pitkän aikaa asiakas saa käyttää apuvälineitä? Sekin riippuu välineen koosta. Pienemmät välineet rollaattoriin saakka myönnetään ensin kolmeksi kuukaudeksi.

”Se on tavallaan testiaika, joka osoittaa, onko välineestä hyötyä asiakkaan arjessa. Sen jälkeen lainausta voidaan jatkaa kolmen vuoden jaksoissa niin pitkään kuin tarvetta on. Kuntoutustyöryhmän kautta myönnetyt apuvälineet lainataan automaattisesti pitkäaikaiseen lainaan”, selvittää Tavast.

Sotesin apuvälinelainaamo on osa Pirkanmaan maakunnallista apuvälinekeskusta. Sen pääpaikalla Tampereella pidetään keskitetysti kirjaa lainojen eräpäivistä. Jos apuvälinettä ei ole muistanut palauttaa, asiakkaalle lähetetään muistutus, aivan kuten kirjaston lainoista.

Maakunnallisen keskuksen kautta onnistuu myös apuvälineiden liikuttelu Pirkanmaan kuntien välillä. Paikallisesti välineet kulkevat sisäisellä kuljetuksella.

”Mouhijärveltä ja Punkalaitumelta ei siis tarvitse ajella Vammalaan saakka apuvälineitä lainaamaan, vaan ne kulkevat kylille”, Koivumäki ja Tavast vinkkaavat.

Apuvälineitä huolletaan sekä terveyskeskussairaalassa että Tampereella. PSHP:n huoltomiehet, kuten tässä Heimo Ojala, ovat vastuussa suurimmasta osasta huoltoa. ”Ojala tekee mitä monimutkaisempia korjaustöitä apuvälineisiin liittyen. Vain sopimusteknisistä syistä isommat välineet huolletaan Tampereella”, Katariina Tavast kertoo.

Viimeinen oikaisupyyntöni ei kuitenkaan ollut kuvatekstiin muutettu ja jouduin täällä pahoittelemaan vähättelyä PSHP:n tekniikan henkilökunnalta. Tähän toivoisin oikaisua, koska etenkin Heimo Ojala huoltaa meillä suurimman osan välineistä ja tekee mitä monimutkaisempia korjaustöitä apuvälineisiin liittyen. Vain sopimusteknisistä syistä isoimmat apuvälineet huolletaan Tampereella.

Lainattavat välineet puhdistetaan huolelliset käyttökertojen välissä, ja lisäksi testataan että ne ovat toimivia ja turvallisia käyttää.

Erityisen tyytyväisiä Jari Koivumäki ja Katariina Tavast ovat apuvälinelainaamoon hiljattain saadusta pyörätuolipesurista, joka on pian käyttökunnossa. Aiemmin pyörätuolit pestiin letkulla lattialla, kohta ne voi tuupata isoon pesukoneeseen, jossa suuttimet suhuttavat menopelit puhtaiksi.

”Näin fysioterapeutin näkökulmasta uusi laite helpottaa huomattavasti välineitä pesevien laitoshuoltajien työergonomiaa”, vs. osastonhoitaja naurahtaa.

Apuvälinelainaamosta lainattaessa liikkuvat ainoastaan tavarat, eivät eurot. Monelle tulee yhä yllätyksenä, että tarjolla voi olla maksuton palvelu, Katariina Tavast sanoo.

”Joku saattaa ajatella, että ostaa mieluummin oman ja se on ihan ok. Kannattaa kuitenkin muistaa, että lainaamosta lainattuun kuuluu aina huolto ja korjaus, joka ei koskaan mene omasta pussista.”

Apuvälineitä pääsee lainaamaan joka arkipäivä. Puhelintunti palvelee kysymyksissä neljänä arkipäivänä, muulloin lainaamon numerosta ei vastata. Koivumäki ja Tavast kannustavatkin sähköpostin käyttöön.

”Sitä luetaan useamman kerran päivässä, ja jos viestiin laittaa oman numeronsa, voimme sitten soitella täältä, kun on sopiva hetki. Toki aukioloaikojen puitteissa saa aina myös poiketa.”

Apuvälinelainaamo on avoinna terveyskeskussairaalan tiloissa ma-ke ja pe klo 9-11 sekä to klo 14-16. Puhelinaika on ma-to klo 13-14 p. 040 505 5670. Sähköpostia voi lähettää apuvalinelainaamo@sastamala.fi

Apuvälinelainaamon valikoimaa.