Taitotalo paaluttaa Sylvään nykyaikaan, mutta hyvät käytännöt pysyvät – ”Tulevaisuudessakin meillä on erilliset luokkahuoneet ja oppilailla oma työpiste”

Astoran vastaava työnjohtaja Tuomas Pienimäki ja Sylvään apulaisrehtori Mikko Mustanoja kävivät perjantaina virallisen työmaapalaverin jälkeen vielä asioita läpi. Taitotalo alkaa rakentua heidän taakseen.  Uudisosa tulee osin kiinni taustalla näkyvän päärakennuksen Ojansuunkadun puoleiseen seinään. Urakan hintalappu on noin 8,5 miljoonaa euroa.

Valmistelevia töitä tehtiin jo aiemmin kuluvalla viikolla, mutta perjantaina se virallisesti alkoi. Nimittäin Sylvään koulun Taitotalon rakentaminen.

”Saimme ensin rauhallisen totuttelun ilman suuria työkoneita, kun työmaalue rajattiin. Mutta nyt on kunnon myllerrys päällä”, tuumaa koulun apulaisrehtori Mikko Mustanoja.

Kouluarjessa rakennustyöt näkyvät muutoksina piha-alueen kulkureiteissä ja paikoitusalueilla. Jalankulku on kielletty koulurakennuksen Ojansuunkadun puoleisella sivustalla. Paikoitusalue on siirretty lähemmäs Kilpinokankatua, sillä työmaa ulottuu entisen parkkipaikan päälle.

Koulukuljetukset sijoittuvat Rautavedenkadulle, Ojansuunkadulle ja Varilankadulle. Muiden nuoria kuskaavien tahojen toivotaan liikkuvan Kilpinokankadulla.

Urakasta vastaavan porilaisen Astora-Rakennus Oy:n vastaava työnjohtaja Tuomas Pienimäki kertoo, että maanmuokkaus- ja siirtotöiden jälkeen päästään paaluttamaan. Perjantaina maata oli kuorittu jo Taitotalon pohjan verran, 1500 neliömetrin alalta. Kaksikerroksisessa rakennuksessa neliöitä on yhteensä 3000.

Sylväällä rakennetaan vielä pitkään

Rakennusalalla on eletty haastavia aikoja jo tovi. Pienimäki toteaakin Sylvään urakan olevan Astoralle merkityksellinen.

”Tämä on meille kuluvan vuoden isoimpia työmaita. Tilanne on myös rakennuttajan näkökulmasta hyvä, sillä hinnat ovat alhaalla”, hän sanoo.

Jos kaikki hankinnat sujuvat suunnitellusti, on Taitotalon ensimmäisen kerroksen seinää jo syksyllä pystyssä, Pienimäki arvioi.

Useammasta kouluprojektista kokemusta omaava Pienimäki näkee Taitotalon rakentamisessa ainoana haasteena pohjaveden läheisyyden.

”Kun oikein syvälle kaivetaan, pitää vettä todennäköisesti pumpata pois. Mutta ei se mikään ongelma ole”, hän tuumaa.

Taitotalo rakennetaan osin kiinni nykyiseen koulurakennukseen. Ruokalan vierestä tulee sisäyhteys Taitotaloon, ja ruokalan päädyn ja uudisosan välille tulee yhteistä seinäpintaa.

”Olemassaolevan seinän purkaminen ja liitoksen tekeminen on vasta ensi kesän juttuja”, Pienimäki sanoo.

Valmista pitäisi olla loppuvuonna 2025.

Mikko Mustanoja lisää, että remonttia koululla tehdään vielä 2026 vuodenkin kesällä, sillä uusiin tiloihin muuttavien taitoaineiden nykyiset tilat remontoidaan silloin yleisopetukseen sopiviksi.

”Ja sitten samalla tontilla alkaa tapahtua liikuntahalli-uimahallin tiimoilta. Kaikki nämä investoinnit lisäävät osaltaan sekä koulun että paikkakunnan vetovoimaa”, Mustanoja toteaa.

Taitotalo vastaa nykyajan vaatimuksiin

Millainen merkitys Taitotalolla sitten on oppimisen ja opettamisen näkökulmasta?

”Valtava. Jo edellisen rehtorin aikaan, melkein 30 vuotta sitten puhuttiin, että tänne tarvittaisiin uudet tilat kädentaidoille”, Mustanoja vastaa.

Hän toteaa, että tulollaan on modernit mutta aikaa kestävät tilat, jotka tuovat tullessaan monia mahdollisuuksia ja uudenlaisia koneita esimerkiksi käsitöihin.

”Lisäksi kotitaloudessa voidaan huomioida paremmin erityisruokavaliot ja tilasta tulee esteetön. Kuvataiteessa voidaan tehdä nykyistä monipuolisemmin esimerkiksi keramiikkaa ja mediatöitä”, Mustanoja mainitsee.

Uudet tilat vastaavat täydellisesti myös nykyajan turvallisuusvaatimuksiin. Hyvää on oppilashuollon saaminen saman katon alle, pois myöhemmin purettavasta c-rakennuksesta.

Astoran Pienimäki toteaa, että Porin seudulla koulurakentamisen trendejä on viime vuosina ollut avoimen, yhteisen tilan lisääntyminen. Sastamalassa tällainen suuntaus ei ole herättänyt niin suurta innostusta.

”Sylväällä uskomme rajattuun oppimistilaan. Avokonttori ei oikein ole aikuisillekaan hyvä. Miten se sopisi lapsille?” Mustanoja miettii ja jatkaa: ”Tulevaisuudessakin Sylväällä on erilliset luokkahuoneet ja jokaisella oppilaalla oma työpiste.”

Maata on kuorittu jo tulevan Taitokeskuksen pohjan alan verran pois.
Entisen hiekkaparkkipaikan paikkeilla on nyt toisenlaista touhua.
Parkkipaikka on siirtynyt työmaan tieltä lähemmäs Kilpinokankatua.

Jätä kommentti