Eläimet ja elämäntarinat kiinnostivat lukijoitamme, jätehuolto puhutti – Vuonna 2023 sivunkatseluita oli yli 6 miljoonaa

TV:stä tuttu ”maajussipari” Kalle ja Niina saivat toisensa Tyrvään kirkossa heinäkuussa. Taustalla jutun kirjoittanut vihkipappi Otso Järvi. Kuva: Teemu Toikka Photography.

Alueviestin vuoden 2023 luetuimpien nettiartikkeleiden perusteella voi todeta, että lukijoitamme kiinnostivat julkkikset sekä eläimet, rikokset ja onnettomuudet sekä toisaalta henkilöhaastattelut ja traagisia piirteitä sisältävät elämäntarinat.

Jos edellisen vuoden puheenaiheiden ykkönen oli uimahalli, vuonna 2023 tunteita herätti jätteenkeräys ja siinä tapahtuneet muutokset. Viime vuoden luetuin nettijuttu oli nimittäin aiheeseen liittyvä yleisönosastokirjoitus. 40 luetuimman listalla on useampia aihetta sivuavia kirjoituksia.

Alueviestin 10 luetuimman jutun joukossa on kaksi yhteistyötahojemme tekemää juttua: Sastamalan seurakunnan pappi Otso Järvi kirjoitti vihkimästään maajussiparista, ja valokuvaaja Hannu Moilanen oli kameroineen paikalla, kun Tyrvään Pyhän Olavin kirkolla ja Rautaveden maisemissa kuvattiin Hollywood-elokuvaa. Kiitos Hannulle ja Otsolle halusta saattaa lukijoidemme iloksi kiinnostavia artikkeleita.

Verkossa jotkut aiheet voivat kiinnostaa ja elää pitkäänkin. Tästä hyvänä esimerkkinä vuonna 2020 julkaistu Käsi sydämellä -haastattelu, jossa kysymyksiimme vastaa Ylen Puoli seitsemän -ohjelmasta tuttu Olli-Pekka Kursi. Kyseinen juttu on ollut luetuimpien joukossa joka vuosi ilmestymisensä jälkeen.

Kokemäenjoen vesistö on Olli-Pekka Kursille rakas. Pääkaupunkiseudulla hän nauttii veneilystä ja leppoisista päivistä saaristossa. Kuva: Pasi Heiskanen.

Kiinnostavaa on, että kaupunkikuvan muuttumiseen liittyen Vammalan uudistetun torin avajaisia enemmän lukijoitamme kiinnosti Sastamalan kaupungintalon edustalle loppuvuodesta valmistunut puuveistos. Toni Lindroosin tekemästä veistoksesta kertova juttu on listan sijalla 15, torin avajaiset sijalla 24.

Kunnallisen päätöksenteon saralla vuoden 2023 luetuimpia aiheita olivat Sastamalan tuulivoimahankkeet ja uimahalli.
Viime vuoden positiivisia yritysuutisia olivat muun muassa uuden Power-myymälän valmistuminen sekä entisen meijerin remontoiminen k-marketiksi. Teknikum tarjosi uutisaiheita pariinkiin otteeseen: syksyllä se esitteli medialle toimintaansa ja loppuvuodesta tuli tieto yrityksen myymisestä puolalaiselle pörssiyhtiölle.

Urheilun saralla lukijoidemme suosiossa on VaLePa. Sadan luetuimman artikkelin joukossa on useampia joukkueesta kertovia juttuja. Kulttuuri-aiheista lukijoitamme kiinnostivat eniten Mauri Kunnaksen LC Karkulle piirtämä joulukortti (listalla 34.) sekä uusi, elokuussa järjestettävä Kirjakorttelin Yö -tapahtuma (sijalla 53.)

Alueviestin verkkosivuilla julkaistaan yhden vuoden aikana noin 2300 juttua. Vuonna 2023 sivunkatseluita oli yli 6 miljoonaa. Kasvua vuodesta 2022 on melkoisesti, sillä silloin sivunkatseluiden määrä oli noin 3,7 miljoonaa.

