Löytyykö pokkaa ajotaidon testaukseen? – Sastamalassa nelipyöräisten vauhtiviikonloppu

Ajotaidossa kisaillaan Sastamalassa lauantaina. Kuva: Autoliiton Länsi-Pirkanmaan osasto.

Koetko olevasi ajotaituri? Taskuparkki ja pienet käännökset luonnistuvat helposti? Jos vastasit kyllä, olet kenties jo ilmoittautunut mukaan ajotaidon SM-cupin ensimmäiseen osakilpailuun, joka järjestetään ensi lauantaina.

Ennen lauantai-iltapäivän numeroautoajoja rohkeimmat uskaltautuvat julkisesti mittelemään ajotaidossa. Seppo Rehakka kannustaa myös nuoria mopoautoilijoita mukaan kisaamaan.

”Menestyminen tässä lajissa vaatii paineensietokykyä”, tietää itsekin monet kerrat ajotaidon merkeissä kurvaillut Rehakka.

Rehakan mukaan tapahtuma on mitä mainioin tapa kehittämään ajajan ajattelutapaa. Täytyy omaksua oman auton suorituskyky, jarrut ja ääripisteet niin edessä kuin takana.

”Kisat ovat mieleenkiintoisia myös yleisölle. Taskuparkki-rasti on osoittautunut vuosien varrella melko haastavaksi.”

Rehakka tuumailee, miten hannunvaakunat ja monet käännökset ovat vauhdikasta ajettavaa ja katseltavaa. Osa tehtävistä paljastetaan vasta kisan kynnyksellä, mikä lisää radan vaikeusastetta. Kisat ajetaan aina suljetulla alueella ja kelloa vastaan, kuten autokilpailussa yleensäkin.

Seppo Rehakan mukaan liikenteessä näkee aina välillä koheltajia, joille ajotaito-opetus olisi tarpeen. Hän muistuttaa, että maltti on valttia niin kisassa kuin liikenteessäkin.

”Jokaisen olisi hyvä oppia sen oman ajoneuvon hallintaa. Ihmiset ovat kovin erilaisia reaktiokyvyltään. Reaktioaikaa ja tarkkaavaisuutta voi kehittää ja treenata. Varsinkin iäkkäämpien ihmisten kohdalla on fakta, että kyky reagoida eri tilanteisiin liikenteessä heikkenee”, Rehakka miettii.

Seppo Rehakka tarkkailee ajotaitokisaajan suoritusta. Kuva: Autoliiton Länsi-Pirkanmaan osasto.

Menopelistä viis, kisa on aina kisa

Ajotaito kilpailumuotona on ollut Autoliiton ohjelmassa jo yli 50 vuotta. Rehakan elämään mittelöt tulivat 1970-luvulla.

”Parikymmentä vuotta harrastin ajotaitokisoja, ja sitten siirryin enemmän järjestelijän hommiin.”

Sastamalan ja Huittisten seudulla lajin harrastamisessa on Rehakan mukaan ollut iso rooli huittislaisella Pekka Heinosella, joka lajin moninkertainen suomenmestari.

Mutta mikä saa Seppo Rehakan huhkimaan satoja talkootunteja vuodessa, jotta paikkakunnalla tapahtuisi menopelien merkeissä?

”Kai se on oma innostus kaikenlaiseen kisailuun. Oli alla sitten mäkiauto tai ruohonleikkuri, niin minä olen ensimmäisenä lappu rinnassa”, Rehakka nauraa.

Lauantai on Sastamalassa nelipyöräisten juhlaa. Ajotaitokisat alkavat Hopulla, A-katsastuksen pihassa kello 12 ja numeroautoajot lähtevät liikenteeseen kello 15.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset 040 9601117 / rehakka@kopteri.net.

Luitko jo tämän aiheeseen liittyvän artikkelin?

Numeroautot tekivät pikkupoikaan lähtemättömän vaikutuksen – Nyt Seppo Rehakka iloitsee seudun viidennestä nykymuotoisesta tapahtumasta