Taistelu vieraslajeja vastaan kovenee! Etanankeruutalkoita ja lisää yhteistyötä – Sastamala tehostaa torjuntaa

Etana-ansan kaltaisia puutarhajätekasoja löytyy monelta tontilta. Ne kannattaa tutkia kerran päivässä, jotta kutsumattomista vieraista pääsee eroon. Kuva viime kesän talkoopäivästä: Pauliina Vilenius.

Sastamalan kaupunki lisää kierroksia espanjansiruetanan ja muiden haitallisten vieraslajien torjunnassa. Etanaongelmaa on ollut erityisesti Marttilan kaupunginosassa Vammalassa, jossa aiotaan järjestää touko-syyskuussa useita etanakävelyitä.

”Kävelyt järjestetään ilta-aikaan ja puistotoimi hoitaa kerättyjen etanoiden hävittämisen. Tämä helpottaa osallistumista ja tehostaa keräämistä”, kertoo Saara Kujansuu kaupungin puistotoimesta.

Viime suvena kaupunki järjesti muutamat etanatalkoot, mutta ne olivat arkena päiväaikaan, jolloin työssäkäyvien alueen asukkaiden osallistumisprosentti saattoi jäädä alhaiseksi.

Marttilaan Kaaripolulle ilmestyi kaupungin toimesta ensimmäinen etanaroskis, johon keräämänsä vihulaiset saattoi laittaa. Kujansuun mukaan etanaroskiksia on nyt tulossa lisää.

Ongelmallisella alueella on tärkeää, että alueen yritykset, maanomistajat ja taloyhtiöt tekevät torjuntatyötä samanaikaisesti.

”Kaupunki jatkaa yhteydenpitoa kaikkiin alueen eri toimijoihin”, Kujansuu sanoo.

Saara Kujansuu työn äärellä. Kuva on hänen itsensä nappaama.

Kaupungin puistotoimessa kolmatta kautta työskentelevä Saara Kujansuu on vieraslajitorjuntaan suuntautunut ympäristöhoitaja. Tärkeää työsarkaa on mahdollista kasvattaa ely-keskuksen rahoittaman hankkeen ansioista.

Espanjansiruetanan hävittämiseen tähtäävien toimien lisäksi järjestetään muun muassa jättipalsamin torjuntatalkoita Vammalan ja Mouhijärven alueella.

Kujansuu painottaa tiedon lisäämistä ja jäteneuvontaa. Puutarhajätteen asianmukaisessa käsittelyssä ja hävittämisessä on edelleen puutteita. Lisäksi vieraslajien haittojen ja torjuntatöiden vaikutusten näkyvyyttä halutaan lisätä.

”Haitallisten vieraslajien torjunta on merkittävä ja varsin helposti toteutettava osa luonnonsuojelua ja vaikuttaa lähiympäristömme viihtyvyyteen ja monimuotoisuuteen”, Kujansuu korostaa.

Hankkeen aikana keskitytään aktivoimaan ja kannustamaan kansalaisia, yhdistyksiä ja yrityksiä torjuntatöihin ja ilmoittamaan havaintonsa. Kujansuu toivoo uusia yhteistyökuvioita syntyvän kaupungin ja eri toimijoiden kesken.

”Hieno saavutus olisi, että jatkossa valtaosa sastamalalaisista tietäisi, mitä haitallisia vieraslajeja alueella on, mitä niille pitää tehdä, kenen ja miksi.”

Kaupunginpuutarhuri Suvi Isosävin mukaan hankerahoitus tulee todella tarpeeseen.

”Olemme asiasta tosi innoissamme. Kaupungilla ei ole budjetoitu rahaa haitallisten vieraslajien torjuntaan. Tähän asti torjuntaan liittyvät toiminnot on rahoitettu täysin puistotoimen pikkuruisesta käyttötalouden määrärahasta”, Isosävi toteaa.

Hän tuumaa resurssien olevan edelleen rajalliset, ja sen vuoksi kuntalaisten aktivointi on hankkeessa tärkeässä roolissa.

Espanjansiruetana tuhoaa puutarhan kasvit ja sen erittämä lima voi sisältää bakteereita, jotka voivat olla haitallisia sekä ihmisille että kotieläimille. Tämä espanjasiruetana tavattiin taannoin pihamaalla Marttilassa. Kuva: Alueviestin arkisto / Minna Isotalo.

Poimintoja