”Berberi” edellä puuhun ja kohti unelmia! – Duudsonit levittivät positiivisen anarkian ilosanomaa Sastamalassa

”Ei kiusata!” tsemppasivat Duudsonit Sylväällä. Aarne Toivon luotsaama 9E-luokka yhteiskuvassa HP:n ja Jarpin kanssa.

Kiusaaminen tuhoaa unelmia, mutta ystävyys mahdollistaa niitä. Siinä tiivistettynä Duudsonien Jarpin – eli Jarno Leppälän – ja HP:n – eli Hannu-Pekka Parviaisen – viesti nuorille.

Sylvään koululla keskiviikkona vierailleet tv-tähdet kertoivat yleisölle, miten harrastusmielessä kavereiden iloksi tehtyjen lumilautailu- ja skeittivideoiden myötä syntyi unelma positiivisen anarkian ilosanoman levittämisestä koko maailmaan. Neljän seinäjokelaisen kaveruksen toilailuista kehkeytyi menestystarina. Duudsonien meininki on sykähdyttänyt Yhdysvaltoja myöten, ja kotimaassa on päivänvalon nähnyt jo useampi viihdeohjelma. Duudsonit tuli taloon -sarja pyörii ohjelmistossa tälläkin hetkellä.

Sormia napsauttamalla menestys ei ole tullut. Se vaati sinnikästä itsensä likoon laittamista ja määrätietoista puurtamista kuuden vuoden ajan.

”Jos mietitte kuutta vuotta koulunkäyntiä, niin se on aika pitkä aika”, Jarppi totesi.

”Totuus on, että yksin meistä kukaan ei olisi voinut tätä saavuttaa. Olemme pärjänneet, koska olemme saaneet paljon tukea”, HP lisäsi.

Kaksikko muistutti, että unelmat voivat olla pieniä tai suuria, mutta ne ovat aina jokaisen omia. Jokainen voi itse määritellä ne asiat, joita elämässään tavoittelee.

”Mikään ei ole mahdotonta, jos uskallat uskoa sun unelmiin ja oot valmis tekemään paljon töitä niiden eteen. Kannattaa uskaltaa myös pyytää apua silloin, kun sitä tarvitsee.”

Mikä olisi voinut pilata Duudsonien nousujohteisen uran?

”Kiusaaminen!” kuului vastaus.

”Kiusaaminen on ainoa asia, jota vastaan me kierrämme ympäri maata puhumassa. Koska kiusaaminen on päinvastaista, mitä itse edustamme”, Jarppi sanoi.

HP totesi, että kiusaamisella ei voi koskaan saavuttaa mitään hyvää.

”Sun sanat ja teot voi jättää toiseen ihmiseen pysyvän jäljen. Mieti siis, miten puhut ja käyttäydyt”, hän sanoi.

”Luo ennemmin hyvää mieltä ja hymyä sun ympärille”, Jarppi kannusti.

”Kaikista ei tarvitse tykätä, mutta kaikkien kanssa pitää tulla toimeen”, kertasi HP äitinsä oppeja.

Vaikka vaikeistakin aiheista oli puhe, oli tilaisuus duudsonmaisen rento. Huumorilla höystetyt jutustelut näyttivät uppoavan yleisöön. Tilaisuuden lopuksi jokainen luokka allekirjoitti kiusaamattomuussopimuksen. Läksyäkin sylvääläisille annettiin:

”Koittakaapa kiivetä berberi edellä puuhun. Tehkää se liikuntatunnilla niin, että opettajat näyttävät ensin esimerkkiä.”

Jokainen luokka sai nimmareilla varustetun ”Meidän luokassa ei kiusata” -julisteen. Duudsonit toivoivat kaikkien sylvääläisten sitoutuvan kiusaamattomuuteen.

”Maailmassa on paljon hyvää”

Ennen oppilaiden eteen astelemista HP ja Jarppi ehtivät kahvikupposen äärellä vastailla toimittajan kysymyksiin.

Duudsonit ovat kymmenen vuoden ajan kaiken muun tekemisen lomassa kiertäneet kouluilla puhumassa ystävyyden ja yhdessä tekemisen puolesta, kiusaamista vastaan. Eikö aihe ala jo väsyttää?

”Silloin aikanaan päätettiin, että tämä aihe on niin tärkeä, että siitä pidetään kiinni”, HP vastaa.

Vuosien varrella myönteistä palautetta on HP:n mukaan tullut niin nuorilta itseltään, opettajilta kuin vanhemmiltakin.

”Se kertoo siitä, ettei tämä homma ole ihan vihkoon mennyt. Haluamme pysäyttää nuoret miettimään oman toiminnan vaikutuksia ja valaa heihin toivoa.”

Some-aika, jota elämme, on monella tapaa haastava nuorille. ”Vaikka somessa on hyviäkin puolia, se voi myös kuormittaa nuoren mieltä”, HP miettii.

”Se vaatii tietoisen päätöksen ja ymmärryksen, että nyt mulla on huono fiilis, ei kannata mennä someen. Jotenkin meidän pitäisi vahvistaa nuorten valmiuksia pitää omasta mielestä huolta”, hän jatkaa.

Duudsonit peräänkuuluttavat positiivisia uutisia. Media kun hakee heidän mielestään nykyään liikaa huomiota ja klikkauksia ikävillä asioilla.

”Tästä kaivattaisiin laajempaa yhteiskunnallista keskustelua. Kunpa muistettaisiin, että maailmassa on aina myös paljon hyvää.”

Tilaisuuden järjesti Sylvään koulun vanhempainyhdistys. Vierailun mahdollistivat yhdessä vanhempainyhdistyksen kanssa Sastamalan kaupunki (Sylvään koulun 50-vuotislahjana), Telilä, Kalaneuvos, Enset Oy, Vanhakylä Gård, Aitouttamo Oy, Teknikum, JIPS, Netland, Finska, Finnmirror ja OP Satapirkka.

Jarppi jakoi puheenvuoroja omalla tyylillään. Oppilaita kiinnosti muun muassa, miten hän on menettänyt toisen peukalonsa.
Duudsonit saapuivat Sylväälle koulun vanhempainyhdistyksen kutsumana. Yhdistyksen puheenjohtaja Elina Tiaisen mukaan Duudsonit osaavat puhua koulukiusaamista vastaan nuorten näkökulman huomioiden.

Jätä kommentti