”Yksi mukavimmista tiloista, joissa olen työskennellyt” – Ville Kopra varautuu päivystysvuoroihin sauvakävelysauvoilla

Tuore kunnaneläinlääkäri Ville Kopra asuu toistaiseksi Kangasalla, mutta on muuttamassa pian Tampereelle. Perheeseen kuuluvat eläinlääkäripuoliso, 1,5-vuotias lapsi sekä 7-vuotias englanninspringerspanieli, joka tuli taloon vuodenvaihteessa kodinvaihtajana. Torstaina Kopra sai Mouhijärvellä vastaanottokäynnille Klaus-kissan.

Muumi-kuosinen pussilakana peittää työhuoneen nurkkaan pedattua patjaa.

”Älä siitä vaan kuvaa ota, etteivät ihmiset luule, että kunnaneläinlääkäri joutuu makaamaan lattialla”, nauraa Ville Kopra.

Olemme Mouhijärven pieneläinvastaanotolla, joka on Kopran uusi työpaikka. Mies aloitti Sastamalan kunnaneläinlääkärinä marraskuun alussa, ja on haastatteluhetkellä torstaiaamupäivänä aloittanut ensimmäisen viikonloppupäivystyksensä.

”Se alkoi tänä aamuna kahdeksalta ja jatkuu maanantai-iltapäivään kello 15:een. Vielä en tiedä, kuinka pitkiä aikoja ehdin patjalla makoilla.”

Huolestuneille tiedoksi, että patja kyllä korvataan pian ihan kunnon sängyllä. Sellaisen Kopra on pyytänyt toimistoonsa työnantajaltaan eli Sotesilta.

Päivystysvuorojen kiireellisyyttä ei voi etukäteen ennustaa. Miten Kopra on valmistautunut kuluttamaan aikaansa, jos puhelin ei pirise?

”Paperitöitä ja muita rästihommia on aina. Sauvakävelysauvat ovat mukana, joten välillä voi lähteä lenkille tai treenaamaan tuohon viereiselle kuntosalille”, mies suunnittelee.

Kopra kannattaa Sotesin toimialueen yhdistämistä

Kangasalla asuva nelikymppinen Ville Kopra ei haaveillut lapsena eläinlääkärin ammatista. Hän opiskeli ja työskenteli ensin muilla aloilla, kunnes jokin sytytti kiinnostuksen lääketiedettä kohtaan.

”Sitä kautta sitten syntyi ajatus, että eläinlääketiede voisi olla oma juttu.”

Eläinlääkäriksi hän opiskeli Tarton yliopistossa Virossa ja valmistui 2018. Sen jälkeen Kopra on kulkenut töiden perässä pitkin Suomea, muun muassa Vaasassa ja Lapissa. Kesän hän työskenteli Kokemäellä. Myös Sotesi on Kopralle entuudestaan tuttu työnantaja.

”Sotesin eläinlääkintähuolto on jaettu kahteen alueeseen eli Sastamalaan ja Punkalaitumeen sekä Ikaalisiin, Kihniöön ja Parkanoon. Näistä jälkimmäisessä olen työskennellyt aiemmin.”

Parkanosta Kopralla on lämpimät muistot. Hän kuvailee kunnaneläinlääkäri Krasimir Kirovia mentorikseen.

”Jokainen kandi tarvitsisi kokeneemman kollegan, jolle uskaltaa soittaa vaikka keskellä yötä. Krasimir oli juuri tällainen henkilö.”

Vaikka Sotesin eläinlääkintähuollon toimialue on iso, kannattaisi Kopra sen yhdistämistä. Tällöin yksi eläinlääkäri vastaisi päivystysaikana koko alueesta.

”Vaikka ajamista saattaisi tulla enemmän, ei päivystäminen olisi niin kuormittavaa, kun se osuisi kohdalle nykyistä harvemmin”, hän näkee.

Ville Kopra on tehnyt pitkän uran eläinlääkärinä ympäri Suomea.

Päivystäminen onkin kunnaneläinlääkärin työn kuormittavin puoli. Ville Kopra tokaisee suoraan, ettei sitä kukaan haluaisi tehdä.

”Toisaalta päivystäminen luo vapautta. Esimerkiksi viikonloppupäivystyksistä saa kaksi vapaata arkipäivää.”

Viikonloppupäivystysten lisäksi Sastamalan ja Punkalaitumen alueen kunnaneläinlääkärit päivystävät arkisin joka neljännen illan.

Kopran aiemman kokemuksen mukaan päivystysnumero saattaa joskus piristä turhaankin. Esimerkiksi pyynnöt reseptien uusimisesta kuuluisivat normaalille puhelintunnille.

Sastamalassa vihreiden valtuustoryhmä vaati vastauksia kaupungin pieneläinvastaanoton tilanteesta. Ryhmä on jättänyt kirjallisen kysymyksen, jossa se tuo esille näkemyksensä pieneläinvastaanoton puutteista. Sen mukaan tiloihin pitäisi saada uusia kalusteita ja käyttöön pitäisi saada esimerkiksi verikoeanalysaattori.

Mouhijärven vastaanottoa Ville Kopra kuvailee toimivaksi, joskin pieniin puutteisiin hänkin on jo ehtinyt törmätä.

”Tippatelinettä ei ole ollenkaan, sitä olen kaivannut. Lisäksi ultraäänilaite alkaa olla tiensä päässä. Myös kirurgisia leikkaussettejä olisi hyvä olla useampi, sillä välineet pitää pestä ja desinfioida jokaisen potilaan välissä”, hän listaa.

Tila on kuitenkin yksi mukavimmista, joissa Kopra kertoo työskennelleensä.

Vaikka päivystys välillä rasittaakin, ei Ville Kopran ole vaikea keksiä eläinlääkärin työn parhaita puolia. Niihin kuuluvat ainakin vapaus, vaihtelu ja monipuolisuus. Sekin ilahduttaa, kun huomaa eläimen saavan käynnillä avun vaivoihinsa.

Eläinlääkäriltä on pakko kysyä, kuinka erikoisiin potilaisiin hän on uransa aikana törmännyt?

”Alpakkaa ja kanaa on tullut hoidettua. Kana sinänsä ei ole erikoinen eläin, mutta erikoiseksi tilanteen teki se, että omistaja toi sen vastaanotolle.”