Sastamalasta lähtee pian 14 kuormalavaa kohti Ukrainaa – ”Hienoa valita rakkaudella lahjoitetuista tavaroista toisille tarpeellista”

Kiikassa talkoiltiin sunnuntaina ja pakattiin laatikoita lähetettäväksi Ukrainaan. Kuva: Facebook / Sydämellä Sastamalasta.

Neljätoista kahden metrin korkuista kuormalavaa. Sen verran tavaraa Sastamalasta lähtee lähipäivinä kohti Ukrainaa avuksi heille, jotka ovat paenneet sodan jaloista tyhjin käsin.

”Länsi-Ukrainan puolella on tarve monesta asiasta. He, jotka ovat maan itäosista sinne tulleet, ovat kaikkensa jättäneet”, totesi Sydämellä Sastamalasta -keräyksen organisoinut Pirjo Raunio tiistai-iltana Vammalan helluntaikirkolla pidetyssä infotilaisuudessa.

Kuljetuksen sponsoroi Ahola Transport ja se on organisoitu yhteistyössä helluntaiseurakunnan yhteistyökumppanin, Sastamalan Katulähetyksen kanssa.

”Kuorma-auto ajaa Puolaan, missä sitä vastaan tulee toinen auto Ukrainasta. Tavarat siirretään tähän autoon, joka sitten toimittaa ne perille”, Raunio kertoi lähetyksen vaiheista.

Sydämellä Sastamalasta -keräyksessä tavaraa on kerätty ensisijaisesti kaupunkiin saapuvien ukrainalaisten tarpeisiin, mutta aktiivisten lahjoittajien ansiosta iso kuorma oli mahdollista lähettää myös Ukrainan suuntaan.

”Sunnuntaina täällä oli jo iso ryhmä etsimässä itselleen tavaraa käyttöön. Osa heistä asuu Sastamalassa ja osa Huittisten puolella, mutta ajattelin että sastamalalaisten tekemistä lahjoituksista riittää kyllä myös naapuriin.”

Neljätoista kahden metrin korkuista kuormalavaa. Sen verran tavaraa lähtee lähipäivinä Sastamalasta kohti Ukrainaa. Kuva: Facebook / Sydämellä Sastamalasta.

Kasseja oli pakattu myös tiistaina, sillä viime yönä Sastamalaan saapui jälleen ukrainalaisten äitien ja lasten joukko.

”Heille pakattiin lakanat, pyyheliinat ja yöpuvut, että pääsevät puhtaiden petivaatteiden väliin yöksi. Lasten sängyille valittiin pehmonalleja. Oli hieno tunne, kun sai ihmisten rakkaudella lahjoittamista tavaroista valita kaikkea tarpeellista toisille”, herkistyi Pirjo Raunio.

Hän kertoi tilaisuudessa, että Sydämellä Sastamalasta -ryhmältä on pyydetty apua myös Slovakiaan, Ukrainan puoleisen alueen köyhään kansanosaan. Fida-lähetysjärjestö tekee alueella työtä, ja on kertonut että siellä on erityinen tarve lastenvaatteille ja kengille, leluille sekä kestoruoalle.

”Yritämme saada järjestettyä kuljetuksen myös Slovakiaan, tavaraa on kyllä lähetettäväksi edelleen.”

Tällä hetkellä keräyksessä on tarve erityisesti kevätvaatteille sekä kouluikäisten lasten hyville vaatteille. Lisäksi edelleen on tarve hygieniatuotteille, peitoille, tyynyille ja päiväpeitoille. Myös ruoanlaittovälineitä, kestoruokaa sekä kahvin- ja vedenkeittimiä kaivattaisiin.

Ihmisten auttavaisuus on herkistänyt keräyksen organisoineen Pirjo Raunion. Kuva: Facebook / Sydämellä Sastamalasta.

Vammalan keräyspisteellä mahdollisuus keskusteluun

Koska monia varmasti mietityttää vallitseva maailmantilanne, avaa Sydämellä Sastamalasta -ryhmä uuden toiminnan: keskustelumahdollisuuden.

Vammalan keräyspisteellä pidetään ensimmäinen keskusteluilta tämän viikon perjantaina kello 16.30-18. Ensi keskiviikkona 6.4. tilaisuus pidetään aamupäivällä kello 10 alkaen ja seuraavana perjantaina 8.4. ollaan taas koolla kello 16.30.

”Ajatus on se, että jos haluaa keskustella, purkaa tunteitaan ja ajatuksiaan tai pahaa oloaan, siihen on mahdollisuus seurakunnan työntekijän kanssa. Työntekijät ovat Sastamalan eri seurakunnista, ja paikalla sitä varten, että kuka tahansa saa tulla juttelemaan”, Raunio kannustaa.

Tulossa on myös tukihenkilökoulutus pakolaisten auttamiseen liittyen. Se järjestetään helluntakirkolla myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Sastamalasta yritetään saada tavaralähetys toimitettavaksi myös Slovakiaan. Kuva: Facebook / Sydämellä Sastamalasta.