Terveisiä eduskunnasta: “Koronan kanssa on opittava elämään”

Arto Satonen.

Koronan neljäs aalto on menossa ja tartuntoja on ollut paljon myös Pirkanmaalla. Tartunnat keskittyvät erityisesti nuoriin aikuisiin. Tartuntamääriä tärkeämpää on seurata hoidon tarvetta. Terveydenhoidon kantokyvyn turvaaminen on ykkösasia. Sen vuoksi mahdolliset rajoitukset on syytä määritellä hoitotarpeen mukaan. Taysiissa potilasmäärät ovat viime päivinä kasvaneet, mutta ovat vielä kaukana koronan alkuvaiheista.

Korona saattaa olla vakava sairaus myös nuoremmille, joten varuillaan kannattaa olla. Turvaväleistä kannattaa pitää kiinni ja maskisuositusta kannattaa noudattaa. Rokotteita on nyt hyvin tarjolla ja suojaa kannattaa myös nuorempien ottaa, vaikka viime kädessä jokainen tekeekin oman päätöksensä. On tärkeää, että rokotekattavuus nousee niin korkeaksi, että laumasuoja saavutetaan. Vanhempien ikäluokkien osalta rokotekattavuus on jo hyvä.

Korona on kestänyt jo niin pitkään, että on aika oppia elämään sen kanssa. Lasten on tärkeää päästä kouluun ja monille aikuisillekin pääsy erilaisiin tapahtumiin on myös tärkeää. Tämän havaitsi hyvin viikonloppuna Kirjapäivillä. Väkeä oli selvästi normaalia vähemmän ja siten kontaktimäärät pysyivät hallinnassa. Monille kirjafriikeille kyse on kuitenkin vuoden kohokohdasta ja heille oli hienoa, kun tapahtuma voitiin ylipäätään järjestää. Samalla tavalla joku toinen odottaa innolla pääsyä teatteriin tai lentopallo-otteluun.

On tärkeää ymmärtää, että Suomessa on iso määrä ihmisiä, jotka elävät siitä, että ihmiset tapaavat toisiaan. Kaikille näille ihmisille korona-aika on merkinnyt toimeentulo-ongelmia. On sitten kyse ravintolan tarjoilijasta, esiintyvästä taiteilijasta, taksiautoilijasta tai urheilijasta. Näille ihmisille on kohtuutonta, jos tapahtumien järjestämistä ei jatkossakaan mahdollisteta edes pienemmillä asiakas- ja yleisömäärillä.

Työ- ja elinkeinoministeriössä valmistellaan parasta aikaa koronapassia. Sen käyttöönotosta päättää aikanaan maan hallitus. Koronapassin ideana on se, että kahdesti rokotetut ja koronan sairastaneet voisivat käydä muita vapaammin esimerkiksi konsertissa tai jääkiekko-ottelussa, jolloin yleisöä voitaisiin ottaa ainakin rajoitetusti. Koronapassia ei tietenkään voida vaatia kaupassa käyntiin tai verotoimistossa asioimiseen, koska peruspalveluiden pitää olla kaikkien saatavilla.

Korona on edelleen vakava sairaus ja se pitää vieläkin ottaa vakavasti. Tässä vaiheessa on kuitenkin jo löydettävä muita keinoja kuin yhteiskunnan sulkeminen. Se on vasta viimeinen keino. Turvavälejä pitämällä, maskisuositusta noudattamalla, rokotusta hyödyntämällä ja vastuullisesti toimimalla päästään pitkälle ja voidaan ainakin rajoitetusti käydä ravintolassa ja tapahtumissa.

Jätä kommentti