Taikayöntie valaistaan loppiaisena lyhdyin ja ulkotulin – asukkaita haastetaan mukaan valaisutalkoisiin

Kata Sivusen ottama kuva Suttilan nuorisoseuran organisoimasta Suomi 100 vuotta
-kynttilälyhtykulkueesta Taikayöntien varrelta. Kyseessä oli saman tyyppinen tempaus kuin tuleva tapahtuma.

Taikayöntien kyläyhdistyksiä, asukkaita ja muita toimijoita haastetaan mukaan Taikayöntien loppiaistulet -tempaukseen, joka järjestetään loppiaisena 6. tammikuuta kello 16 – 20.

Toiveena on, että Taikayöntien varren asukkaat ja toimijat valaisisivat tien reunan, kuten oman portin tai tienvarren, ulkotulilla, jätkänkynttilöillä tai vaikka jää- tai lumilyhdyillä. Ideana on järjestää matalan kynnyksen yhteisöllinen tempaus, joka tuo valoa pimeän aikaa.

Idea tempaukseen on lähtenyt Taikayöntien toimijaverkostolta, joka on koottu osana Satakunnan ammattikorkeakoulun Matkailun kehittämiskeskuksen hallinnoimaa Taikayöntien Lumo -hanketta. Taikayöntien toimijaverkosto koostuu alueen asukkaista, yhdistyksistä, järjestöistä, matkailu- ja tapahtuma-alan toimijoista sekä kuntien edustajista.

Leader Joutsenreitti ja Leader Pirkan Helmi ovat myöntäneet hankkeelle EU:n maaseuturahoituksen. Hanke tukee tempausta muun muassa tarjoamalla Taikayöntien varren kyläyhdistyksille ulkotulia tien varren valaisuun.

”Loppiaistulet -tempauksesta on hyvää vauhtia kehkeytymässä virallisten matkailuteiden perinne ja oma juttu. Esimerkiksi perinteisellä Hämeen Härkätiellä ja Aurajoentiellä, joka on uusimpia matkailuteitä järjestetään vastaavat tempaukset. Taikayöntiellä tempaus tullaan järjestämään ensimmäistä kertaa”, kertoo Taikayöntien Lumo -hankkeen projektipäällikkö Niina Aalto.

Urjalasta Punkalaitumen kautta Huittisiin kulkeva Taikayöntie on yksi Suomen virallisista matkailuteistä, joka kulkee seututietä 230 ja haarautuu Murronharjuntielle sekä Nuutajärventielle.

”Pimeälle vuodenajalle kaivattiin valonjuhlaa, johon jokaisen on helppo osallistua. Valot tuovat hyvää mieltä ja ripauksen myös taianomaisuutta kuvaten hyvin myös tien nimeä”, iloitsee Aalto.

Taikayöntien varrelta tempauksessa mukana ovat useat kyläyhdistykset ja toimijat. Huittisissa Kauppilan omakotiyhdistys ja Suttilan nuorisoseura, Punkalaitumella Punkalaitumen Pitäjänseudun kyläyhdistys ja Koskioisten kyläyhdistys ja Urjalassa Tursan Maa- ja Kotitalousseura, Urjalankylän kyläyhdistys, Urjalankylän Koulumaa sekä Nuutajärven kyläyhdistys.

Osa kyläyhdistyksistä järjestää myös oheisohjelmaa: Huittisissa Kauppilan omakotiyhdistys järjestää rusettiluistelua klo 18.00 – 19.30 Kaupinpuiston luistelukentällä. Punkalaitumella Koskioisten kyläyhdistys järjestää glögitarjoilut ja jutustelua Koskioisten kodalla ja Punkalaitumen Pitäjänseudun kyläyhdistys järjestää glögitarjoilut Pietarin aukiolla. Urjalassa Urjalankylän Koulumaa järjestää glögitarjoilut ja makkaratulet sekä kulkueen Koulumaalta Urjalankylän kivisakastille.

”Taikayöntien loppiaistulet on hyvä ajankohta lähteä loppiaisajelulle ja kamera kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan. Toivoisimme hyviä kuvia rikastuttaman Taikayöntien sosiaalisen median kanavia, joten kuvia toivotaan julkaistavan #taikayöntie”, kehottaa Aalto.

Ulkotulien käytössä tulee noudattaa varovaisuutta. Ulkotulia ja jätkänkynttilöitä ei saa sijoittaa liian lähelle rakennuksia, ajoneuvoja tai vastaavia. Vähintään neljän metrin turvaväliä rakennuksista tulee noudattaa ja ulkotulia ei tule sijoittaa terasseille tai vastaaville. Koska jätkänkynttilät kipinöivät, on niitä poltettaessa huomioitava myös tuuliolosuhteet.

Ulkotulien sytyttäjien on pyrittävä valvomaan ulkotulia. Vaaratilanteissa tulee soittaa yleiseen hätänumeroon 112.