Kaikilla ei olekaan kalakaverina varista, kuten Sastamalan Liuhalassa asuvalla Mikko Koskisella oli. Vuosikausia kestänyt ystävyys oli ainutlaatuinen. Toimittaja Anne Heikkilän juttu oli lehtemme kolmanneksi luetuin vuonna 2023.

Alueviestin 20 luetuinta verkkojulkaisua vuonna 2023:
1. Yleisöltä: Teimme päätöksen, että emme enää lajittele muoveja erilleen, vaan laitamme kaikki yhteen ja samaan sekajätteen astiaan
2. Maajussi sai morsiamensa Tyrvään kirkossa – Vihkipappi esitti Kallelle ja Niinalle kiperiä kysymyksiä ja selvitti millaisia haaveita heillä on
3. Mies ja varis olivat vuosien ajan kalakavereita – ”Joskus se jopa nukkui veneessä”
4. Lukijan kysymys: mitä haittaa on söpöistä supikoirista? – ”Kehotan kaikkia metsästäjiä harrastamaan supikoiran pyyntiä”
5. Helena sairastaa anoreksiaa – ”En kyennyt lopettamaan laihduttamista”
6. Jäikö ruotsalainen murhaaja kiinni Tyrväällä eilen? – Hannu Moilanen seurasi, miten tulenlieskat leimahtivat ja laukauksia kuului
7. Palliatiivisen hoidon yksikössä ollaan tärkeässä tehtävässä – ”Siitä se voima tulee, kun kokee tämän työn tärkeäksi ja arvokkaaksi”
8. Sudet tappoivat metsästyskoiran Köyliössä – ”Jäljistä päätellen niitä oli viisi”
9. Kolme tarinaa surusta – ”Kuolema yllättää aina, siihen ei koskaan pysty kunnolla varautumaan”
10. Radio- ja tv-toimittaja Olli-Pekka Kursi: ”Lapsuuteni parhaat muistot sijoittuvat Nälkälänmäkeen”
11. Herneitä ja auringonkukkia vapaasti poimittavissa
12. Raju takaa-ajo Sastamalassa: Pakettiauto kaahasi poliisia pakoon kaupungin keskustassa
13. Maria ja Eero Jokinen remontoivat haaveidensa kotia – kaksi vuotta on ollut rankkaa uurastusta, mutta kertaakaan he eivät ole katuneet
14. Villisikalauma on kuohuttanut Laviassa
15. Vanha kuusi sai uuden muodon! Toni Lindroosin taidonnäyte valmistui Sastamalan kaupungintalon edustalle
16. Huittinen heräsi sunnuntaina suru-uutiseen – Yksi nuori menehtyi ja neljä loukkaantui lauantain ja sunnuntain välisenä yönä henkilöauton ulosajossa Korkeakoskentiellä
17. Tukea saatavana Huittisissa: Vakava onnettomuus koskettaa monia
18. Teemu Junttila astui isännän saappaisiin – tila on kulkenut suvussa 1540-luvulta saakka
19. Jätealan yrityksen toimitusjohtaja ottaa kantaa: ”Tuetaanko uuden jätelain keinoin kiertotaloutta vai monopoleja?”
20. Ei sitten kun, vaan tässä ja nyt – Huittislainen Raimo Ali-Raatikainen hankki limusiinin, jotta voi tarjota elämyksiä paitsi itselleen myös muille

Maria ja Eero Jokinen unelmoivat pitkään vanhasta talosta, josta olisi mahdollista remontoida heidän haaveidensa koti. Kuvassa myös lapset Iisak (Eeron sylissä), Oona, Eemil ja Aava (Marian sylissä). Kuva: Ida Kärki.
Junttilan tilaa luotsaava Teemu Junttila ja avopuoliso Emmi Viirret.