Kotiateria tulee jääkaappiin asti

Lämpimänä pakkaus aukeaa helposti, kun sen kalvoon on tehty haarukalla reikiä ennen lämmittämistä, opastavat Marika Toivonen ja Raine Nuolikoski.

Vanhuksille kotiin kuljetettavat ateriat tulevat jääkaappiin asti. Niitä ei jätetä rapuille eikä rappukäytäviin.
Ateriarasian kalvoon pistellään haarukalla reiät ennen lämmitystä mikroaaltouunissa. Lämpimänä kalvo aukea helposti. Tässä on pari keskeistä asiaa, joita halutaan uudistuksen ensikokemusten perusteella korostaa.
Kotiaterioiden valmistus siirtyi Sastamalassa Hopunkallion uuteen keskuskeittiöön toissa viikolla. Samalla ruokien toimitukset muuttuivat. Ateriat kuljetetaan asiakkaille jäähdytettyinä, kahtena päivänä viikossa.
”Jäähdytettyinä toimitettavat ateriat lisäävät ruoan turvallisuutta ja hygieenisyyttä. Lämpiminä toimitettujen aterioiden lämpötilan pysymistä sallituissa rajoissa, yli 60 asteisena, ei voida varmistaa”, taustoittaa Servin toimitusjohtaja Raine Nuolikoski.

Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalveluiden Sotesin kotihoidon kautta tilattavien aterioiden tuottamisesta vastaa Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelut Oy Servi. Hopunkalliolla valmistetaan kotiin kuljetettavia aterioita tällä hetkellä noin 200 asiakkaalle.
Hopunkallion lisäksi Sastamalan alueella kotiaterioita valmistetaan vielä toistaiseksi Kiikoisissa, mutta myös Kiikoisten alueen kotiaterioiden valmistus siirtyy Hopunkallion keittiöön ensi kesänä.
Suodenniemen, Mouhijärven ja Äetsän alueilla aterioiden toimituspäivät ovat tiistai ja perjantai. Vammalassa ruoka liikkuu keskiviikkoisin ja lauantaisin.
”Meillä on kaksitoista kuljettajaa ja heillä kaikilla hygieniapassit. Autot ovat eristettyjä, ja niissä on kylmäkoneet”, kertoo kuljetuksista vastaavan Enset Oy:n Kalle Joona.
”Kuljettajat ovat Sastamalasta ja reitit heille tuttuja. He huolehtivat ateriat jääkaappiin asti ja tarvittaessa lämmittävätkin ne”, Joona kertoo.
Sotesin kotihoitojohtaja Mari Ollinpoika ei vielä voi sanoa, minkälaiset ovat uuden järjestelmän vaikutukset kuljetuskustannuksiin.
”Kyllähän niiden pitäisi laskea, kun seitsemän päivän kuljetuksista siirrytään kahtena päivänä tehtäviin kuljetuksiin”, hän ennakoi.

Ensimmäisen viikon kokemusten perusteella Servin ruokapalveluiden tuotantopäällikkö Marika Toivonen mainitsee haasteiksi tilaustietojen päivitykset, poikkeukselliset toimitustavat sekä aterioiden lämmitysohjeet ja pakkausten avaamisohjeet.
”Asiakaspalaute aterioiden mausta, rakenteesta ja ulkonäöstä on ollut positiivista”, hän sanoo.
”Ruoka on pitkälti sitä samaa ruokaa, joka lähtee osastoille ja jota syödään täällä ruokalassa.”

Pakkausten etiketti kertoo ruokalajin ja ateriapäivän. Siinä on myös parasta ennen -päiväys, ohje säilytyslämpötilasta ja Hopunkallion keittiön puhelinnumero.

18 vastausta artikkeliin “Kotiateria tulee jääkaappiin asti”

 1. Nimetön

  Voisiko tähän saada vielä tiedot mitä tuollainen lautasellinen jauhelihakeittoa maksaa kenellekin?

