Epäselvä sote-tilanne rassaa Laviassa: ”Päätösten viivästyminen vaarantaa kuntalaisten palvelut”

Lavian virastotalo.

Lavian kunnan perusturvatoimen johtavat viranhaltijat ovat vetoomuksella tuoneet esiin huolensa Lavian sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden tilanteesta ensi vuoden alusta.

Kirjelmän ovat allekirjoittaneet osastonhoitaja Pia Jeskanen, ylihammaslääkäri Tuula Harju, kotihoidon ohjaaja Eija Kuusela, työsuojelupäällikkö Tarja Jansson ja työsuojeluvaltuutettu Helena Sampakoski.

Laviassa ei vielä ole tietoa sote-yhteistyökumppanista eikä myöskään sen mukaista talousarviota ensi vuodelle. Kirjelmässä todetaan, että vuodenvaihteen jälkeen Lavian kunnan terveystoimessa ei ole kansanterveystyön vastaavaa ylilääkäriä, perusturvajohtajaa eikä kelpoisuusehdot täyttävää sosiaalityöntekijää huolehtimassa laillisessa järjestyksessä tapahtuvasta päätöksenteosta. Myöskään lakimääräisten sosiaali- ja perhepalvelujen tuottamiseen ei ole riittävää henkilökuntaa.

Lavian perusturvatoimi on ostanut Porin perusturvatoimen yhteistoiminta-alueelta muun muassa perusturvajohtajan, lastenvalvojan, perheneuvolan, kansanterveystyöstä vastaavan ylilääkärin, suunterveydenhuollon kiireellisen päivystyksen arkipyhäisin ja viikonloppuisin sekä suunterveydenhuollon oikomishoidon palvelut. Suun terveydenhuoltopalveluihin on saatu Porin perusturvasta kiireellistä hammashoitoa myös virka-aikana Lavian hammaslääkärin lyhytaikaisten poissaolojen aikana. Porin perusturvan yhteistoiminta-alue on huolehtinut tietojärjestelmän ylläpidosta ja koulutuksista sekä monesta muusta tietoteknisestä asiasta.

Kunnanhallituksen päätöksen mukaan Lavian kunnan sote-kumppaniksi on vuoden alusta tulossa erillissopimuksella Pohjois-Satakunta. Kirjelmässä todetaan, että valtuuston lopullista päätöstä ei asiassa vielä ole. Yhteistyökumppanin siirron valmisteluun ei johtavien viranhaltijoiden käsityksen mukaan jää riittävästi aikaa, mikäli valtuusto päättää asiasta vasta 19. joulukuuta.

Allekirjoittajat toteavat, että lavialaisille ei ole ollut mahdollista informoida miten ja mistä palveluita on saatavissa vuodenvaihteen jälkeen. Myöskään tehostetun palveluasumisen palvelusetelipäätöksiä ei ole pystytty tekemään.

Kirjelmän mukaan kunnanvaltuuston päätösten viivästyminen vaarantaa palvelut ensi vuonna siten, että vuodenvaihteen jälkeen ei ole mahdollista taata kuntalaisille yhdenvertaisia ja tasa-arvoisia palveluja. Tilanteen epäselvyys myös rasittaa koko perusturvatoimen henkilöstöä niin, että se jopa vaarantaa henkilöstön terveyttä.

”Lavian kunta on eräiden lähteiden mukaan koko Suomen köyhin kunta. Emme vastuullisina viranhaltijoina ymmärrä, että sote-yhteistyökumppaniksi ollaan valitsemassa yli 500 000 euroa kalliimpaa sopimusta”, allekirjoittajat toteavat. ”Työskentely PoSan kanssa tulisi olemaan pirstaleista, hidasta ja byrokraattista, kun jokaiseen toimeksiantoon tulisi laatia erillinen viranhoitomääräys”, johtavat viranhaltijat kirjoittavat. Heidän mukaansa työajan ulkopuoliset sote-sektorin tarpeet saattavat jopa vaarantua tai jäädä kokonaan hoitamatta, kun kukaan ei kirjoittaisi viranhoitomääräyksiä.

  • Nimetön

    Eipä osata Laviassa kommentoida, ei. Miksi ihmiset pyrkivät luottamustehtäviin kun sitten mistään ei osata eikä uskalleta päättää? Laviassa tämä todellakin konkretisoituu.

  • Nimetön

    Vuoden alusta kuntalaiset voivat hakea palvelunsa mistä kunnasta vaan ja kotikunta maksaa.

Kommentointi ei ole käytössä.