Sastamala Gregorianan uusi puheenjohtaja Elina Tiainen pitää kotikaupunkiaan helmenä – ”Meiltä löytyy niin kirjallisuutta, taidetta, musiikkia kuin huippu-urheiluakin”

 

Sastamala Gregorianan uudelle puheenjohtajalle Elina Tiaiselle musiikki on elämän intohimo.

”Se soi päässäni koko ajan. Minulle käy kaikki tangosta heviin, ja nautin myös baletista ja oopperasta. Käyn paljon keikoilla, eilenkin olin Ismo Alangon keikalla”, Tiainen kertoo.

Rakkaus musiikkiin on perua jo lapsuudenkodista, jossa soi aina musiikki. Yhdeksänvuotiaana Tiainen aloitti musiikkiopiston, opettajansa innoittamana.

”Lauloin pääsykokeissa kappaleen Vanhoja poikia viiksekkäitä”, hän paljastaa hymyillen.

Musiikkiopiston pääsykokeissa piti valita myös soitin, ja hieman paniikissa Tiainen valitsi sellon.

”En edes tiennyt millainen soitin se on, mutta vuodet ovat osoittaneet, että valitsin aivan oikein”, hän vakuuttaa.

”Sellon ääniala on laaja, ja sen sointi tuntuu koko kehossa. Sello on ihana soitin, ja sopii hyvin syliini”, hän jatkaa.

”Yhdessä soittaminen on hienoa”

Päivätyötään Tiainen tekee liiketoiminnan johtamisen ja kehittämisen johtavana konsulttina Alfabet Capital Oy:ssä. Työmatkoja on paljon, mutta siitä Tiainen pitää huolen, että on maanantai-iltaisin Sastamalan musiikkiopistossa sellonsa kanssa.

”Meillä on siellä aivan mahtava porukka”, hän iloitsee. Aiemmin Tiainen on ollut mukana myös Huittisten musiikkiopiston kamariorkesterissa.

”Yhdessä soittaminen on hienoa, ja samalla pääsee kokeilemaan omia taitojaan erilaisissa kokoonpanoissa ja tyylilajeissa, ja itsekin olen soittanut sekä erilaisissa soitinkokoonpanoissa että yhdessä pianistin kanssa. Olen päässyt myös säestämään laulajia”, Tiainen innostuu kertomaan.

Elina ja hänen puolisonsa Jukka Tiainen muuttivat Sastamalaan, silloiseen Vammalaan, vuonna 2002 Jukan työn perässä. Sittemmin perhe on kasvanut kahdella lapsella, joista Pyry täyttää pian 18 vuotta ja Peppi 16 vuotta.

”Kotiuduimme kaupunkiin heti, ja mieleinen talokin löytyi helposti. Alusta alkaen olen ajatellut, että tällä kaupungilla on identiteetti. On hyvät palvelut ja kaunis vesistö. Sastamala on oikea helmi, sillä meiltä löytyy täältä niin kirjallisuutta, taidetta, musiikkia kuin huippu-urheiluakin. Siitä saa, ja pitää, olla ylpeä”, Tiainen hehkuttaa.

Sastamala Gregorianan Elina Tiainen löysi heti kun oli paikkakunnalle muuttanut.

”Tapahtumasta en vielä tiennyt mitään, mutta mainoksesta näin, että siellä soitetaan ainakin sellon esiäitiä viola da gambaa, joka oli suosittu soitin 1600- ja 1700-luvuilla. Tapahtuma veikin sitten täysin mukanaan ja olen sen jälkeen käynyt Gregorianan konserteissa aina, jos vain olen ollut paikkakunnalla”, hän taustoittaa.

Luvassa upeita kokemuksia

Sastamala Gregorianan tuore puheenjohtaja tietää, että läheskään kaikki paikkakuntalaiset eivät ole käyneet koskaan vanhan musiikin konserteissa.

”Yleisin perustelu on ollut, ettei ymmärrä mitään vanhasta musiikista”, hän toteaa.

Tiainen yllättää ja toteaa, ettei tarvitsekaan ymmärtää.

”Musiikki kertoo tarinoita entisestä elämästä, jonka aiheet ovat tuttuja tänäänkin: sydänsurut, rakkaus, arki ja ikävä. Upeita tarinoita, joita voi tänäkin vuonna seurata myös ohjelmalehtisestä. Rohkaistu sinäkin ensikertalainenkin, tule johonkin konserttiin, laita silmät kiinni ja anna ajatusten viedä”, hän kehoittaa ja lupaa, että kokemus on upea.

Tämän vuoden ohjelmistosta Tiainen haluaa nostaa esille kaksi ihan uutta tapahtumaa.

”Heti tapahtumarupeaman aluksi Funkkistalossa on vauvojen vanhan musiikin säestämä maksuton leikkihetki, jossa pienokaiset saavat tutustua vanhan musiikin maailmaan leikkien ja liikkuen. Tyrvään Pappilan amfiteatterissa on samaisena päivinä Matka muinaisen Suomen äänimaisemaan, jossa esitellään vanhoja suomalaisia soittimia, joilla toki myös soitetaan. Tämäkin esitys on maksuton”, Tiainen kertoo.

Sastamala Gregorianan konsertteja on tänäkin vuonna useammassa paikassa: Tyrvään Pyhän Marian kirkossa, Tyrvään Pappilan kivinavetassa, Villa Royalissa, Tyrvään Wanhassa pappilassa, Funkkistalossa ja Tyrvään pappilan amfiteatterissa.

”Sekin on meillä täällä yksi rikkaus, että erilaisiin konsertteihin soveltuvia tiloja on niin paljon”, Tiainen muistuttaa.

Vanhan musiikin festivaali Sastamala Gregorianan teema on tänä vuonna Rooma – ikuinen kaupunki. Tapahtumia ja konsertteja eri kohteissa Sastamalassa 17-21.7. Katso ohjelma sastamalagregoriana.fi

Elina Tiainen:

Perhe: Puoliso Jukka, lapset Pyry (18 v) ja Peppi (16 v), sekä koira Lagotto Romagnolo eli italian vesikoira Penne

Harrastukset: Sellon soitto ja musiikki eri muodoissaan, lenkkeily, pyöräily, vanhan talon ja puutarhan rapsuttelu

Viimeksi luettu kirja: Enni Mustosen Näkijä

Paras koskaan tehty kappale/sävellys: Niitä on niin valtavasti, mutta kaksi nostoa eri kategorioista, joihin palaan kerran toisensa jälkeen Pink Floyd: Comfortably Numb ja Sibelius: Impromptu.

Mieluisin matkakohde: Maailma on täynnä paikkoja, jonne tahdon mennä, mutta merten rannat ovat varmasti aina sellaisia, joissa on hyvä olla. Pariisiin palaan varmasti vielä monta kertaa.

Kenet haluaisit tavata ja miksi? Tällä hetkellä ajatuksissani on Astor Piazzolla, häntä ei valitettavasti enää ole mahdollista tavata. Mutta jos olisi, kiittäisin häntä siitä valtavasta musiikillisesta perinnöstä, jonka hän on meille jättänyt, ja joka on innoittanut niin monia muusikoita versioimaan hänen tuotantoaan.

Mistä haaveilet? Omasta saunasta veden äärellä. Pikkuinen puusauna, ei muuta.

Kolme lempikohdetta Sastamalasta: Vanhankirkon niemi eli Pyhän Olavin kirkon ympäristö, Tyrvään Pappilan puisto ja sen sillat sekä näkymä kirkolle, Lousajan takainen metsä.

Jätä kommentti