 2. tuntematon

  Nyt ei kyllä jokaiselta iäkkäältä ateriapalvelun asiakkaalta ole tullut pelkästään positiivista palautetta! Muutos on iso entiseen ja vie aika kauan ennenkuin siihen totutaan. Päivittäinen ateriakuljettajan käynti oli myöskin ns. sosiaalinen tapahtuma, vaikkakin pikainen sellainen. Nyt on kyllä kaappi täynnä aterialooria, pieniä ja isoja jne. Ehkä kesällä jo voidaan odottaa realistista palautetta. Ilmeisesti aterian hinta on siinä seitsemän euron paikkella, sisältäen salaatin, sillinpalat ja kiisselin, noin esimerkkinä mainiten.! Eli kun joka pv ottaa niin olisiko siinä 200 euron maksu kuukausittain. Tarkemmat tiedot saa kyllä jostakin.

 3. Tuntematon

  MISSÄ puhtaus??Kyllä ikäihmiset myöskin ovat ihmisiä,onko näillä pakkaajilla näis kuvis mitä o lehdissä ollu käsineistä ei hajuukaan!!! ONKO jokaisella kuskilla,joka vanhukselle vie KYLMÄN laatikon aina jokaiseen talouteen eri käsineet kun ovelle menee,veikkauksemme ;ei tietookaan,??! Periaatteena tällä ns.”palvelulla”vanhuksilta jokainen sentti pois,mitä on,kyllä kokkaritki joskus vanhenee,muistakaa silloin tämä. EIKÄ kaikki vanhukset uskalla avata suutaan,pelkäävät niin paljon että loppukin ruoka vähenee,siksi sitä kehumista tulee,tämä on kylmä totuus,ja niinkuin tuossa äsken kirjoituksessa vanhus kaipaa sosiaalista tapahtumaa myöskinkin ja paljon,eikä seinien ja ikkunasta pihalle ykstoikkosuuteen tuijottamista.Kyllä oikeasti laitettu ruoka paikanpäällä on toista luokkaa kun pitkin kyliä roikotettu ja LÄMMIN ATERIA eikä kylmä mössö.

  • Turha jauhaa

   Keskuskeittiön on turha jauhaa samaa asiaa että ruoka on hygieenisempää kun mössö on kylmää, muutaman päivän vanhaa syödessä ja jaetaan vain kahtena päivänä viikossa.’
   Jokainen täysijärkinen ihminen ymmärtää eron jos ruoka on päivittäin valmistettua tai muutaman päivän vanhaa pari päivää vielä jotenkin menee jos on viikonloppu kyseessä mutta ei 3-4 päivän vanha johan siinä makukin on mennyttä.
   Siinä ei hygieenisyydestä ole tietoakaan.
   Missään keskuskeittiötä koskevassa lehtijutussa ei ole henkilökunnalla käsineitä puhumattakaan päähineistä jotka ovat aina pakoillisia kun ruokaa käsitellään ja valmistetaan sekä pakataan. Keittiötä koskeviin haastatteluihin on aina alittu vanhus joka antaa positiivistä palautetta ja on paljon vanhuksia jotka eivät kehtaa valittaa suoraan.
   Itse olen kuullut paljon myös negatiivistä palautetta niistä ja moni itsemaksava tilaa päivittäisen ruokansa muista paikoista. Onneksi on varaa valita ei tarvitse tyytyä vain siihen mitä tuputetaan. Moni myös arvostaa sitä että ruoka tuodaan päivittäin tuorreena.

 4. 4 päivää vanhoja perunoita

  Onneksi on vielä yksityisiä palveluntuottajia joilta saa lämpimän aterian päivittäin kotiin.
  Huolehtikaa omaisistanne ja vaihtakaa lämpimään.

 5. Nimetön

  Vai lämmittää Ensetin pojat tarvittaessa ruuan. Huh huh !!!!! Tuskinpa pesevät käsiään tai käyttävät hanskoja. Hygienia????

 6. Tuntematon

  SE porukka ei puhtaudesta tiä yhtään mitää,kenkätkin KUULUU OTTAA joka huushollisa pois!! Sitte joka talouresa uudet hanskat käteen ja ne otetaan pois ja seuraavaan huusholliin messesä laitetaan U U D E T !!! Onko tähä myöskin tullu opastus,ei varmaanka ole turha väittää.

