”Teräsvaari” Pentti Hiirijoki tempaisee taas – Liekö Sastamalan Penan esimerkki innostanut presidenttiäkin?

Pentti Hiirijoki oli ensimmäisten joukossa testaamassa kuntoportaita, kun ne Hopulle saatiin. Arkistokuva: Minna Isotalo.

Sastamalan oma ”teräsvaari” Pentti Hiirijoki tempaisee jälleen kuntoilun merkeissä. Syyskuun 11. päivä hänelle tulee ikämittariin 75 vuotta täyteen. Siinä syy Hopun urheilupuistossa Emmanmäen kuntoportaissa huhkimiseen.
Hiirijoen tavoitteena on nousta portaita ylös niin monta kertaa kuin yhden vuorokauden aikana pystyy.

”Aloitan maanantaina 11.9. aamulla kello 8. Ja kunnon synttärikemut jatkuu aina seuraavaan aamuun, mikäli omaiset ei ennen sitä ohjaa hoitoon”, Hiirijoki nauraa.

Tempaus on osa miehen 75-vuotisjuhlavuotta, jonka aikana hänen tavoitteenaan on nousta portaita niin monta kertaa, että tulee 75 vertikaalitonnin nousua. Se tarkoittaa 75 kilometriä pystysuoraa nousua taivasta kohti. Nousuja tavoitteen saavuttaminen vaatii 7500 kertaa, sillä yhdellä nousulla noustaan vain kymmenen metriä ylöspäin. Tietysti saman verran pitää tulla alaspäin, Hiirijoki selvittää.

”Aloitin urakkani kesäkuun puolivälissä ja nyt nousuja on kertynyt vähän yli 2000.”

Hiirijoki haastaa syntymäpäivätempaukseensa mukaan muitakin kuntoilijoita. Osallistua voi oman aikataulunsa ja jaksamisensa mukaan. Seuraksi ja juttukaveriksi voi tulla vaikka vain muutaman nousun ajaksi.

”Vauhti tulee olemaan maltillista kävelyvauhtia. Paikalla on tarjolla urheilujuomaa.”

Tempauksellaan Hiirijoki haluaa tukea ja kannustaa Sastamalan alueen lapsia ja nuoria urheiluharrastuksissaan. Mahdolliset muistamiset voi osoittaa hänen syntymäpäivätililleen FI39 5661 1550 0122 95. Tilille kertyneet varat Hiirijoki lahjoittaa lyhentämättömänä nuorisourheilun hyväksi.

Pentti Hiirijoki. Arkistokuva: Minna Isotalo.

Pentti Hiirijoki on tehnyt paikkakunnalla pitkän ja vaiherikkaan poliisin uran. Lisäksi hän on tunnettu kovana suunnistajana ja hiihtomiehenä, jonka suorituksista on paikallismedialla riittänyt viime vuosinakin raportoitavaa. Ja hiihtipä ”Pena” Vammalan torille torikellonkin. Syksyisin mies suuntaa metsiin marjojen perässä.

”Mustikkaa keräsin paikallisten pakastimiin 750 litraa. Ei ollut kovin kummoinen mustikkasato tänä vuonna”, hän tuumaa.

”Sieniä on kyllä hyvin”, Hiirijoki vinkkaa ja kannustaa kaikkia metsään, poluille ja ulkoilureiteille.

”Liike on lääke. En myönnä olevani vanhus, vaikka vanhuusiässä olenkin. Toki minulla on ollut myös tuuria matkassa, kun ei ole pahoja sairauksia osunut kohdalle”, hän tuumaa.

Viime aikoina Hiirijoki on pannut iloisena merkille valtakunnantason vaikuttajan liikuntaharrastuksen.

”Minua hieman vanhempi sukulaismieheni järjesti myös hiljattain kuntotempauksen syntymäpäivänsä kunniaksi ja kävelytti kansalaisia Helsingissä Töölönlahden ympäri. Mutta minullapa onkin jo historiaa kuntotempauksien järjestämisestä.”

Olet siis Sauli Niinistölle sukua?

”Kyllä! Yhteisiä esivanhempia löytyy Punkalaitumen Kouvolan kylästä 1700-luvulta”, Hiirijoki nauraa.

Muistatko vielä tämän? Vuonna 2019 Pentti Hiirijoki kertoi poliisin arjesta Alueviestin haastattelussa:

Poikien mopo puuhun ja epäillyt juoksulenkille – Pentti Hiirijoki kirjoittaa muistelmiaan