Walk in -rokotuspäivä: 215 sai koronapiikin Sastamalassa ilman ajanvarausta – “Kaveripiiristäni kaikki jo ottaneet sen”

Terveydenhoitaja Niina Orava valmistautui rokotusrumbaan Vinkissä keskiviikkoaamuna.

Joukkorokotuspaikaksi jo kuukausia sitten muuttuneessa liikuntahallissa ollaan uuden edessä. Sastamalan Vinkin vapaa-aikakeskuksessa on keskiviikkona Sotesin ensimmäisen walk in -rokotuspäivän aika. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että koronarokotteen ensimmäisen annoksen voi saada ilman ajanvarausta. 

Terveydenhoitaja Niina Orava kuvailee tunnelmaa odottavaksi. 

”Onhan tämä uusi juttu meillekin, joten kartoitetaan tilannetta tässä samalla. Sujuvuuteen pyritään”, hän tuumaa.

”Meillä hoitajilla on jo paljon rokotuspäiviä takana, joten tähän on valmistauduttu. Henkilökunta on osaavaa, yhdessä tiiminä menemme tässäkin eteenpäin”, hän lisää.

Viidestä rokotuslinjasta on käytössä kaksi. Sisään tulevia ihmisiä ohjataan hetkeksi istumaan ja odottamaan omaa vuoroaan. Rokotuksen jälkeen rokotettu odottaa tilan toisella puolella 15 minuuttia, minkä jälkeen saa poistua. Rokotuksen yhteydessä saa automaattisesti ajan tehosterokotusta varten. 

Koronarokotusten alkuvaiheessa rokotusajat vietiin käsistä Sastamalassa, mutta viime viikkoina aikoja on jäänyt käyttämättä. Yleisesti rokotustahti hidastui maassamme heinäkuussa. Siksi Sastamalassakin päädyttiin kokeilemaan muilla paikkakunnilla hyväksi havaittua ajanvarauksetonta rokotuspäivää.

Orava ei silti lähtisi moittimaan nuorempia ikäluokkia, sillä monet ovat rokotteen jo ottaneet.

”Haluamme kannustaa ihmisiä tässä asiassa. Vaikka olisi kuinka varovainen, tartunnan voi silti huonolla tuurilla saada. Siitä on selvää näyttöä, että rokotuksen ottaneet sairastavat viruksen aiheuttaman taudin lievempänä kuin rokottamattomat”, hän muistuttaa.

16-vuotias Eeli Hirsimäki ja 18-vuotias Niko Hirsimäki käyttivät tilaisuuden hyväkseen ja ottivat koronarokotukset ilman ajanvarausta keskiviikkona.

 Helppous kannusti piikille

Vähän ennen kello kymmentä vapaa-aikakeskuksen piha-alueelle on muodostunut jono. Se alkaa rokotuspaikan oven takaa, kiemurtaa pitkin paikoitusalueen reunaa Ahertajankadulle. Lasken 24 ihmistä. Jono venyy pitkäksi, sillä turvaväleistä pidetään kiinni. 

Äkkiseltään arvioiden paikalla on usean eri ikäluokan edustajia, hieman iäkkäämmistä keski- ja teini-ikäisiin.

Jonossa ensimmäisinä olevat eivät halua kommentoida osallistumistaan. Seuraavat huikkaavat, että tulivat, koska rokotuksen ottaminen tällä tapaa on helppoa. Eräs toteaa, ettei halua nimeään tai naamaansa lehteen, mutta nimenomaan helppous oli piikille lähdön taustalla.

”Aikahaarukka on hyvä, kun se on aamukymmenestä iltapäiväkolmeen saakka. Itsekin sain tämän sovitettua kauppareissun yhteyteen”, hän tuumaa.

Tasalta ovi aukeaa ja melkein koko jono imaistaan sisälle rakennukseen. Lisää väkeä alkaa kerääntyä paikalle. Niko Hirsimäki, 18, toistaa saman kuin moni muu: hän tuli, koska se oli nyt helppoa.

”Olisin kyllä varannut ajankin, jos ei tätä walk in -juttua olisi järjestetty. Kaveripiiristäni kaikki ovat jo saaneet ensimmäisen rokotuksen, joten tottakai minäkin sen otan”, Hirsimäki sanoo. 

Uudestaan syksymmällä

Myöhemmin iltapäivällä Sotesin osastonhoitaja Erja Mäkelällä on kerrottavanaan hyviä uutisia. Sastamalan ensimmäisessä walk in -rokotustapahtumassa rokotettiin kahdella linjalla kuudessa tunnissa 215 asiakasta.

“Rokotteet riittivät hyvin ja rokotukset etenivät tasaiseen tahtiin. Aamulla ja iltapäivällä syntyi jonkin verran jonoa”, Mäkelä sanoo.

Hän pitää todennäköisenä, että uusi ajanvaraukseton rokotuspäivä järjestetään Sastamalassa syksyn aikana.

“Suurkiitos henkilökunnalle hienosti hoidetusta rokotuspäivästä”, Mäkelä tuumaa.

Jätä kommentti