 7. ihmettelen vaan

  tää on kai sitä nykyaikaa, ehkä noiden pöperöiden ulkonäkö muuttuu jatkossa paremaksi ja houkutelevemmaksi

  kai nuo johtajat myös syövät näitä

  ei kovin näyttävää, avaat sitten minkä tahansa kanavan televisiosta ruokaa laitetaan ja meillä ollaan kivikaudella 🙂

 8. sikatopi62

  eipä sitä tiennyt autonkuljettajaksi ryhtyessään joutuvansa vanhusten hoitajaksi.kohta kuljetuspalveluun kuuluu myös pyykinpesu ja mattojen tuuletus.
  onko se ulkonäkö siinä pöperössä tärkeämpi kuin maku ja terveellisyys.ei nämä vanhukset ole niin bakteerikammoisia kuin nykyihmiset joten tuskin on tarpeellista käydä suihkussa ja vaihtaa vaatteet joka käynnin välissä.pian vaaditaan joka vanhukselle henkilökohtainen auto ja kuljettaja.kreikasta saavilla koroillako ne maksetaan?

  • Minäkin

   Usemman vuoden aterioita ajaneena ja vanhuksen eteen kuskanneena, sanon että bakteerimäärät ja muu puhtaus on 99 pronttia siellä vanhuksen pöydällä todella alakantissa, ei se kuski sitä ruokaa pilaa.

   • Tuntematon

    Saa ihan sen käsityksen,että vanhuksilla on likaista,eikös ainakin jossain paikoin ole ns.avustajia jotka huolehtivat tästä.

 9. Nimetön

  Kuljetuskustannukset pois viiden päivän ateroiden hinnasta, kun kuljetus pelaa vain 2 pnä.

 10. Nimetön

  Todellinen ruoka-annoksen hinta veronmaksajalle olisi syytä kertoa. Vanhuksille on kallista,eikä vättämättä riitä kattamaan kaikkia kustannuksia.

  • Nimetön

   Jaa annatte asunnon avaimet jollekin tuntemattomalle autokuskille ja missähän näitä avaimia säilytetään taitaa mummon maljakot häipyä parempiin piireihin.

 11. Nimetön

  En epäile ketään, mutta tuokin on yksi asia, joka on hiukan harmaalla alueella. Jos jotain tapahtuu, todistaminen on vaikeaa molemmin puolin.

 12. perunat on perusruokaa

  Puuttumatta tässä nyt muuhun kuin tuohon peruna-asiaan joka näytti olevan ihan järkyttävää. Kävin eräällä servin asiakkaalla muusta syystä ja hän halusi näyttää millaisia annoksia hänellä oli jääkaapissa.
  En niitä muutenkaa miksikään kunnon kotiruuan veroiseksi sanoisi, mutta ne perunat! Ihan kauheita mölliköitä. Onko ne ostettu kenties keitettyinä jostakin eu maasta ja tuotu laivarahtina Suomeen? Sitä kysyi asiakas ja tulimme siihen tulokseen että niin voi kyllä olla
  Kehuttakoon kuinka paljon vaan ja laitettakoon kauniita? kuvia lehtiin ei ole parempaan päin menossa Sastamalan vanhusten ruokahuolto.

  • potaskaa

   Julkisuuteen tieto Servin raaka-aineiden alkuperästä! Servi on kunnallinen laitos, sen tietojen pitää olla julkisia!

 13. tuntematon

  Jatkoa ateriakuljetuksiin ja erityisesti ruoka-annoksiin; eivät ne kyllä kovin kummosia ole näköjään ja vanhuksilla menee päivämäärät sekaisin(parasta ennen jne). Periaate on hyvä koko touhussa ja kuljettajat varmasti mukavia ja luotettavia (näin pitää olla), mutta jospa vielä voisi toivoa, että loorat olisivat esim;, valkoisia, musta loora ”syö” estetiikan annoksesta! Vai olisiko niin, että vaalea muovi ei kestä tms…. ateriapalvelun asiakkaat ovat kovan elämäntyön tehneitä arvokkaita ihmisiä ja ruokailu /ravitsemus on yksi tärkeimmistä asioista päivän mittaan….. Kehitelkää vielä asiaa siellä Servissä, ajatelkaa olevanne itse aterian ostaja.