Aino Havukainen ja Sami Toivonen Finlandia Junior -ehdokkaina

Kirjailijat Sami Toivonen ja Aino Havukainen asuttavat Mauri Kunnaksen vanhaa kotitaloa Vammalan Nälkälänmäessä. Kuva: Hannu Virtanen

Sastamalan Nälkälänmäessä asuva kirjailijapariskunta Aino Havukainen ja Sami Toivonen on ehdolla Finlandia Junior -palkinnon saajaksi.

Suomen Kirjasäätiön perustama Finlandia Junior -palkinto myönnetään vuosittain ansiokkaalle suomalaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Palkinnon suuruus on 30 000 euroa, ja voittaja selviää 29. marraskuuta.

Havukaisen ja Toivosen Tatu ja Patu pihalla -teoksen lisäksi palkintoa tavoittelee viisi muuta lasten -ja nuortenkirjaa.

Tämänvuotiseen Finlandia Junior -valintalautakuntaan kuuluivat erikoiskirjastonhoitaja Ulla Pötsönen, kuvataiteilija Samuli Heimonen ja kustannustoimittaja Outi Järvinen. Lautakunnan nimeämistä ehdokkaista palkinnonsaajan valitsee näyttelijä, ohjaaja, laulaja Mari Rantasila.

Valintalautakunta kuvaili Tatu ja Patu pihalla -teosta seuraavasti: Havukainen ja Toivonen ovat päivittäneet legendaarisen Sudenpentujen käsikirjan. Tämäkin jännä ja näppärä opas otetaan pihalle mukaan. Tatu ja Patu ovat lapsiperheen kunniavieraita; huumori puree kaikenikäisiin. Pienin oppii toistelemaan hauskimpia sutkautuksia, ekaluokkalainen harjoittelee lukemista täysin katu-uskottavasti, ja aikuinen jaksaa reilusti yli tuhat lukukertaa. Yksityiskohtainen, laadukas kuvitus on vertaansa vailla. Sivuilla riittää bongattavaa, mutta visuaalinen ilme on silti selkeä. Tatu ja Patu pihalla johdattaa perinneleikkien maailmaan: Seppeleen sitominen ja ruutuhyppely saavat uuden ilmeen, ja käpylehmätkin ovat oikeastaan aika hohdokkaita kapistuksia.

Havukainen ja Toivonen ovat saaneet tunnustusta työstään aiemminkin. Finlandia Junior -palkinto myönnettiin heille vuonna 2007 teoksesta Tatun ja Patun Suomi. Tatu ja Patu -kirjoja on käännetty monille kielille. Suomen tietokirjalijat ry:n Tietopöllö-palkinnon Havukainen ja Toivonen saivat vuonna 2010.

Finlandia Junior -ehdokkaat 2012:

Aleksi Delikouras: Nörtti: new game (Otava)

Aino Havukainen ja Sami Toivonen:Tatu ja Patu pihalla (Otava)

Karo Hämäläinen ja Salla Savolainen: Hurraa Helsinki! (Tammi)

Essi Kummu ja Marika Maijala:Puhelias Elias (Tammi)

Christel Rönns: Det vidunderliga ägget (Söderströms)

Venla Saalo: Kirkkaalla liekillä (Robustos)

 

 

Kommentointi ei ole käytössä.