Pääsiäissunnuntaina pääsee museojunan kyytiin myös Vammalasta ja Karkusta

Lättähattujen historiaa juhlistetaan pääsiäissunnuntaina, jolloin Haapamäen Museoveturiyhdistys ry järjestää kaksi museojuna-ajoa Tampereen ja Vammalan välillä. Museojunissa on kolme vaunua, joihin mahtuu kerrallaan noin 140 henkilöä. Nostagiseen kyytiin pääsee hyppäämään Vammalan ja Karkun asemilta.

HMVY on kotimaisen rautatiekulttuurin säilyttämiseen erikoistunut yhdistys. Yhdistyksen toiminta keskittyy vanhan rautatiekaluston kunnostukseen Haapamäen Museovarikolla ja museojunaliikenteeseen ympäri Suomen. Monipuoliseen museokalustoon kuuluu myös useita Lättähattu-moottorivaunuja, jotka ovat höyryvetureiden ohella suosituinta kalustoa. Esimerkiksi kesäisin Turun ja Uudenkaupungin välillä ajetut Lättähattujunat ovat olleet loppuunmyytyjä jo useampana vuonna.

Lättähattuina tunnetut Dm6- ja Dm7-sarjojen moottorivaunut ovat höyryveturi Ukko-Pekan ohella toinen suuren yleisön mieliin jäänyt Valtionrautateiden kalustotyyppi. 34 vuoden aikana ne ehtivät palvella lähes joka puolella Suomen silloista rataverkkoa ja kuuluivat osaksi monen suomalaisen arkea. Lättähatut olivat paikallisliikenteeseen suunniteltuja ja ne pysähtelivätkin varsin tiheästi seisakkeilla ja vähemmän ruuhkaisilla rataosilla poimivat matkustajia jopa epävirallisemmiltakin “pysäkeiltä” radan varresta.
Tämän vuoden alussa tulee kuluneeksi 50 vuotta viimeisen Lättähatun valmistumisesta ja 25 vuotta säännöllisen Lättähattu-liikenteen loppumisesta. Viimeinen moottorivaunu Dm7 4216 valmistui Valmetin tehtaalta Tampereen Härmälästä virallisesti 15.1.1963. Lättähattuliikenne puolestaan päättyi virallisesti lauantaina 28.5.1988.

Pääsiäissunnuntaina Lättähatut kulkevat syntysijoiltaan Tampereelta Vammalaan ja takaisin. Kyseisellä rataosalla on myös yhteys Lättähattujen historiaan, sillä se oli yksi niistä rataosista, joilla Lättähatut palvelivat 1960-luvun alusta aina liikenteen loppuun asti. Lisäksi vaunujen moottorit valmistettiin matkan varrella sijaitsevalla Valmetin Linnavuoren moottoritehtaalla Nokian Siurossa.

Aikataulu:
I Junavuoro                                              II Junavuoro

Asema                          Tulo      Lähtö                                        Tulo            Lähtö
Tampere                                    9.48                                                               14.25
Nokia                            10:08    10.10                                         14.45            14.48
Karkku                          10.37    10.40                                         15.30            15.33
Vammala                      10.56                                                      15.49

Vammala                                      11.07                                                            16.11
Karkku                           11.22      11.23                                       16.26            16.27
Nokia                             11.52      11.55                                       16.59            17.02
Tampere                        12.14                                                      17.21

Pääsiäissunnuntaina Lättähatut kulkevat syntysijoiltaan Tampereelta Vammalaan ja takaisin.

Kommentointi ei ole käytössä.