Mitä tiedämme esihistoriallisesta ajasta Kaukolassa? – Hiukkasaaren ja Liekosaaren historiaa kylätalolla

Kaukolan Hiukkasaaressa toteutettiin arkeologisia tutkimuksia kesäisin 1979─1981. Kuva: Sastamalan seudun museo.

Kaukolassa vietetään Perinnepäivää ensi lauantaina 23. huhtikuuta. Tapahtuma alkaa Kaukolan kylätalolla kello 14. Pirkanmaan maakuntamuseon tutkija ja arkeologi Vadim Adel johdattaa kuulijansa Sastamalan historian varhaisimpiin vaiheisiin. Paikkakunnan ensimmäinen pysyvä asutus alkoi muotoutua merkittävien vesireittien rannoille tuhansia vuosia sitten.

Mitä tiedämme esihistoriallisesta ajasta Kaukolassa? Adel kertoo Hiukkasaaren ja Liekosaaren esihistoriasta ja saarilta tehdyistä löydöistä sivuten myös Kaukolan muita merkittäviä muinaisjäännöskohteita.

Arkeologin puheenvuoron päätteeksi Kaukolan Kyläkahvilassa on tarjolla kahvia ja kastettavaa. Kyläseuran tavan mukaan kahviraha on vapaaehtoinen, ja se käytetään seuran toimintaan.

Muistot saarista talteen verkkoarkistoon

Perinnepäivän ohjelma jatkuu kello 16 Sastamalan seudun museon johdolla. Mikäli hallussasi on retkeilykuvia tai muuta omistamaasi aineistoa Hiukkasaaren ja Liekosaaren historiaan liittyen, voit tuoda sitä nähtäville kylätalolle. Tutustumme aineistoihin yhdessä ja lataamme julkaisukelpoisen aineiston yleisön nähtäville verkkoarkisto Topoteekkiin (sastamala.topoteekki.fi). Tervetuloa jakamaan muistoja Liekoveden saarista!

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Sastamalan seudun museo ja Kaukolan kyläseura. Tapahtuma on osa museon ja kyläseuran kyläkumppanihanketta, jossa tarkastellaan Kaukolan kylän esihistoriallista maisemaa.

Aiemmin tapahtumaan suunniteltu retki Liekoveden saariin perutaan tällä kertaa turvallisuussyistä. Kevään runsaat sulamisvedet aiheuttavat Kokemäenjoessa voimakkaan virtauksen, jonka takia turvallinen kulku saariin vaikeutuu.